2014/07/19

HETI HÍRMORZSÁK: 29.hét

HETI HÍRMORZSÁK - HOGY MINDIG KÉPBEN LEGYEN!

ERŐS FŐSZEZONT VÁR AZ EURÓPAI TURISZTIKAI BIZOTTSÁG

Budapest, 2014. július 17. csütörtök (MTI) - A főszezon előtti időszakban lendületesen fejlődött az európai turizmus, az Európán belüli és kívüli országokból egyaránt nőtt a forgalom, aminek hátterében a gazdasági fejlődés áll, főként a hagyományos nyugat-európai piacokon; az Európai Turisztikai Bizottság (ETB) erős főszezont vár - ismerteti online hírlevelében a Magyar Turizmus (MT) Zrt. 
A hírlevél szerint a European Tourism - Trends & Prospects című jelentést az ETB megbízásából elkészítő Tourism Economics az európai beutazások 2,7 százalékos növekedését prognosztizálja 2014-re. A jelentés részletes elemzést tartalmaz Európa részesedésének alakulásáról a legfontosabb régión kívüli országokról, az  Egyesült Államokról, Kanadáról, Mexikóról, Argentínáról, Brazíliáról, Indiáról, Kínáról, Japánról, az Egyesült Arab Emírségekről és Oroszországról. 

KISKORUAK VESZÉLYEZTETÉSE

Szekszárd, 2014. július 17., csütörtök (MTI) - Kiskorúak veszélyeztetésével gyanúsítanak egy volt Tolna megyei rendőrtisztet, aki bűnmegelőzési foglalkozások résztvevőivel szemben követte el a bűncselekményeket - közölte a Tolna Megyei Főügyészség eseti megbízott szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Bali-Fülöp Zsuzsanna elmondta: a gyanúsított magát bűnmegelőzési és drogprevenciós szakértőnek feltüntetve tartott tanfolyamokat diákoknak.
   
 A képzéseken azonban nem bűnmegelőzési témájú előadásokat tartott, hanem megpróbált közel férkőzni a részt vevő lányokhoz, ajándékokat vásárolt, és szexuális tartalmú feladatokat adott nekik - tette hozzá.
    A gyanú szerint a 2013. decemberben történt őrizetbe vételét megelőző években összesen 21 lánnyal törekedett intim kapcsolat kialakítására; két lánnyal - beleegyezésükkel - szexuális kapcsolatot létesített, hat kiskorú lánnyal pedig szeméremsértő cselekményeket végzett.
    Közlése szerint az alezredesi rangban szolgált, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfi tagadja a bűncselekmények elkövetését.
    A nyomozást a Szekszárdi Nyomozó Ügyészég folytatja, vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya emelhet - mondta az eseti megbízott szóvivő.

MÉHNYAKRÁKSZŰRÉS FONTOSSÁGA

Agárd, 2014. július 18., péntek (MTI) - Az idén kiemelt témaként a méhnyakrákszűrés fontosságára és a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet a tízállomásos nyári egészségtáborban, amelynek nyitóeseményét pénteken a Velencei-tó partján, Agárdon tartották. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kiemelte: a társadalom számára az a legfontosabb, hogy a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek száma elérje az európai uniós átlagot. Hozzátette: e mutató terén kissé le vagyunk maradva, de a kormányzat sok erőfeszítést tesz azért, hogy "utolérjük Európát".
    
Az államtitkár elmondta, hogy a magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében nemcsak az ellátórendszert kell fejleszteni, hanem a népegészségügyi programokat, a különböző szűréseket és az egészséges életmódra felkészítést is fontos feladatnak kell tekinteni. Arról is tájékoztatott, hogy a tavaly útjára indult rendezvényen több tízezren vettek részt.
    Poór Gyula, a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke kijelentette: az egészségügyi mutatók elmaradása nem a genetikában vagy az ellátórendszer minőségében rejlik, hanem abban, hogy nem élünk eléggé egészségesen. Közölte, az egészséges táplálkozás, a mozgás, a dohányzás, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás terén, valamint pszichésen vagyunk elmaradva, ezek nem egy, hanem sok betegség forrásai.
    Leszögezte, annak ellenére, hogy az ellátórendszerben a pazarlás és a forráshiány együtt van jelen, "Magyarországon a diagnózisos terápia szintjén mindent megkap a beteg".
    Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos megjegyezte, a táborban az idén kiemelt témaként a méhnyakrákszűrés fontosságára és a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet.
    Hangsúlyozta, Magyarországon a méhnyakrákszűrés komoly problémákkal küzd, az ország társadalmi-gazdasági helyzetéhez mérten jóval alacsonyabb a részvétel a kelleténél. Hozzátette, ezért teljesen új méhnyakrák-prevenciós programot dolgoztak ki, amelynek két pillére van: a szűrések, valamint a HPV elleni védőoltás, amelyet októberben a 7. osztályos lányok kötelezően felajánlandó védőoltásként kaphatnak meg. Kovács Attila kulcskérdésnek nevezte, hogy ezt minél többen vegyék igénybe.
    A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. Magyarországon évente több mint 400 nő hal meg ebben a betegségben. Ezért hosszas és alapos előkészítés után, kormányzati döntés alapján szeptember elsejétől a nemzeti védőoltási rend részeként a 7. osztályos, legalább 12 éves lányok számára ingyenesen elérhető lesz a méhnyakrák elleni védőoltás.
    A nyári egészségtábor július 18. és augusztus 20. között Agárd után a Balatonnál - a Veszprém megyei Alsóörsön, Csopakon, Balatonfüreden, a Zala megyei Keszthelyen, a Somogy megyei Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonföldváron és Siófokon -, majd végül Budapesten várja az érdeklődőket. A szolgáltatások között emlőszűrés, testtömegindex-mérés, a dohányzásról leszoktatást segítő tanácsok, az egészséges táplálkozást szolgáló tippek és anyajegyszűrés is segíti a lakosságot.

GYÓGYNÖVÉNYEK ÜNNEPE BÜKKSZENTKERESZTEN

Bükkszentkereszt, 2014. július 18., péntek (MTI) - Gyógyteakóstolás, gyógynövény-bemutató és egyéni tanácsadás is várja azokat, akik szombaton és vasárnap ellátogatnak a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokra. A gyógynövénynapok megálmodója a közismert "bükki füvesember", Szabó György, aki a régi családi hagyományt követve készíti gyógyteáit, és aki a kétnapos ünnepen a növényekkel való gyógyítás tudományát, a gyógynövények titkait osztja meg a látogatókkal.
    
A szervezők idén is szakmai előadásokkal, tanácsadókkal várják a bükki községbe látogatókat, az egészséges életmódról, testi-lelki harmóniáról beszélő előadók között lesz Eőry Ajándok természetgyógyász és László-Bencsik Ábel, a Gyógynövénykutató Intézet kutatója is.
    A szakmai programokat egyebek mellett gyógyteakóstolás, egyéni tanácsadás színesíti, de tartanak szűrővizsgálatokat is. Az érdeklődőket gyógynövény-felismerés és gyógynövény-bemutató is várja, mód nyílik a füvesember gyógynövénykertjének megtekintésére és a bükki táj felfedezésére is.     Ugyanakkor kézművesek, népi iparművészek is bemutatkoznak, a Bükkszentkeresztre látogatókat tájjellegű és gyógynövénnyel készült ételek, valamint a falu lakóinak házi finomságai is várják.
    Bükkszentkeresztnek egyedülálló, szubalpesi a klímája, 26 nappal több a napsütéses napok száma, mint az országos átlag, talán ennek is köszönhető, hogy az itt termő gyógynövényeknek "különleges" a hatása.
    A gyógynövények története egyidős az emberiség történetével. A gyógynövények felhasználásához szükséges tudás birtokosai a füvesemberek, táltosok voltak, akik ismerték a természet titkait, és gyógyították a környezetükben élőket. Az ő tapasztalatuk öröklődött nemzedékről nemzedékre, egészen napjainkig.
    A bükki füvesember egy korábbi rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a modern orvostudomány egyre inkább a népgyógyászat felé fordul. Mint mondta, kutatások bizonyítják, hogy a gyógynövények és a gyógyszerek együttes hatása 30-40 százalékkal meggyorsítja a gyógyulás folyamatát. A gyógynövények használata a megelőzés szempontjából is fontos.

HATÁROZOTTABB FELLÉPÉS AZ IFJUSÁGI MUNKANÉLKÜÓLISÉG ELLEN

Brüsszel, 2014. július 17., csütörtök (MTI) - Határozottabb intézkedéseket, a többi között az ipari tanulók státusának megerősítését és tisztességes béreket vár a fiatalokat sújtó munkanélküliség ellen az Európai Parlament - fogalmaz az uniós parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában. A munkavállalással kapcsolatos programok uniós finanszírozását is fokozni kell - vélték a képviselők. Az 502 szavazattal, 112 ellenszavazat ellenében és 22 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum szerint az egyenlőtlenségek csökkentése nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés.
    
"A munkanélküliség aránya a fiatalok között soha nem tapasztalt mértékben, átlagosan 23 százalékosra nőtt az unióban. Sőt, egyes tagállamokban az 50 százalékot is eléri" - figyelmeztet az állásfoglalás, amely szerint ez azt jelenti, hogy 5,3 millió 25 évesnél fiatalabb európainak nincs munkája.
    Az Európai Parlament álláspontja az, hogy az Európai Bizottságnak lépésről lépésre figyelemmel kell kísérnie, hogyan valósítják meg a tagállamok a 2014 és 2020 közötti pénzügyi tervezési időszakra elfogadott, 6 milliárd eurós, úgynevezett ifjúsági garanciát. Ennek célja, hogy minden fiatal az iskola elhagyását követő négy hónapon belül állást, képzési lehetőséget vagy gyakornoki helyet kaphasson. A brüsszeli testületnek az EP szerint minimumelvárásokat kell megfogalmaznia a munkahelyi szakmai képzések színvonalával, díjazásával és a foglalkoztatási szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban.
    "Az ifjúsági garanciaprogramokra jelenleg biztosított 6 milliárd eurós keretet is emelni kell" - fogalmaztak a képviselők.
    Tagállami szinten többek között a korai iskolaelhagyást megelőző, oktatást és szakképzést ösztönző lépések bevezetését, illetve a képzésben vagy foglalkoztatásban nem résztvevőket célzó stratégiák kidolgozását javasolja az EP. Az állásfoglalás szerint a tagállamok az Európai Szociális Alapot vagy az immár "Erasmus+"-ra átkeresztelt felsőoktatási együttműködési programot is használhatják a szegénység és társadalmi kirekesztés visszaszorítását célzó projektek finanszírozására.
    Az állásfoglalás kiemeli: fontos, hogy a fiatalok például külföldi tanulás során olyan, többféle területen kihasználható készségeket sajátítsanak el, mint a felhasználói szintű informatika, a vezetői készségek, a kritikai gondolkodás és a nyelvtudás. A tagállamoknak az elfogadott szöveg szerint a tudományokra, a technológiára, a műszaki képzésre és a matematikára kell koncentrálniuk oktatáspolitikájuk megalkotásakor, miután ezeken a területeken van a legnagyobb szakemberhiány a munkaerőpiacon.
    Az állásfoglalás elfogadását követően közleményt adott ki Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és alelnöke, amelyben arra az álláspontra helyezkedik, hogy a magyar kormány eltékozolja a fiatalok lehetőségeit. A DK-s politikus szerint Magyarországon azért kiemelten fontos az ifjúsági garancia megvalósítása, mert minden harmadik fiatal munkanélküli.
    "A folyamatos megszorítások, a beruházásokat elüldöző gazdaságpolitika, a felsőoktatásban intézményesített röghöz kötés miatt a fiatalok elvesztették reményüket abban, hogy ez a kormány változtathat kilátástalan sorsukon. Helyzetüket tovább rontja, hogy a felsőoktatás forrásainak csökkentése Görögország mellett Magyarországon volt a legnagyobb: az Orbán-kormány a felsőoktatásra fordítható összegeket a 2006-os szinthez képest 47 százalékkal vágta meg, drasztikusan csökkentve az államilag támogatott hallgatói helyek számát" - hangsúlyozza közleményében Niedermüller, aki szerint az ifjúsági garancia - a jelenlegi kormánnyal ellentétben - reményt nyújt a fiataloknak.
    "A magyar kormány egyetlen eurócentet sem fordíthat stadion- vagy mélygarázsépítésre, amíg a magyar fiatalok helyzete kilátástalan" - zárja közleményét Niedermüller Péter.

ALLERGIÁSOK ROSSZ NAPJAI

Budapest, 2014. július 19., szombat (MTI) - Az időjárás alakulása miatt a következő napokban a pollenkoncentráció emelkedésére kell számítani - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel. Mint írták, az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a kültéri allergén gombák koncentrációja a következő napok meleg és időszakosan csapadékos időjárása miatt elérheti a magas, helyenként a nagyon magas szintet.
   
 Az aerobiológiai monitorozási hálózat mérései alapján a csalánfélék virágpora közepes-magas szinten van. Az útifűfélék és a pázsitfűfélék virágpora a múlt héthez viszonyítva csökkent, de még mindig a közepes-alacsony tartományban alakult.
    A lórom, libatopfélék pollenmennyisége alacsony a levegőben. Ezen kívül számítani lehet az üröm virágpor-koncentrációjának emelkedésére, valamint huzamosabb ideig tartó jó idő esetén már a parlagfű pollenjének koncentrációja is elérheti az alacsony szintet - közölte az ÁNTSZ.


BIOLÓGIAI PACEMAKER

Los Angeles, 2014. július 18., péntek (MTI) - Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken amerikai tudósok. A kutatók egy gén bejuttatásával a szív sejtjeit változtatták szívritmusszabályzókká - idézte a BBC hírportálja a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt. Az így kialakult saját pacemaker "hatékonyan gyógyította meg a betegséget" - mondták a Los Angeles-i Cedars-Sinai Szívklinika tudósai.
     
A szakemberek olyan sertésekbe juttatták a gént, amelyek igen lassú szívritmust okozó betegségben szenvedtek. A terápia hatására a szívizomsejtek milliárdjai közül néhány olyan speciális sejtté változott, amelyek a helyes szívritmust biztosították.
    A borsszemnyi sejtsziget két héten át működött szívritmusszabályzóként, vagyis átvette a hagyományos pacemaker szerepét - közölte az amerikai kutatócsoport.
    "Elsőként programoztunk át szívsejteket élő állat szervezetében, hogy meggyógyítsunk egy betegséget" - mondta Eduardo Marban, a kutatás vezetője.
    A hagyományos pacemakerek elektromos készülékek, melyeket a mellkasba ültetnek, hogy a kóros szívritmust szabályozzák. A készülék rendszeres elektronikus jeleket bocsát ki, hogy a szív szabályosan verjen. Kutatók dolgoznak azon, hogy a jövőben biológiai szívritmusszabályzók vehessék át a műszerek helyét akár időlegesen, akár véglegesen.
    (http://www.bbc.com/news/health-28325370)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése