Fruktóz: vagy ismertebb
nevén a gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, ami a gyümölcsökben és a
mézben található meg természetes formájában. Előnye, hogy lassabban növeli meg
a vércukor szintet, mint a szőlőcukor, emiatt gyógyászati szempontból nagy
jelentősége van: cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a napi előírt
szénhidrát-mennyiségbe beszámítva. (Megjegyzendő még, hogy a napi 30 grammnál
többet nem szabad fogyasztani belőle.)
Enni
vagy nem enni?
A University of California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak
vizsgálata szerint viszont a fruktóz számos olyan változást hozhat létre az
agysejtek genetikai működésében, amely cukorbetegséget, kardiovaszkuláris
megbetegedést, Alzheimer-kórt vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavart
eredményezhet, rontja a tanulási képességeket, és a memóriát, és ez állhat a Parkinson-kór,
a depresszió és bipoláris betegség hátterében is.
Szerencsére a vizsgálat
során arra is fény derült, hogy a fruktóz negatív hatásai visszafordíthatóak egy
omega-3 típusú zsírsav, a dokozahexaénsav (DHA) fogyasztásával, amelyet – mivel
a szervezetünk nem képes előállítani - a táplálkozással kell fedeznünk. Magas
DHA- tartalmú élelmiszerek: lazac, makréla, szardínia, tonhal, olajbogyó,
babfélék, halolaj, lenmag, dió, és egyes zöldségek, gyümölcsök.
Fogyasszunk minél több
omega-3 típusú zsírsavat, mert amellett hogy visszafordítja a fruktóz által
okozott negatív elváltozásokat:
- kedvezően hat a szem működésére
- előnyös az agysejtek és idegsejtek működéséhez
- erősíti az immunrendszert
- véd az érelmeszesedéstől
- csökkenti a gyulladásokat
- csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikóját
- gátolja a vérlemezkék összecsapódását, gátolja a vérrögképződést
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése