Azt hiszem, nem vagyok
egyedül akkor, ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a
számban. A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a
gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és
gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt –
luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére
napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól
egészen júliusig.
A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy
finom, számos kedvező élettani hatással is bír:
- magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
- a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
- segíti a vas felszívódását
- rákellenes hatóanyagokat tartalmaz
- szalicilsav tartalma miatt javasolt epe- és vesebetegségek, reuma és köszvény kezelésének kiegészítéseként
- erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott
- csökkenti a koleszterinszintet, oldja a mérgeket, vízhajtó – így segít azok kiürülésében is
- számos kozmetikum alapanyaga – erősíti a kötőszöveteket, kisimítja a ráncokat.
- Fenol-tartalma révén segíti a keringési rendszer működését
- antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabadgyököket
- magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi a fogyókúrás étrendnek, étvágycsökkentő
- a szamóca levele is gyógyhatással bír: teája fertőtlenít, ekcémát, vérszegénységet gyógyít, lázcsillapító
Felhasználása sokrétű:
önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak,
lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos,
hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek.
Allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik
le kell mondaniuk erről a finomságról. Óvatosan kell adni kisgyerekeknek is –
egyéni tűrőképesség kérdése, miként reagálnak rá.
MASCARPONÉS
EPERKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg
mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper,
40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet
széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a
cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra
daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone
hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel
díszítjük.
EPRES
JEGES ITAL
Hozzávalók: 50 dkg
eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor, csipet só, 6 db jégkocka
A megmosott eperből
díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit turmixgéppel pürésítjük.
Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár csepp citromlevet is, majd
ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral. Végül beledobjuk a
jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és a félretett
eperszemekkel díszítjük.
DIABETIKUS
EPRES TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg
zsírszegény túró, 50 dkg eper, ízlés szerint édesítőpor
A túrót áttörjük, és az
édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól
elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.
EPRES
RIZSGOMBÓC
Hozzávalók: 8 dl tej,
40 dkg rizs, cukor, vaníliás cukor, darált dió, olaj a sütéshez, 50 dkg eper
A tejet 5 evőkanál
cukorral felforraljuk, vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük főni a
megmosott rizst. Ha megfőtt kihűtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a
közepükbe 1-1 szem epret „csomagolunk”, majd őrölt dióba forgatjuk. A maradék
epret összeturmixoljuk, és 3 evőkanál cukorral lassú tűzön összeforraljuk. A
gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.
EPERHABOS
ALAGÚT
Hozzávalók: 1 vékony
piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk,
csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár
Az
eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a
felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és
a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett
papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett
piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével.
A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A
nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy
megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt,
az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és
eperrel díszítjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése