Igen.
Ha minden igaz túl vagyunk az idei influenza
szezonon…
Ennek ellenére mégis
érdemes „felturbózni” az immunrendszerünket – a szeszélyes tavaszi idő bizony
megviccelhet bennünket egy kiadós megfázással, - és ehhez talán a
legkézenfekvőbb alapanyagok egyike a citrom.
A citrom több szempontból is ideális választás:
- alacsony a kalória-tartalma
- kevés benne a szénhidrát, a zsír
- rengeteg rostot tartalmaz
- és rengeteg C-vitamint, ami köztudomású, hogy az immunrendszer „barátja”
- ráadásul nem kell attól tartani, hogy elvetnénk a sulykot a megevett mennyiséggel (nem úgy, mint a narancs, vagy a mandarin esetében)
Szénhidrát
|
9 gramm
|
Rostok
|
2,8 gramm
|
Zsír
|
0,3 gramm
|
Fehérje
|
1,1 gramm
|
Víz
|
89 gramm
|
C-vitamin
|
53 mg
|
Citric acid
|
5 gramm
|
Natrium
|
2 mg
|
Kálium
|
138 mg
|
Kalcium
|
26 mg
|
Vas
|
0,6 mg
|
Magnézium
|
8 mg
|
Ez az Indiában felfedezett déligyümölcs – ma már a világ sok pontján megterem: Európa déli részein, Ausztráliában, Kaliforniában, Floridában.
Sokféleképpen felhasználható: kipréselt levét ízesítőként levesekhez, hús, és rizs-ételekhez, savanyításhoz, salátákhoz, fűszerekkel keverve pácoláshoz.
Héját lereszelhetjük ( CSAK a bio- termesztésű citromok héja alkalmas erre – egyébként a héját gombaölővel, fényesítő szerekkel kezelik) – mákos, diós töltelékekbe, tea, turmix, gyümölcslevesek ízesítésére használhatjuk.
Gyógyhatásai:
- serkenti az emésztést, tisztítja a beleket
- erősíti az immunrendszert
- vízhajtó
- gyulladáscsökkentő
- méregtelenít
- baktériumölő
- fokozza a nyálelválasztást, nyákoldó
- bőr-regeneráló, bőrtisztító – arcpakolások összetevőjeként lassítja az öregedési folyamatokat
- kiváló vitaminforrás
- természetes fogyasztószer - zsírégető
- vértisztító
- mérsékli az ízületi gyulladásokat
- illóolaja nyugtató hatású
De nem csak az ételek elkészítéséhez, hanem vegyszerek helyett használhatunk citromlevet:
- a mosáshoz: fehérebbé teszi az elszürkült zoknikat
- illatosításra: szárított citromhéjat tehetünk a szekrényekbe, vagy a lakás különböző pontjaira
- a zöldségek tisztítása során gyakran színes foltok maradnak a kezeinken (cékla, dió,) citromlével bedörzsölve pillanatok alatt eltüntethetőek
- mikro tisztítására – 2 dl vízbe facsarjunk bele egy fél citrom levét, majd forraljuk öt percig a mikróban
RECEPTEK
KLASSZIKUS
LIMONÁDÉ – egyszerű frissítő
Hozzávalók:1 üveg hideg
ásványvíz, 1 marék jégkocka, 5 db citrom leve, 7 evőkanál cukor (vagy ennek
megfelelő édesítőszer)
A hozzávalókat alaposan összekeverjük.
CITROMOS
SALÁTA – csupa vitamin
Hozzávalók:1 nagy kínai
kel,5 paradicsom, 4 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 1 citrom leve, só, őrölt
feketebors
A kínai kelt egy centis
szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágjuk, és hozzá keverjük. Ráfacsarjuk
a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.
CITROMOS-FŰSZERES
KARAJ
Hozzávalók:2 citrom, 2
citromfű ág, 1 rozmaring ág, 8 szelet sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj,
5 szegfűszeg, pici gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 8 szelet baconszalonna, őrölt bors,
só
A citromot
felkarikázzuk, a citromfüvet apróra vágjuk. A forró olajban a húst megpirítjuk,
majd megsózzuk. Ráöntünk 2 dl meleg vizet, belekeverjük a szegfűszeget, a
rozmaringot, a gyömbért, a fokhagymát, a felkarikázott citromot, majd lefedve pároljuk.
A szalonnát csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben megpirítjuk. A hússzeleteket
tányérokra osztjuk, mellétesszük a citromkarikákat, a fűszerekkel átitatott fokhagymát,
a szalonnadarabokat.
CITROMOS
POHÁRKRÉM
Hozzávalók:30 dkg cukor
(vagy ennek megfelelő édesítőszer), 4 dl tej, 2 evőkanál rétesliszt, 2 citrom
reszelt héja, 1 citrom kifacsart leve, 1 db Ráma margarin
A cukrot/édesítőszert,
tejet, réteslisztet, citromhéjat és citromlevet összekeverjük és lassú tűzön,
állandó keverés mellett felforraljuk. Egy Ráma margarint habosra keverünk. Ha a
fenti krém kihűlt, kis adagokban hozzákeverjük. Poharakba adagolva – lehűtve- tálaljuk
– citromdarabkákkal díszítve.
CITROMTORTA
Hozzávalók:30 dkg vaj, 40 dkg darált keksz
A krémhez: 6 db tojás, 3 citrom leve, 3 tubus
sűrített tej
A vajat megolvasztjuk
és hozzákeverjük a kekszet, majd belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma oldalába
és aljába. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat a citrom
levével és a sűrített tejjel alaposan
összekeverjük- és óvatosan a tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben -20
percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ízlés szerint cukorral édesítjük-,
rásimítjuk a torta tetejére, visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt aranybarnára
pirítjuk. Olvasztott csokoládéval díszítjük, majd ha kihűlt szeleteljük.
CITROMOS
MUFFIN
Hozzávalók:4 db tojás, 2 citrom, 3 csomag vaníliás cukor,
30 dkg kristálycukor, 20 dkg margarin, 1 sütőpor, 40 dkg liszt, 4 dl tej, pici
só
A margarint felolvasztjuk
- hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a tojásokat, és egy csipetnyi
sót. Alaposan összekeverjük, Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a
levét. A sütőport összekeverjük, a liszttel- hozzáadjuk a masszához,- majd a tej
hozzáadásával simára keverjük az egészet. Muffin sütőformában ki sütjük. Az
elkészült kihűlt muffinok tetejére citromkrémet halmozunk. (Lásd citromos
pohárkrém recept)
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése