2016/11/19

TE TUDOD MIKÉNT HAT A TÁPLÁLKOZÁS A LÁTÁSODRA?


Minden mindennel összefügg…
Szervezetünk bonyolult „szerkezet” – működése során számtalan komplex folyamat zajlik le, amelyek által biztosítva van zavartalan működése. 
Már, ha zavartalan… 
Már, ha teszünk is azért, hogy az legyen. 
Mert mindennapos rossz szokásainkkal, életmódbeli kisiklásainkkal bizony próbára tesszük e folyamatok zavartalanságát.
Így van ez a látásunkkal is: állandóan próbára tesszük, a képernyő előtt töltött órák bizony megbosszulják magukat- szemfájdalomhoz, állandó könnyezéshez, rosszabb esetben érezhető látásromláshoz vezetnek.

Mit tehetünk, hogy ez ne következzék be?
  • Rendszeresen járjunk szemészhez, aki az elvégzett szűrővizsgálattal időben felfedezheti a kezdődő problémát.
  • Pihentessük a szemünket – tartsuk be a monitor-használattal kapcsolatos előírásokat.
  • Védjük a szemünket az erős napfénytől, a szálló portól.
  • … na és táplálkozzunk egészségesen, ügyelve a megfelelő vitamin-, és ásványi anyag bevitelre.

Ki hinné, hogy a naponta elfogyasztott ételeink is jelentős mértékben befolyásolhatják látásunk minőségét?

Mert így van! 
Látás-javító ételek: minden, ami  lutein-t, zeaxanthin-t és karotin-t tartalmaz.
  • ÁFONYA: fő hatóanyaga egy olyan flavonoid - a mirtillin – amely erőteljes antioxidánsként működve, segíti a szem oxigénellátását, javítja az éleslátást, lassítja a szem öregedését, illetve a szürke hályog kialakulását.
  • SZÍNES HÉJÚ GYÜMÖLCSÖK: meggy, lila szőlő, szilva
  • SÁRGARÉPA: béta-karotin- tartalma miatt ajánlott, ami az A-vitamin elő vitaminja. Az A-vitamin elengedhetetlen a szem ideghártyájának működéséhez, a szem sötéthez való alkalmazkodásához. Hiányában akár vakság is kialakulhat. Szintén sok A-vitamint tartalmaznak a tejtermékek, a máj, a halak, a tojássárgája.
  • TENGERI HALAK – telítetlen zsírsavtartalma javítja az agy működését, megakadályozza a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás kialakulását, a szemfenéken kialakuló másodlagos szövődmények kialakulását.
  • ZÖLDSÉGEK - lutein és a zeaxanthin szintjük magas, védik a retinát a fény káros hatásaitól. Kukorica, spenót, káposzta, brokkoli a legjobb választás
  • C-VITAMIN:a C-vitamin immunrendszerünk védelmében játszik szerepet, és képes hatástalanítani a káros szabad gyököket, csökkenti a homályos látást. Ha természetes forrásból szeretnénk fedezni a napi C-vitamin-szükségletünket, akkor a homoktövis és a hideg áztatással készült csipkebogyótea fogyasztása ajánlott az olyan zöldségek és gyümölcsök mellett, mint a paprika vagy a kivi.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése