Hányinger, hányás,
hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek,
több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a nyári
forróságban oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek.
Elég hozzá
egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem
vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.
Mit tehetünk azért,
hogy ezt elkerüljük?
Sokat!
- Mindig megbízható helyről vásároljunk – vásárlásnál pedig tartsuk be a sorrendiséget, soha ne szakítsuk meg a hűtési láncot – a nyers húsokat hagyjuk utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsuk haza.
- Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vegyünk.
- Mindig gondoskodjunk az alapanyagaink, ételeink, megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
- A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülöníteni, csomagolni, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosni, mielőtt a hűtőbe tennénk, hiszen a héja bármivel érintkezhet a környezetében.
- Az alapanyagokat mindig alaposan mossuk meg – és ne hagyjuk órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használjuk föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
- Mindig ügyeljünk a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelünk, ne használjuk másra.
- Tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
- Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyasszuk el!
- A már felengedett húsokat soha ne fagyasszuk vissza, hanem azonnal használjuk fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése