2016/05/11

A FRUKTÓZ NÖVELHETI A BETEGSÉGEKRE VALÓ FOGÉKONYSÁGOT?



Fruktóz: vagy ismertebb nevén a gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, ami a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. Előnye, hogy lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor, emiatt gyógyászati szempontból nagy jelentősége van: cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a napi előírt szénhidrát-mennyiségbe beszámítva. (Megjegyzendő még, hogy a napi 30 grammnál többet nem szabad fogyasztani belőle.)



Enni vagy nem enni?

A University of  California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak vizsgálata szerint viszont a fruktóz számos olyan változást hozhat létre az agysejtek genetikai működésében, amely cukorbetegséget, kardiovaszkuláris megbetegedést, Alzheimer-kórt vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavart eredményezhet, rontja a tanulási képességeket, és a memóriát, és ez állhat a Parkinson-kór, a depresszió és bipoláris betegség hátterében is.



Szerencsére a vizsgálat során arra is fény derült, hogy a fruktóz negatív hatásai visszafordíthatóak egy omega-3 típusú zsírsav, a dokozahexaénsav (DHA) fogyasztásával, amelyet – mivel a szervezetünk nem képes előállítani - a táplálkozással kell fedeznünk. Magas DHA- tartalmú élelmiszerek: lazac, makréla, szardínia, tonhal, olajbogyó, babfélék, halolaj, lenmag, dió, és egyes zöldségek, gyümölcsök.


Fogyasszunk minél több omega-3 típusú zsírsavat, mert amellett hogy visszafordítja a fruktóz által okozott negatív elváltozásokat:
  • kedvezően hat a szem működésére
  • előnyös az agysejtek és idegsejtek működéséhez
  • erősíti az immunrendszert
  •  véd az érelmeszesedéstől
  • csökkenti a gyulladásokat
  • csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikóját
  • gátolja a vérlemezkék összecsapódását, gátolja a vérrögképződést



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése