Van, aki szereti, van,
aki még soha nem evett.
Nálunk mindig volt belőle bőven: nagyszüleimnél
megtalálható volt mind a bokros, mind a törzses változata.
A pöszméte - köszméte,
piszke, büszke – mindegy miként nevezzük – szedése felért egy hadjárattal, ahol
bizony, ha nem volt elég elővigyázatos vagy tapasztalt az ember – vérre menő
lett a végeredmény a tüskéknek köszönhetően. A hivatalosan
köszmétének nevezett egres (Ribes uva crispa) a magasabb hegyvidékek erdeiben,
sziklákon termő gyümölcs volt. Régtől fogva ismerik, de nemesítését csak a XVI.
század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, ahol 1740-ben
mintegy száz, 1810-ben már négyszáznál is több nemesített fajtáját tartották
számon.
A ribiszkefajták
családjába tartozó Eurázsiai eredetű gyümölcsnek számos fajtája ismert: Pallagi
óriás, Zöld óriás, Szentendrei fehér, Gyöngyösi piros.
Miért érdemes
fogyasztani? Mert:
- energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként
- gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin)
- van benne citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor
- kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre
- segíti a szív-, és a máj-működést
- a lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén nyugtató, hűsítő hatású
- kitűnő antioxidáns hatással bír, véd a rák ellen
- magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet
- hasznos ízületi és veseproblémák esetén
- kiváló fogyókúrás alapanyag, segíti a zsírégetést
Felhasználása attól
függ, milyen érettségi állapotban van: az éretlen gyümölcsből kiváló befőtt
készíthető; féléretten a magas pektintartalom miatt lekvárokat és befőtteket
sűríthetünk vele, illetve ilyenkor alkalmas mártásokhoz és levesekhez. Teljesen
éretten fogyasztható nyersen (bár, aki szereti a húzós fanyarságot az éretlenül
is szemezgethet belőle), de finom süteményekhez, lekvárokhoz, gyümölcssajthoz. Szerencsére jól fagyasztható – megőrzi ízét
és zamatát –ezért télire érdemes elraktározni belőle valamennyit.(Nálunk ez
átlag 10-15 kg-ot jelent.)
RECEPTEK
EGRES
LEVES
Hozzávalók:5 dkg liszt,
25 dkg egres megtisztítva,1 tejföl, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer, só
Fahéjból, szegfűszegből
vízzel mártást főzünk, leszűrjük, beletesszük az egrest és az édesítőszert, ha megfőtt,
akkor habarással sűrítjük.
EGRES
SZÓSZ
Hozzávalók:1 kg egres, 25
dkg cukor/ vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, 1 liter víz, só, 1
pohár tejföl, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, kevés citromhéj.
Az egrest a cukorral/édesítőszerrel,
meg a citromhéjjal vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és
behabarjuk vele a mártást. Főtt és sült húsokhoz egyaránt finom. Cukorbetegek
cukor helyett édesítőszert is használhatnak.
EGRESSAJT
Hozzávalók: 1 kg egres,
20 dkg cukor
Az egrest puhára főzzük
és szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük
az előbb elkészített péppel. Formákba öntjük, megdermesztjük, majd azokból
kiborítva meleg helyen hagyjuk, hogy egy kicsit megszikkadjon a teteje.
Hűvös-száraz helyen tárolva sokáig eláll – már ha ellent tudunk állni a
fogyasztásának.
JOGHURTOS EGRES
Hozzávalók: 40 dkg
érett egres, 30 dkg joghurt, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál mazsola.
Az egrest 4 részre vágjuk.
Összekeverjük a joghurttal, mézzel, mazsolával – lehűtve fogyasztjuk.
GYORS
EGRES FINOMSÁG
Hozzávalók: 20 dkg vaj,
50 dkg liszt, 20 dkg barnacukor, 50 dkg egres tisztítva, fahéj, őrölt
szegfűszeg
Az egrest jénai edény
aljára szórjuk, a többi hozzávalót keverőtálban összegyúrjuk, majd a gyümölcs
tetejére morzsoljuk vagy reszeljük. Óvatosan lenyomkodjuk, majd közepesen meleg
sütőben megsütjük. Tejszínhabbal tálaljuk.
MANDULÁS SÜTEMÉNY EGRESSEL
Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1
kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.
Az omlóstésztával kibélelünk
egy tortaformát. Az egrest megfőzzük, és összekeverjük a cukorral, az aprított
mandulával, a citromhéjjal, a fahéjjal. Az omlós tésztára önjük, majd
előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Jó étvágyat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése