Ígéretemhez hűen ezen a
héten a burgonya lesz „terítéken”. A burgonya, amely számtalan étel alapanyaga –
sülve, főve, párolva, levesként, sültként, fasírtként, köretként, rakottasan –
ezerféleképpen elkészíthető laktató finomság. Következzenek a receptek – a teljesség
igénye nélkül – hiszen képtelenség lenne az összes variációt egy csokorba
gyűjteni.
Utóirat: Egyébként
Nektek mi a kedvenc burgonyás ételetek? Akinek van kedve - ossza meg: szívesen
várom a recepteket – a legjobbak szerepelhetnek a blogban.
RECEPTEK
ZÖLDSÉGES BURGONYALEVES
Hozzávalók:4 db sárgarépa,4 db gyökér, 1 fej zeller
gumó,1 kg burgonya, 1dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4db tojás, 2 fej vöröshagyma, 2
gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zeller zöld, petrezselyemzöld
A zöldségeket az olajon
megpároljuk,a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. A párolt zöldségre
szórjuk a lisztet, a pirospaprikát és felengedjük 1,5l vízzel. Belerakjuk a
burgonyát,a vöröshagymát , a fokhagymát,
sót, és addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Majd a tojást jól
felverjük és bele csurgatjuk. Még egyszer felforraljuk.
PARADICSOMOS
BURGONYALEVES
Hozzávalók: 1 kg
burgonya, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 liter ivóparadicsom, só, cukor
A burgonyát
meghámozzuk, karikákra vágjuk, és sós vízben fedő alatt, kis lángon puhára
főzzük. Az olajból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsomlevet
beleöntjük és kevés burgonyafőző vízzel hígítjuk. A leszűrt burgonyát
belerakjuk, és cukorral ízesítjük, még néhány percig forraljuk, úgy tálaljuk.
SÜLT
SAJTOS BURGONYA
Hozzávalók: 2 kg
újburgonya,6 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,25 dkg óvári sajt,10 dkg vaj,1
mokkáskanál curry por, só és őrölt fehér bors-ízlés szerint,1 evőkanál citromlé
A megmosott alaposan ledörzsölt
újburgonyát beleterítjük egy tepsibe, megsózzuk, majd rászórjuk a
megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe keverjük bele a sót, az
őrölt fehér borsot, a curryt, és locsoljuk rá a burgonyára. Ezután szórjuk rá a
reszelt sajtot és morzsoljuk rá apró darabokban a vajat. Előmelegített forró
sütőben süssük meg.
DARÁLT
HÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók:16 közepes
db burgonya, 50 dkg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál
petrezselyemzöld, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál mustár, 1 csipet
kakukkfű, 4 db tojás, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 db
babérlevél,1 teáskanál köménymag, só ízlés szerint, bors - ízlés szerint
A megtisztított
burgonyát egészben a babérlevéllel és a köménnyel együtt sós vízben puhára
főzzük. A krumplik tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A darált húst
elkeverjük a felaprított hagymával, a paprikával, a kakukkfűvel, a mustárral,
az átnyomott fokhagymával, 2 tojással, a petrezselyemmel és egy maroknyi
reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk. A krumplik üregét megtöltjük a keverékkel,
majd visszatesszük rájuk a levágott tetejüket. Kivajazott tepsiben, alufóliával
lefedve előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tejfölt elkeverjük a másik
2 tojással, sózzuk. Fél óra sülés után levesszük a fóliát, és ezt a szószt
rákenjük a tetejükre, majd a maradék reszelt sajtot rászórjuk. Így sülnek még
további 20 percig, amíg a sajt rápirul a krumplikra.
BURGONYÁS
LÁNGOS
Hozzávalók:80 dkg
liszt, 6 dkg élesztő, 4 db közepes burgonya, 6 dl sós langyos tej
Az élesztőt
belemorzsoljuk a lisztbe, belereszeljük a héjában főtt megpucolt burgonyát és a
sós langyos tejjel bedagasztjuk. Kelni hagyjuk fél órát, kiszaggatjuk. Forró
olajban aranybarnára sütjük.
LECSÓVAL
RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók:2 kg burgonya,
0,5 kg darált sertés hús, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2
paradicsom, 2-3 evőkanál étolaj, 3 dl tejföl, 3 tojás, petrezselyemzöld, 15
dkg trappista sajt, só, bors, őrölt paprika
A burgonyát megtisztítjuk,
felkarikázzuk, sós vízben megfőzzük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd
a felhevített étolajban, enyhén megsózva, fedő alatt üvegesre pároljuk.
Félidőben hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Amikor a lecsó elkészült,
teszünk rá 1-2 teáskanálnyi őrölt paprikát és borsot. Beletesszük a húst, kevés
vizet öntünk rá és puhulásig főzzük. A tűzről levesszük, és ekkor beledobjuk az
összevágott petrezselyemzöld felét. Amikor már kissé kihűlt, elkeverünk benne 1
egész tojást. Egy tepsit kizsírozunk és a fele burgonyát beleterítjük. A
tejfölbe belekeverünk 1 egész tojást és óvatosan hozzáöntjük a lecsós ragu
szaftját. A burgonyára rákanalazzuk a ragut, erre öntünk egy kevés tejfölt,
majd rárétegezzük a burgonya másik felét. Leöntjük a tejföllel és
forró sütőbe téve addig sütjük, amíg a tejföl kissé pirulni nem kezd. Ekkor kivesszük a sütőből és ráreszeljük a sajtot, és megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel.
forró sütőbe téve addig sütjük, amíg a tejföl kissé pirulni nem kezd. Ekkor kivesszük a sütőből és ráreszeljük a sajtot, és megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel.
RÁNTOTT
BURGONYA
Hozzávalók:8
közepes burgonya, 6 tojás, 5 evőkanál. finomliszt, só, őrölt
bors, 1 csomag metélőhagyma, olaj a sütéshez
A burgonyát
megtisztítjuk, majd uborkagyaluval felszeleteljük. A tojásokat felverjük,
fűszerezzük, lisztezzük, és beletesszük a metélőhagymát. Ebbe a masszába
forgatjuk a burgonyát, olajba mártott evőkanállal 2-3 burgonyát kiveszünk.
Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése