2018/10/23

ITT VAN AZ ŐSZ…


https://eletrecept.blogspot.com/2018/10/itt-van-az-osz.html
Itt van bizony- újra. Hideg reggelekkel, hűvös délelőttökkel és estékkel, - és az ilyenkor menetrendszerűen megjelenő megfázásos tünetekkel. Mert bizony van, hogy reggel elfelejtünk elég rétegesen öltözködni, és órákig fagyoskodunk, vagy éppenséggel túlöltözzük magunkat, és letéve a fölösleget, a csuromvizes pólóinkat egy-kettőre átjárja a szél. Nem is lenne baj, ha elég erős lenne az immunrendszerünk – de az egyszerre több oldalról érkező támadásoknak nem mindig tud ellenállni. Mégis mit tehetünk, ha meg akarjuk előzni a kellemetlen tüneteket, mihez kezdjünk, ha mégis sikerült áldozattá válnunk? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő összeállítás.




MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK
  • Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Ahány ember, annyiféle megbetegítő kórokozó kering a levegőben.
  • Erősítsük immunrendszerünket kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokban- és ásványi anyagokban dús ételek fogyasztásával.
  •  Ne felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani.
  • Gondoskodjunk a megfelelő réteges öltözködésről – ne rohangáljunk ki egy szál pulóverben még akkor sem, ha csak néhány pillanatra akarunk kimenni.
  • Ha huzamosabb ideig zárt térben tartózkodunk, szellőztessünk minél gyakrabban!
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, de használhatunk kézfertőtlenítőt is.
  •   Fertőtlenítő oldattal töröljük át a használati tárgyakat a munkahelyünkön.
  • Mindig ügyeljünk arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük meg az orrunkat, szemünket, szánkat – a nyálkahártyára kerülő baktériumok, és vírusok azonnal támadásba lendülnek.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor mindig használjunk papír zsebkendőt, ha ez éppen nincs kéznél, akkor se a tenyerünkbe vagy a levegőbe engedjük szabadjára a nyálcseppecskéket, hanem a könyökhajlatunkat használjuk védvonalként.
  • Használat után a zsebkendőt azonnal dobjuk ki egy zárható tasakba.
  • Kerüljük a szokásos üdvözlési formákat és közvetlen testi kontaktust – azaz a kézfogást, puszit.
  •  Ha megbetegedtünk ne menjünk dolgozni – a mártírkodásnak nincs, értelme csak a tüneteink súlyosbodhatnak, és a járványt terjesztjük vele.

MIT TEHETÜNK HA MEGBETEGEDTÜNK?
Ha szerencsénk van, akkor „csak” náthásak leszünk. A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:
·        Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
·        Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
·        Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
·        Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
·        Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
·        Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
·        Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)

Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, illetve, ha sikerült elkapnunk az influenzát MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése