Tudj meg mindent a sárgabarackról!
Tudod
kik azok a hunzák?
Nos,
ők egy kicsiny népcsoport tagjai – akik a Himalájában élnek, nagyon magas
életkort megérve, egészségesen – a bennünket sújtó civilizációs betegségeket még
hírből sem ismerve. Ennek a titkát keresve egy brit sebész - Dr. Robert
McCarrison– 1922-ben arra a következtetésre jutott, hogy a magas életkor, és a
kicsattanó egészségi állapot a nagy mennyiségben elfogyasztott sárgabaracknak is
köszönhető.
A hosszú élet titka
Sárgabarack
– vitaminok, ásványi anyagok valóságos tárháza, ezért számos kedvező élettani
hatással segítheti szervezetünk működését:
- nagyon fontos a szellemi munkát végzőknek, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt, ami segíti az idegrendszer zavartalan működését ,
- serkenti az agyműködést, a növekedést,
- rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin elő anyaga – már napi 7 sárgabarack elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi A-vitamin szükségletét
- javítja a látást,
- növeli az ellenálló képességet
- szerepet játszik a csontok, szövetek újjáépítésében
- fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.
- növeli a sejtek energiáját,
- fokozza a vérképzést,
- segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
- tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében,
- vízhajtó, méregtelenítő hatású.
- megerősíti a nyálkahártyát, így kiváló torok- és garatszárazság ellen
- az asztmás panaszokat is enyhíti, sőt bizonyos mértékig képes a tüdőt is védeni a dohányfüsttől
- természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint , nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösítik a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket, - szerepet játszanak a rákos daganatok (például a prosztatarák) kialakulásának megelőzésében
- jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre, a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához – különösen nyáron – elengedhetetlen.
MI VAN BENNE ? - HATÓANYAGTÁBLÁZAT (
/100 gramm)
A és
C-vitamin
|
(10 mg)
|
niacin
|
(0,6
mg)
|
béta-karotin
|
(1,8
mg)
|
kalcium
|
(13,8
mg)
|
foszfor
|
(20 mg)
|
élelmi
rost
|
(3,6
mg)
|
fehérje
|
(0,9 g)
|
likopin
|
(0,5
mg)
|
flavonoid
|
(11,5
mg)
|
oxálsav
|
(14 mg)
|
B2-vitamin
|
(30 µg)
|
Biotin
|
(1,7
µg)
|
Folsav
|
(3 µg)
|
B1-vitamin
|
(20 µg)
|
Energia
|
48
kcal,202 kJ
|
Fehérje
|
0,9 mg
|
Szénhidrát
|
10,2 g
|
További érdekességek a sárgabarackról:
- Keleti források „a hűség holdjaként”, az ókori perzsák „a nap gyümölcseként” említették
- Európába örmény kereskedők közvetítésével jutott el
- Fontosabb kajszibarack termesztő országok: Törökország, Olaszország és Oroszország.
- Sok benne az élelmi rost. Elősegíti a tápcsatorna természetes mozgását, az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
- Népies neve: tengeri barack, majombarack, kajszi, kajszibarack, sárgabarack, kapszin.
- Fája 4-7 m magasra nő, akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem.
KONYHAI TIPPEK
Nyersen
fogyasztva a legegészségesebb, de kiváló alapanyaga a lekvároknak, dzsemeknek,
lefagyasztható, aszalható. Utóérő – azaz megfelelő hőmérsékleten tárolva
napokig eltartható. Vásárláskor – ha azonnal fogyasztani szeretnénk - keressük
a kicsit puhább, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el,
antioxidáns-tartalma ennek a legkedvezőbb.
- Ananász- vagy narancslében megforgatva a sárgabarackdarabok megtartják eredeti színüket.
- Fagyasztáskor a héja megkeményedik, ezért blansírozzuk: forró, majd hideg vízbe merítjük. Lecsepegtetés után fagyaszthatjuk. Ugyanígy lehet a héjat eltávolítani.
- Ízéhez jól társul a csillagánizs, fahéj, szerecsendió, sós mandula, pisztácia
- Kiválóan aszalható: tehetjük gyümölcskenyérbe, süteményekbe, akár sós ételekbe.
- Különleges, keleti ízt ad a zöldséges kásának.
- Nyersen kerülhet gyümölcssalátába, díszíthet süteményt.
RECEPTEK
SÁRGABARACK-LEVES
Hozzávalók:1
kg sárgabarack, 2 evőkanál keményítő, 2 evőkanál cukor, 1 rúd vanília, pici só,
kevés citromlé, 1 liter tej
A
barackokat annyi vízben, ami ellepi, megfőzzük (ez körülbelül 2 perc). Egy
lábosban a cukrot meg karamellizáljuk, 2 dl tejjel fokozatosan felöntjük, majd
a tej többi részével csomómentesre kevert keményítőt is hozzáadjuk. A
barackokat pépesítjük, és a leveshez adjuk. Jó sűrűre főzzük – közben
folyamatosan kevergessük, mert könnyen leragad.
ECETES BARACKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ
Hozzávalók:
30 dkg sárgabarack, 4 evőkanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál erős mustár, 2 evőkanál
szőlőmag olaj, 1 evőkanál méz, só
A
pépesített barackot a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük – tálalás előtt a
mártást alaposan lehűtjük.
SÁRGABARACKOS PULYKAMELL
Hozzávalók:
1 kg pulykamell filé, olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, méz, 60 dkg
sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 5 dl tejszín, 3 evőkanál kukoricakeményítő,
fahéj
A
pulykamellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a
vajon megpirítjuk. Szórjuk meg szárított bazsalikommal, majd adjuk hozzá a
mézet. Kicsit karamellizáljuk. A barackot vékonyabb csíkokra vágjuk. Adjuk a
húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Hozzá adjuk a narancslevet. A keményítőt kikeverjük
a tejszínnel, és hozzáöntjük. Felforraljuk, fahéjjal ízesítjük – és
rizskörettel már tálalhatjuk is.
SÁRGABARACK KRÉM
Hozzávalók:1
kg sárgabarack, 2 vaníliás pudingpor, 2 joghurt, 5 szem szegfűszeg 1 darabka
fahéj, 2 dl tej, tejszínhab, vaníliás cukor
A
sárgabarackot kimagozzuk. 2 deci vizet forralunk, beletesszük a vaníliás cukrot,
a szegfűszeget és a fahéjat. Pár percig forraljuk, majd beletesszük a
barackokat is és 2 percig főzzük. Botmixerrel összemixeljük. Kihűtjük. Közben
elkészítjük a pudingot. Hozzáadjuk a mixelt barackot – alaposan elkeverjük,
majd tálkákban elosztva lehűtjük. Tejszínnel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók:
3 db tojás, 25 dkg nyírfa
porcukor, 3 dkg zselatin, 12 dkg nyírfacukor, 40 dkg tejszínhab, 5 dkg
mandula, 6 dkg liszt, 1 barackbefőtt, 3 pohár joghurt, 1 dl víz.
DIABETIKUS TURMIX
Hozzávalók:40
dkg kimagozott érett sárgabarack, 4 dl tejszín, fél citrom leve, édesítő ízlés
szerint, csipetnyi só
A
hozzávalókat összeturmixoljuk. Akár le
is fagyasztható – kiváló fagylalt lesz belőle.
FOGYASSZ
MINÉL TÖBBET BELŐLE TE IS!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése