FÁRADTSÁG |
Huszonéves koromban közérzetileg észre sem vettem az évszakok váltakozását – soha semmiféle bajt, vagy tünetet sem érzékeltem- tettem a dolgom rendületlenül. Tulajdonképpen nem is igazán értettem azokat az embereket, akik az időjárásra hivatkozva panaszolták sorra nyűgjeiket. Nos, jelentem, túl a harmincon én is elértem életem ezen időszakát - heti szinten bajlódom a frontokkal, és megérzem az évszakok közötti átmeneti időszakokat is. Most is nehezebben viselem a tél végét, mint egy évtizeddel korábban – a fáradtság, nyugtalanság, aluszékonyság, általános rossz közérzet, a kissé pesszimistább életszemlélet, a hangulatingadozások, a zavaró dekoncentráció- gondolom, nem csak nekem okoz problémát. A tavaszi fáradtság szerencsére nem betegség, a kellemetlen tünetek ellenére sem, „csupán” csak egy tél végi hiányállapot. Életfontos vitaminok, és ásványi anyagok hiányoznak szervezetünkből, na és életfunkcióink alapvető szabályozója a fény – amely befolyásolja testhőmérsékletünket, hormonháztartásunk és belső biológiai óránk működését, növeli a melatonin- és szerotonin szintet – és ez által kedvezően befolyásolja kedélyállapotunkat, és alvási ciklusunkat is. Jogos a kérdés: mit tehetünk azért, hogy minél hamarabb túljussunk ezen a tél végi – tavasz eleji nehézkes időszakon – erre ad néhány tippet a következő összeállítás.
1. Megfigyelték: a testileg-lelkileg egyensúlyban lévő emberek ritkábban szenvednek az időjárás viszontagságaitól. Ezért törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint kerüljük a stresszt, és éljünk egészségtudatosan. ( A sokat emlegetett – és sokunk számára elviselhetetlenül nehezen betartható – egészséges táplálkozás kulcsfontosságú ebben az esetben is.)
2. Mozogjunk minél többet a friss levegőn! Legyen számunkra természetes a mindennapos mozgás: kocogás, kerékpározás, séta. Ez karban tartja a vérkeringést, fokozza az izmok teljesítőképességét, erősíti az immunrendszert, mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. Fizikai aktivitás közben javul a tápanyagok hasznosulása, gyorsabbak lesznek az anyagcsere folyamatok, javul az alvás minősége.
3. Töltsünk minél több időt természetes napfényben, segítve ezzel szervezetünk zavartalan működését emellett a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin szintézisét is.
4. Figyeljünk arra, hogy eleget aludjunk. Kipihenten sokkal könnyebben legyűrhetőek az akadályok, nő a terhelhetőség.
5. Próbáljuk ki a jógát, és a meditációt – mindkettő segíthet bennünket abban, hogy kordában tudjuk tartani izmainkat, légzésünket, gondolatainkat.
6. Szaunázzunk, vagy alkalmazzunk váltott hideg-meleg vizes zuhanyt. Felpezsdül a keringésünk, ellenállóbbá válik a szervezetünk
7. Táplálkozzunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon: friss zöldségek és gyümölcsök minden nap szerepeljenek étrendünkben. Tanulmányozza a következő két táblázatot: látható, hogy nem is olyan nehéz betartani a javasolt napi bevitelre tett előírásokat:
A LEGFONTOSABB VITAMINOK
vitamin neve
|
napi szükséglet
|
mivel fedezhető
| |
A-vitamin
|
1 mg
|
10 dkg csirkemáj, 2 db tojás
| |
D-vitamin
|
0,005-0,006 mg
|
20 dkg tonhal, 10 dkg Rama margarin
| |
E-vitamin
|
12-15 mg
|
15 dkg gesztenye, 5 dkg dió
| |
K-vitamin
|
70-80 mg
|
10 dkg savanyú káposzta, 10dkg
spenót
| |
C-vitamin
|
minimum 100 mg
|
20-25 dkg zöldség, gyümölcs, citrusféle naponta
több alkalommal
| |
B1-vitamin
|
1,2-1,4 mg
|
15 dkg búzacsíra, 15 dkg sovány
sertéshús
| |
B6-vitamin
|
1,2-1,6 mg
|
25 dkg hús, hal, zöldségfélék
| |
B2-vitamin
|
1,2-1,6 mg
|
25 dkg mogyoró
| |
A LEGFONTOSABB ÁSVÁNYI ANYAGOK
ásványi anyag neve
|
napi szükséglet
|
mivel fedezhető
|
Magnézium
|
300-350 mg
|
10 dkg olajos mag, teljes kiőrlésű
gabona, tej, máj
|
Cink
|
9-10 mg
|
25 dkg csirkemáj, húsok, 5-6 dkg
szárazbab
|
Foszfor
|
700 mg
|
25 dkg olajos hal, 1 tojássárgája
|
Kálium
|
2000 mg
|
25- 30 dkg zöldség, gyümölcs naponta
2-3 alkalommal
|
Kalcium
|
1000 mg
|
20 dkg sajt, 25 dkg juhtúró, 10 dkg
mák
|
Vas
|
12-15 mg
|
25 dkg csirkemáj, húsok
|
8. Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot – szénsavmentes ásványvizek, natúr gyümölcs és zöldséglevek (hozzáadott cukor nélküliek), hideg-meleg levesek, turmix italok állnak rendelkezésünkre.
9. Legyen a táplálkozás gabonaalapú, közülük is válasszuk a teljes kiőrlésű termékeket, mint a korpás, magvas pékáruk, barna rizs, különböző pelyhek, korpák. Fehérjeforrásként együnk sovány húsokat és tejtermékeket, Omega- 3 zsírsavban gazdag tengeri halakat. Egészítsük ki ezeket minél változatosabban zöldségekkel, gyümölcsökkel, melyekkel magas rosttartalmuknál fogva hosszú időn át biztosíthatjuk a jóllakottság érzését.
10. A nassolás iránti vágyunkat az édesség helyett csillapítsuk magvakkal, sovány tejtermékekkel, aszalt vagy friss gyümölcsökkel, turmixitallal vagy salátákkal – így elkerülhető a fölös „üres” kalóriák bevitele, és a túlsúly kialakulása.
11. Alkalmazzunk gyógynövényekből készült friss gyógyteákat: a citromfű, a levendula, a cickafarkfű – kiválóak a frontérzékenység ellen. A gyógyszertárakban már kaphatóak kifejezetten erre a célra összeállított cseppek, és kapszulák.
12 Aromaterápia: levendula, citromfű, zsálya – párologtatása képes enyhíteni a kínzó tüneteken.
13. Fejfájás esetén jó hatású lehet, ha a borsmenta- vagy eukaliptusz olajat a halánték környékén a bőrbe dörzsöljük.
14. Töltsön minél több időt barátai, szerettei társaságában- nincs jobb gyógyír egy kiadós nevetésnél.
MINDENKINEK EGÉSZSÉGES MOZGALMAS TAVASZT KÍVÁNOK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése