Mostanában „rákaptam” a csicsókára. Annyi jót olvastam a vércukorra
gyakorolt kedvező hatásáról, hogy úgy gondoltam egy próbát megér – megkóstolom.
Sokan fanyalogva beszélnek róla, de nekem mondhatni „bejött” az íze.
(Egyébként, aki szereti az édes és sós íz egyidejű kombinálását, az szintén
szeretni fogja.) Most a sült chips változatát eszegetem, de több receptet is
kipróbáltam már, és valamennyi ízlett (a cikk végén található recepteket
mindenkinek jó szívvel ajánlom).
A csicsóka vadon is megteremő, igénytelen, gumós évelő növény, amelyet
valaha a szegények krumplijának tartottak, de ma már az elegáns éttermek
ínyencségeinek kiváló kiegészítőjeként tartanak számon. Méltatlanul mellőzzük –
pedig sokoldalú szinte mindennel harmonizáló alapanyag, és nem elhanyagolható
módon számtalan kedvező élettani hatással bíró gumós zöldség.
Mi van benne?
Szénhidrátok
|
12,1 g
|
Ebből Cukrok
|
4,5 g
|
Ebből Rost
|
7,6 g
|
Zsír
|
0,4 g
|
Fehérje
|
2,4 g
|
Víz
|
79,0 g
|
A-vitamin
|
12 μg
|
Tiamin (B1-vitamin)
|
0,2 mg
|
Riboflavin (B2-vitamin)
|
0,06 mg
|
Niacin (B3-vitamin)
|
1,3 mg
|
C-vitamin
|
4,0 mg
|
E-vitamin
|
0,2 mg
|
Kalcium
|
10,0 mg
|
Vas
|
0,6 mg
|
Magnézium
|
20,0 mg
|
Foszfor
|
78,0 mg
|
Kálium
|
478,0 mg
|
Nátrium
|
3,0 mg
|
Cink
|
0,1 mg
|
A csicsókában lévő szénhidrát nem keményítő, hanem inulin (vízben oldódó
nagyméretű növényi rost) formájában van jelen – ez olyan természetben
előforduló poliszacharid, amely az élelmi rostok fruktán csoportjába tartozik–
és az emberi szervezet nem képes lebontani – így lebontatlanul halad át az
emésztőrendszer felső szakaszán – és majd csak a vastagbél baktérimflórája kezdi
el a bontásukat – mintegy belőle táplálkozva.
Tartalmaz még:
- fehérjeépítő aminosavakat (arginin, aszparagin, cisztein, hisztidin, lizin és a triptofán)
- növényspecifikus anyagokat: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin
Élettani hatásai:
- segít helyreállítani a bél természetes baktériumflóráját – ezáltal erősíti az immunrendszert, és csökkenti az élelmiszerallergiák kellemetlen tüneteit
- segíti a szervezet öngyógyító folyamatait
- csökkenti a koleszterin-, és triglicerid-szintet,- csökkentve ezzel a szív-, és érrendszeri megbetegedések rizikóját,
- csökkenti a húgysavszintet – mérsékelve a köszvényes tüneteket
- megakadályozza az ösztrogén toxikus estriollá való alakulását, csökkentve ezzel a mellrák kialakulásának esélyét
- kozmetikai termékekben is felhasználják: regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása miatt
- könnyen emészthető – alacsony a kalóriatartalma, segít a fogyókúrában az ideális testsúly kialakításában
- teltségérzetet biztosít
- javítja az anyagcsere-folyamatokat
- a cukorbeteg étrend fontos alapanyaga, mert alacsony keményítő-tartalma és magas rost-tartalma miatt nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet
- megkönnyíti a vércukorszint beállítását, csökkentheti az inzulinfüggőséget
- csökkenti a belekből a véráramba felszívódó cukor mennyiségét;
- csökkenti és normalizálja a vér cukorszintjét, mivel: serkenti a glükóz emésztését;
- javítja a szervezet saját inzulinjának hatékonyságát;
- segíti a sejtek inzulin felismerő képességét (csökkentve az inzulinrezisztanciát);
- a májban fokozza a glikogén termelődését
- javítja a máj, a gyomor és a belek egészségi állapotát
- méregtelenít
- megelőzi a csontritkulást
- csökkenti a vérrögképződés valószínűségét
Hogyan fogyasszuk?
- nyersen
- salátaként
- párolva
- szószként
- turmixszol
- süteményekbe
- köretként
- chipsként
- levesbe
- savanyúságként
RECEPTEK
Hozzávalók: étolaj, 20 dkg vöröshagyma, 50 dkg csicsóka, só, bors
A megtisztított felszelt hagymát az
olajon aranybarnára pirítjuk, a megtisztított csicsókát vékonyan
felszeleteljük, majd a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd
fedő alatt – néha megkevergetve – összepároljuk. Akár önmagában, akár köretként
fogyasztjuk.
CSICSÓKA-SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg csicsóka, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt
felkockázva, ½ citrom leve, petrezselyemzöld, oliva olaj, só, bors
A megtisztított, vékonyra felkarikázott csicsókát keverjük el a többi hozzávalóval
CSICSÓKAKRÉMLEVES
Hozzávalók:1kg csicsóka, 25 dkg burgonya, 5 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 kis
pohár tejföl, 5 dkg liszt, só, pirított kenyérkockák
A csicsókát és a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és annyi vízzel,
amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagymát. Ha a
zöldségek puhára főttek, akkor botmixerrel turmixszoljuk, tejfölös habarással
besűrítjük, pirított kenyérkockával tálaljuk.
CSICSÓKAKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg csicsóka megtisztítva, 1 csomag petrezselyemzöld, só,
majoránna, 10 dkg vaj
A csicsókát sós vízben megfőzzük, pürésítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a
petrezselyem zöldjét, a majoránnát, a vajat, és habosra keverjük.
Teljes kiőrlésű kenyérre kenve, savanyúsággal körítve fogyasztjuk.
CSICSÓKAROPOGÓS
Hozzávalók: 1kg csicsóka megfőve, áttörve, 10 dkg liszt, 2 tojás, só, bors,
olaj a sütéshez
Az áttört csicsókát, a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük,majd egy
kanálal a forró olajba szaggatjuk – és pirosra sütjük. Köretként, vagy önállóan
is fogyasztható.
CSICSÓKÁS POGÁCSA
Hozzávalók:40 dkg főtt csicsóka,60 dkg liszt,20 dkg margarin,2 dkg élesztő
megfuttatva,2 dkg só,2 dl tej,2 db tojás, 2tojás sárgája kenéshez,10 dkg
dióbél.
A hozzávalókat összegyúrjuk, 2 órát pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk a tésztát
és háromba hajtogatjuk. Majd ismét vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejét
tojássárgájával megkenjük, majd diót szórunk rá. Előmelegített sütőben
megsütjük.
RAKOTT CSICSÓKA
A recept ugyanaz, mint a rakott krumplinál – azzal a különbséggel,
hogy a burgonyát egy az egyben csicsókával helyettesítjük.
És, ha valaki véletlenül kedvet kapott a termesztéséhez, íme egy videó:
És, ha valaki véletlenül kedvet kapott a termesztéséhez, íme egy videó:
A csicsóka termesztése
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése