2016/06/01

HETI ÍZPRÓBA : EPER-SZERELEM



Azt hiszem, nem vagyok egyedül akkor, ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a számban. A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. 


A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy finom, számos kedvező élettani hatással is bír:
  • magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
  • a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
  • segíti a vas felszívódását
  • rákellenes hatóanyagokat tartalmaz
  • szalicilsav tartalma miatt javasolt epe- és vesebetegségek, reuma és köszvény kezelésének kiegészítéseként
  • erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott
  • csökkenti a koleszterinszintet, oldja a mérgeket, vízhajtó – így segít azok kiürülésében is
  • számos kozmetikum alapanyaga – erősíti a kötőszöveteket, kisimítja a ráncokat.
  • Fenol-tartalma révén segíti a keringési rendszer működését
  • antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabadgyököket
  • magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi a fogyókúrás étrendnek, étvágycsökkentő
  • a szamóca levele is gyógyhatással bír: teája fertőtlenít, ekcémát, vérszegénységet gyógyít, lázcsillapító


Felhasználása sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek. Allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a finomságról. Óvatosan kell adni kisgyerekeknek is – egyéni tűrőképesség kérdése, miként reagálnak rá.


MASCARPONÉS EPERKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.


EPRES JEGES ITAL
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor, csipet só, 6 db jégkocka
A megmosott eperből díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit turmixgéppel pürésítjük. Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár csepp citromlevet is, majd ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral. Végül beledobjuk a jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és a félretett eperszemekkel díszítjük.


DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró, 50 dkg eper, ízlés szerint édesítőpor
A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.

EPRES RIZSGOMBÓC
Hozzávalók: 8 dl tej, 40 dkg rizs, cukor, vaníliás cukor, darált dió, olaj a sütéshez, 50 dkg eper
A tejet 5 evőkanál cukorral felforraljuk, vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük főni a megmosott rizst. Ha megfőtt kihűtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a közepükbe 1-1 szem epret „csomagolunk”, majd őrölt dióba forgatjuk. A maradék epret összeturmixoljuk, és 3 evőkanál cukorral lassú tűzön összeforraljuk. A gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.

EPERHABOS ALAGÚT
Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár

Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése