Növényi
olajok: szobahőmérsékleten általában folyékony halmazállapotú zsiradékok,(kivétel
a pálmaolaj, és a kókuszzsír-olaj, amelyek magas telített zsírsavtartalmuknál
fogva szilárdabbak) melyeket magokból, hüvelyesekből, dió-, és mogyorófélékből,
illetve gyümölcsökből nyernek ki – hideg sajtolással, vagy magas hőfokon
finomítás, tisztítás útján.
A két
eljárás közül a hidegen sajtolás biztosítja a legjobb minőségű olajokat,
amelyek megőrzik magas antioxidáns-, és E-vitamintartalmukat, és karakteres
ízüket.
A
finomítás során viszont, a melegítés mellett kémiai anyagokkal is kezelik – így
az olaj elveszítheti értékes összetevőit, és zamatát.
Ezen növényi
olajok telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak
keverékét tartalmazzák, bár a telítetlen zsírsavak (egyszeresen- és
többszörösen-) tipikusan túlsúlyban vannak, emiatt jóval egészségesebbek, mint
az állati eredetű vaj, és sertészsír – amelyekben a telített zsírsavak vannak
túlsúlyban.
A növényi
olajok NEM tartalmaznak koleszterint!
Zsírsavösszetétel:
telített zsírsav
|
egyszeresen telítetlen
zsírsav
|
omega6-többszörösen
telíttelen zsírsav
|
omega3 többszörösen
telítetlen zsírsav
|
|
KÓKUSZOLAJ
|
92%
|
6%
|
2%
|
0%
|
VAJ
|
68%
|
28%
|
2%
|
2%
|
PÁLMAMAG
OLAJ
|
50%
|
39%
|
11%
|
0%
|
SERTÉSZSÍR
|
45%
|
45%
|
9%
|
1%
|
FÖLDIMOGYORÓOLAJ
|
21%
|
47%
|
32%
|
0%
|
SZÓJAOLAJ
|
16%
|
22%
|
54%
|
8%
|
SZEZÁMOLAJ
|
15%
|
39%
|
45%
|
0%
|
KUKORICAOLAJ
|
15%
|
31%
|
53%
|
1%
|
OLIVAOLAJ
|
15%
|
76%
|
8%
|
1%
|
NAPRAFORGÓOLAJ
|
13%
|
21%
|
66%
|
0%
|
SÁFRÁNYOLAJ
|
10%
|
13%
|
77%
|
0%
|
LENMAGOLAJ
|
10%
|
21%
|
13%
|
56%
|
DIÓOLAJ
|
10%
|
17%
|
61%
|
12%
|
REPCEOLAJ
|
7%
|
62%
|
21%
|
10%
|
Közismert
ajánlás, hogy sokkal inkább növényi olajokat használjunk, mint állati eredetű zsiradékokat.
Mert a növényi olajok:
- változó arányban tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat (E-, K-vitamin)
- változó arányban tartalmaznak bioaktív anyagokat, polifenolokat
- szterolok természetes forrásai – ezek a koleszterinnél kedvezőbben szívódnak fel – gátolva a koleszterin felszívódását
- rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye
- erőteljes antioxidánsok – védik a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaitól
- nagyobb mennyiségben tartalmaznak omega-3, és omega-6 zsírsavakat
- az omega-3 zsírsavak gátolják a vérrögképződést, gyulladás gátló hatásúak, megelőzik a cukorbetegséget, és a rákos megbetegedéseket
- az omega-9 egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér káros LDL-koleszterin-, valamint trigliceridszintjét, közvetlenül gátolják az érelmeszesedés kialakulását,
- sárga színű növényi olajok pedig az A-vitamin elő anyagának, a karotinoidoknak forrásai,
Mihez-
mit?
BÁRMILYEN
CÉLRA FELHASZNÁLHATÓ OLAJOK(sütésre, főzésre,öntetként)
|
napraforgóolaj,
kukorica csíra –olaj, sáfrányolaj, szójaolaj, földimogyoró olaj, repceolaj
|
SALÁTAÖNTETHEZ
PÁROLÁSHOZ HIRTELENSÜTÉSHEZ PERMETEZÉSHEZ
|
Hidegen sajtolt olajok – Extra szűz olívaolaj/Extra szűz repceolaj
|
SALÁTAÖNTET,
CSEPPENTÉS/ PERMETEZÉS
|
Lenmagolaj,
dióolaj, szezámolaj – a nagy hőérzékenységük miatt
|
KERESKEDELMI/IPARI
SÜTÉS
|
pálmamag.
kókuszolaj
|
Tárolás
Az
avasodás és a mellékízek képződésének megelőzése érdekében az olajokat sötét,
hűvös, száraz helyen kell tárolni.
ÉRDEKESSÉGEK
- az extra szűz olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban - erőteljes, karakteres, kesernyés ízű, és igen hamar avasodik, emiatt csak sötét színű üvegbe csomagoltan forgalmazzák. Az ilyen olaj csak hidegen fogyasztásra jó, sütéshez ne használjuk, mert hevítés hatására rákkeltő anyagok alakulnak ki
- a napraforgóolaj a leggyakrabban használt olajféleség, linolsavakban gazdag – megelőzi a szív-és érrendszeri, és a daganatos megbetegedéseket. Semleges íze, és hőtűrő-képessége miatt bármire használható
- a lenmagolaj a legegészségesebb növényi olaj – ami az 58%-os háromszorosan telítetlen linolsav tartalmának köszönhető
- a szezámmagolaj az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga. Magas kalcium-tartalma, és magas zsírban oldódó vitamintartalma teszi rendkívül értékessé.
- a tökmagolaj magas szelén-, valamint E-vitamin-tartalmának, többszörösen telítetlen zsírsavainak köszönhetően szinte csodaszerként ismert. Magas vérnyomásos megbetegedések, prosztataproblémák kezelésében hatásos.
- a búzacsíra olajat hideg sajtolással állítják elő. B-, E-, K-vitamint, A- és D-elő vitamint, ásványi anyagokat (kálium, foszfor, magnézium ) és lecitint is tartalmaz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése