2016/03/15

HETI ÍZPRÓBA: NÖVÉNYI OLAJOK – melyiket használjuk?


Növényi olajok: szobahőmérsékleten általában folyékony halmazállapotú zsiradékok,(kivétel a pálmaolaj, és a kókuszzsír-olaj, amelyek magas telített zsírsavtartalmuknál fogva szilárdabbak) melyeket magokból, hüvelyesekből, dió-, és mogyorófélékből, illetve gyümölcsökből nyernek ki – hideg sajtolással, vagy magas hőfokon finomítás, tisztítás útján.

A két eljárás közül a hidegen sajtolás biztosítja a legjobb minőségű olajokat, amelyek megőrzik magas antioxidáns-, és E-vitamintartalmukat, és karakteres ízüket.

A finomítás során viszont, a melegítés mellett kémiai anyagokkal is kezelik – így az olaj elveszítheti értékes összetevőit, és zamatát.

Ezen növényi olajok telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak keverékét tartalmazzák, bár a telítetlen zsírsavak (egyszeresen- és többszörösen-) tipikusan túlsúlyban vannak, emiatt jóval egészségesebbek, mint az állati eredetű vaj, és sertészsír – amelyekben a telített zsírsavak vannak túlsúlyban.  

A növényi olajok NEM tartalmaznak koleszterint!

Zsírsavösszetétel:

telített zsírsav
egyszeresen telítetlen zsírsav
omega6-többszörösen telíttelen zsírsav
omega3 többszörösen telítetlen zsírsav
KÓKUSZOLAJ
92%
6%
2%
0%
VAJ
68%
28%
2%
2%
PÁLMAMAG OLAJ
50%
39%
11%
0%
SERTÉSZSÍR
45%
45%
9%
1%
FÖLDIMOGYORÓOLAJ
21%
47%
32%
0%
SZÓJAOLAJ
16%
22%
54%
8%
SZEZÁMOLAJ
15%
39%
45%
0%


KUKORICAOLAJ
15%
31%
53%
1%
OLIVAOLAJ
15%
76%
8%
1%
NAPRAFORGÓOLAJ
13%
21%
66%
0%
SÁFRÁNYOLAJ
10%
13%
77%
0%
LENMAGOLAJ
10%
21%
13%
56%
DIÓOLAJ
10%
17%
61%
12%
REPCEOLAJ
7%
62%
21%
10%



Közismert ajánlás, hogy sokkal inkább növényi olajokat használjunk, mint állati eredetű zsiradékokat. 


Mert a növényi olajok:
  • változó arányban tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat (E-, K-vitamin)
  • változó arányban tartalmaznak bioaktív anyagokat, polifenolokat
  • szterolok természetes forrásai – ezek a koleszterinnél kedvezőbben szívódnak fel – gátolva a koleszterin felszívódását
  • rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye
  •  erőteljes antioxidánsok – védik a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaitól
  • nagyobb mennyiségben tartalmaznak omega-3, és omega-6 zsírsavakat
  •  az omega-3 zsírsavak gátolják a vérrögképződést, gyulladás gátló hatásúak, megelőzik a cukorbetegséget, és a rákos megbetegedéseket
  • az omega-9 egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér káros LDL-koleszterin-, valamint trigliceridszintjét, közvetlenül gátolják az érelmeszesedés kialakulását,
  •  sárga színű növényi olajok pedig az A-vitamin elő anyagának, a karotinoidoknak forrásai,

Mihez- mit?

BÁRMILYEN CÉLRA FELHASZNÁLHATÓ OLAJOK(sütésre, főzésre,öntetként)
napraforgóolaj, kukorica csíra –olaj, sáfrányolaj, szójaolaj, földimogyoró olaj, repceolaj
SALÁTAÖNTETHEZ PÁROLÁSHOZ HIRTELENSÜTÉSHEZ PERMETEZÉSHEZ
Hidegen sajtolt olajok – Extra szűz olívaolaj/Extra szűz repceolaj
SALÁTAÖNTET, CSEPPENTÉS/ PERMETEZÉS
Lenmagolaj, dióolaj, szezámolaj – a nagy hőérzékenységük miatt
KERESKEDELMI/IPARI SÜTÉS
pálmamag. kókuszolaj

Tárolás
Az avasodás és a mellékízek képződésének megelőzése érdekében az olajokat sötét, hűvös, száraz helyen kell tárolni.


ÉRDEKESSÉGEK
  • az extra szűz olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban - erőteljes, karakteres, kesernyés ízű, és igen hamar avasodik, emiatt csak sötét színű üvegbe csomagoltan forgalmazzák. Az ilyen olaj csak hidegen fogyasztásra jó, sütéshez ne használjuk, mert hevítés hatására rákkeltő anyagok alakulnak ki
  • a napraforgóolaj a leggyakrabban használt olajféleség, linolsavakban gazdag – megelőzi a szív-és érrendszeri, és a daganatos megbetegedéseket. Semleges íze, és hőtűrő-képessége miatt bármire használható
  •   a lenmagolaj a legegészségesebb növényi olaj – ami az 58%-os háromszorosan telítetlen linolsav tartalmának köszönhető
  • a szezámmagolaj az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga. Magas kalcium-tartalma, és magas zsírban oldódó vitamintartalma teszi rendkívül értékessé.
  • a tökmagolaj magas szelén-, valamint E-vitamin-tartalmának, többszörösen telítetlen zsírsavainak köszönhetően szinte csodaszerként ismert. Magas vérnyomásos megbetegedések, prosztataproblémák kezelésében hatásos.
  • a búzacsíra olajat hideg sajtolással állítják elő. B-, E-, K-vitamint, A- és D-elő vitamint,  ásványi anyagokat (kálium, foszfor, magnézium ) és lecitint is tartalmaz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése