2016/05/17

HETI ÍZPRÓBA : CSICSÓKA – A GYÓGYÍTÓ




Mostanában „rákaptam” a csicsókára. Annyi jót olvastam a vércukorra gyakorolt kedvező hatásáról, hogy úgy gondoltam egy próbát megér – megkóstolom. Sokan fanyalogva beszélnek róla, de nekem mondhatni „bejött” az íze. (Egyébként, aki szereti az édes és sós íz egyidejű kombinálását, az szintén szeretni fogja.) Most a sült chips változatát eszegetem, de több receptet is kipróbáltam már, és valamennyi ízlett (a cikk végén található recepteket mindenkinek jó szívvel ajánlom).

A csicsóka vadon is megteremő, igénytelen, gumós évelő növény, amelyet valaha a szegények krumplijának tartottak, de ma már az elegáns éttermek ínyencségeinek kiváló kiegészítőjeként tartanak számon. Méltatlanul mellőzzük – pedig sokoldalú szinte mindennel harmonizáló alapanyag, és nem elhanyagolható módon számtalan kedvező élettani hatással bíró gumós zöldség.



Mi van benne?

Szénhidrátok
12,1 g
Ebből Cukrok
4,5 g
Ebből Rost
7,6 g
Zsír
0,4 g
Fehérje
2,4 g
Víz
79,0 g
A-vitamin 
12 μg
Tiamin (B1-vitamin)
0,2 mg
Riboflavin (B2-vitamin)
0,06 mg
Niacin (B3-vitamin)
1,3 mg
C-vitamin
4,0 mg
E-vitamin
0,2 mg
Kalcium
10,0 mg
Vas
0,6 mg
Magnézium
20,0 mg
Foszfor
78,0 mg
Kálium
478,0 mg
Nátrium
3,0 mg
Cink
0,1 mg

A csicsókában lévő szénhidrát nem keményítő, hanem inulin (vízben oldódó nagyméretű növényi rost) formájában van jelen – ez olyan természetben előforduló poliszacharid, amely az élelmi rostok fruktán csoportjába tartozik– és az emberi szervezet nem képes lebontani – így lebontatlanul halad át az emésztőrendszer felső szakaszán – és majd csak a vastagbél baktérimflórája kezdi el a bontásukat – mintegy belőle táplálkozva.

Tartalmaz még:
  • fehérjeépítő aminosavakat (arginin, aszparagin, cisztein, hisztidin, lizin és a triptofán)
  • növényspecifikus anyagokat: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin

Élettani hatásai:
  • segít helyreállítani a bél természetes baktériumflóráját – ezáltal erősíti az immunrendszert, és csökkenti az élelmiszerallergiák kellemetlen tüneteit
  •    segíti a szervezet öngyógyító folyamatait
  • csökkenti a koleszterin-, és triglicerid-szintet,- csökkentve ezzel a szív-, és érrendszeri megbetegedések rizikóját,
  • csökkenti a húgysavszintet – mérsékelve a köszvényes tüneteket
  • megakadályozza az ösztrogén toxikus estriollá való alakulását, csökkentve ezzel a mellrák kialakulásának esélyét
  • kozmetikai termékekben is felhasználják: regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása miatt
  • könnyen emészthető – alacsony a kalóriatartalma, segít a fogyókúrában az ideális testsúly kialakításában
  •  teltségérzetet biztosít
  •  javítja az anyagcsere-folyamatokat
  • a cukorbeteg étrend fontos alapanyaga, mert alacsony keményítő-tartalma és magas rost-tartalma miatt nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet
  • megkönnyíti a vércukorszint beállítását, csökkentheti az inzulinfüggőséget
  • csökkenti a belekből a véráramba felszívódó cukor mennyiségét;
  • csökkenti és normalizálja a vér cukorszintjét, mivel: serkenti a glükóz emésztését;
  • javítja a szervezet saját inzulinjának hatékonyságát;
  • segíti a sejtek inzulin felismerő képességét (csökkentve az inzulinrezisztanciát);
  • a májban fokozza a glikogén termelődését
  • javítja a máj, a gyomor és a belek egészségi állapotát
  • méregtelenít
  • megelőzi a csontritkulást
  •  csökkenti a vérrögképződés valószínűségét


Hogyan fogyasszuk?
  • nyersen
  •   salátaként
  • párolva
  • szószként
  • turmixszol
  • süteményekbe
  • köretként
  • chipsként
  •  levesbe
  • savanyúságként

 RECEPTEK
 HAGYMÁS CSICSÓKA

Hozzávalók: étolaj, 20 dkg vöröshagyma, 50 dkg csicsóka, só, bors

 A megtisztított felszelt hagymát az olajon aranybarnára pirítjuk, a megtisztított csicsókát vékonyan felszeleteljük, majd a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt – néha megkevergetve – összepároljuk. Akár önmagában, akár köretként fogyasztjuk.

CSICSÓKA-SALÁTA

Hozzávalók: 40 dkg csicsóka, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt felkockázva, ½ citrom leve, petrezselyemzöld, oliva olaj, só, bors

A megtisztított, vékonyra felkarikázott csicsókát keverjük el a többi hozzávalóval

CSICSÓKAKRÉMLEVES

Hozzávalók:1kg csicsóka, 25 dkg burgonya, 5 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 kis pohár tejföl, 5 dkg liszt, só, pirított kenyérkockák
A csicsókát és a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagymát. Ha a zöldségek puhára főttek, akkor botmixerrel turmixszoljuk, tejfölös habarással besűrítjük, pirított kenyérkockával tálaljuk.

CSICSÓKAKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg csicsóka megtisztítva, 1 csomag petrezselyemzöld, só, majoránna, 10 dkg vaj

A csicsókát sós vízben megfőzzük, pürésítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, a majoránnát, a vajat, és habosra keverjük.
Teljes kiőrlésű kenyérre kenve, savanyúsággal körítve fogyasztjuk.

CSICSÓKAROPOGÓS

Hozzávalók: 1kg csicsóka megfőve, áttörve, 10 dkg liszt, 2 tojás, só, bors, olaj a sütéshez
Az áttört csicsókát, a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük,majd egy kanálal a forró olajba szaggatjuk – és pirosra sütjük. Köretként, vagy önállóan is fogyasztható.

CSICSÓKÁS POGÁCSA

Hozzávalók:40 dkg főtt csicsóka,60 dkg liszt,20 dkg margarin,2 dkg élesztő megfuttatva,2 dkg só,2 dl tej,2 db tojás, 2tojás sárgája kenéshez,10 dkg dióbél.

A hozzávalókat összegyúrjuk, 2 órát pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk. Majd ismét vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük, majd diót szórunk rá. Előmelegített sütőben megsütjük.

RAKOTT CSICSÓKA
A recept ugyanaz, mint a rakott krumplinál – azzal a különbséggel, hogy a burgonyát egy az egyben csicsókával helyettesítjük.

És, ha valaki véletlenül kedvet kapott a termesztéséhez, íme egy videó:

A csicsóka termesztése




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése