2019. szeptember 6., péntek

PAPRIKA-PARADICSOM – ITT A LECSÓSZEZON!!!!


AZ ŐSZ ÍZEI

Írta: Faar Ida




A nyár ízeinek változatossága semmivel sem helyettesíthető. A nap érlelte gyümölcsök, a friss szabad levegőn termő zöldségek nap, mint nap mindannyiunk javára szolgálnak. Az ősz beköszöntével viszont érdemes magunknak gondoskodni arról, hogy megőrizzük a hidegebb napokra is ezeket a zamatokat – és „eltegyük télire” a nyár finomságait. Ahogy tettük ezt az eperrel, málnával, sárgabarackkal, - úgy megtehetjük a paradicsommal – paprikával is. Itt az ideje a paradicsomlé-készítésnek, és a házi lecsófőzésnek. Igaz mindkettő fáradtságos munka – pláne, ha nagyüzemi mennyiségben gondolkodunk, - de megéri!

Paprika




Nem véletlenül lett a magyar gasztronómia egyik fő tartópillére – konyhánk jellegzetes védjegye – hiszen tájjellegű ételeink nélkülözhetetlen alapanyaga. Ehető nyersen, salátákba, szendvicseken, fűszeres túrókrémmel töltve. Nagyon finom töltött paprikaként, amint kiteljesedik az íze az édes paradicsommártásban. Érdemes kipróbálni sült paprikaként. Ízesítőként és fűszerként ki nem maradhat a pörköltekből –gulyáslevesekből, halászléből, tokányokból. Nem is beszélve a télire eltett savanyúságokról – ez megérne egy külön fejezetet ( a káposztával töltött almapaprika, a veszettül csípős cseresznyepaprika, vagy a csalamádék) Sokféle változata van,( TV paprika, hegyes csípős paprika, kaliforniai, pritamin, alma, cseresznye, ceruza,blondy,stb.). Ennek ellenére a paprika eredetét tekintve korántsem ősi magyar növény, hiszen őshazája Mexikóban van, innen terjedt el Amerika melegebb klímájú területeire, majd a XVI. században Európába.

Táplálkozás élettani jelentősége sokrétű, amelyet egyrészt magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma, színanyagai, és esetleges csípőssége biztosít.
  • Energia- (20 kcal/100 gramm), szénhidrát- (3gramm/100 gramm), zsír- (0,3 gramm/100 gramm) és fehérje- (1,2 gramm/100 gramm) tartalma alacsony, emiatt kiváló alapanyag a diétás étrend összeállítása során.
  • Élelmi rostokban gazdag (2,25 gramm/ 100 gramm).
  • A paprikának nagy értéke jelentős C-vitamin-tartalmában van. ("magyarságát" is nem kis mértékben köszönheti annak, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) Érdekes tény, hogy a főként szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Jó hír hogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, így a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.
  • Vitaminokban  bővelkedik, hiszen 100 grammjában van:  Karotin 0,4 mg, Tiamin (B1) 50 μg, Riboflavin (B2) 30 μg, Niacin (PP faktor) 0,2 mg, Pantoténsav 0,19 mg, Piridoxin (B6) 0,24 mg, Biotin 1 μg, Folsav 13 μg, C-vitamin 120 mg (fajtától és érettségtől függő,beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is).
  • Ásványi anyagokban is gazdag, 100 gramm paprikában van: Nátrium (Na) 4 mg, Kálium (K) 160 mg, Kalcium (Ca) 14 mg, Magnézium (Mg) 12 mg, Vas (Fe) 0,4 mg, Foszfor (P) 33 mg, Réz (Cu) 0,05 mg, Cink (Zn) 0,2 mg, Mangán (Mn) 0,073 mg, Kobalt (Co) 0,004 mg, Króm (Cr) 0,004 mg, Nikkel (Ni) 0,015 mg.
  • Színanyagai: vörös színű karotionidok (minél pirosabb egy paprika annál több van benne, ez az A-vitamin elő -vitaminja), capsorubinok, sárga curcuminok. A csípős paprikák csípősségét, a kapszaicionidoknak, ezek közül is főleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Ezek hő-, illetve fájdalomingert váltanak ki,( ezen alapul a manapság önvédelmi célra kifejlesztett paprika spray hatásmechanizmusa is, ami kapszaicin-kivonatot tartalmaz). Minél több kapszaicint tartalmaz egy paprika, annál csípősebb, erősebb. 


A rendszeres paprika és csípős paprika -fogyasztás kedvező hatású az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, illetve már kialakult problémák kezelésében:
  • csökkenti a gyulladásokat
  • megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket
  •  fájdalomcsillapító (reuma,migrén,fogfájás,fejfájás esetén)
  • vérzéscsillapító
  • antiszeptikus
  •  hatékony a migrénes fejfájás megszüntetésében
  • csökkenti az arcüreg-gyulladás kellemetlen tüneteit
  •  allergia-ellenes
  • pusztítja a rákos sejteket
  • zsírégető hatású- így a fogyókúra nélkülözhetetlen eleme
  • fokozza a nyálképződést
  • étvágyjavító
  • fokozza a gyomornedv elválasztást
  • védi a bőrt, a hámszöveteket, a nyálkahártyát
  •  elősegíti a sebgyógyulást
  • enyhe vízhajtó
  • serkenti és segíti az immunrendszer működését
  • baktérium- és, vírusölő hatású,
  • lázcsillapító,
  • ételben fertőtlenítő hatású,
  • enyhíti a torokgyulladást, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,
  • Köptető
  • megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések
  • izzasztó,torokfájást enyhítő
  • a benne található szaponinok révén stimulálja a szívműködést
  • csökkenti a koleszterin szintet, enyhíti a hasfájást
Alkalmazási területe a konyhában sokrétű: nyersen, főve, sülve, töltve, savanyítva, őrleményként, krémként, lecsóba, – számtalan hagyományos, és reform étel, ételkülönlegesség elkészíthető belőle.


PARADICSOM



Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomotA burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat.
Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja. Tartalmaz:
·        C-vitamint (19 mg/100 gramm),
·        B1-vitamint (57 μg/100 gramm),
·        B2-vitamin (35 μg/ 100 gramm)
·        B6-vitamin 100 μg/100 gramm),
·        biotint (4 μg/100 gramm),
·        folsavat ( 22 μg/100 gramm),
·        E-vitamint (813 μg /100 gramm),
·        A-vitamint (97 μg/100 gramm),
·        béta-karotint (593 μg/100 gramm),
·        K-vitamint ( 5,6 μg/100 gramm)
Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz:
·        foszfort (22 mg/100 gramm),
·        Nátriumot      (3 mg/100 gramm),
·        Káliumot (235 mg/100 gramm),
·        Kalciumot (9 mg/100 gramm),
·        Magnéziumot (11 mg/100 gramm),
·        Vasat (316 μg/100 gramm),
·        Rezet (57 μg/100 gramm),
·        Cinket (152 μg/100 gramm),
·        Mangánt (108 μg/100 gramm),
·        Szelént (1 μg/100 gramm).
Alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással rendelkeznek különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetően. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhető.


Tény, hogy
·        a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás  szerencsére nem befolyásolja.
·        bőr-gyógyító hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére
·        jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
·        káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani.
·        gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
·        magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését.
·        serkentőleg hat az immunrendszer működésére
·        gyógyítja a napégette bőrt: amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk, -
·        a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
·        a paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
·         érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét.
·        a paradicsomot prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának
·        a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
·        vörösvértest-védőhatással bír, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében.
·        képesek fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelmet.
·        a népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják.
·        serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk
Sajnos a paradicsom-fogyasztása során is –arra érzékenyeknél – előfordulhatnak allergiás reakciók, amelyek megjelenése esetén tanácsos elkerülni a további fogyasztását.
Sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, főzve, mártásnak, levesnek, szósznak…

RECEPTEK




SÜLTPAPRIKA
Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú, szép nagy zöldpaprika, 10 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 2 mokkáskanál törött bors.
A megmosott,szárazra törölgetett paprikákat a sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ráncosodni, hólyagosodni kezd. Közben 1 liter vízbe beletesszük a megtisztított és elforgácsolt fokhagymát, az ecetet, a sót, és lefödve felforraljuk. A megsült paprikák héját lehúzzuk, és kicsumázzuk. Salátástálra rakjuk a szeletekre vágott paprikát, ráöntjük a fűszeres levet, és rászórjuk a törött borsot. Jól lehűtve tálaljuk különböző sültek mellé..

CSÍPŐS PAPRIKAMÁRTÁS

Hozzávalók: 3 cseresznyepaprika, 10 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 db paradicsom, 4 nagy édes zöldpaprika, 2 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, 3 evőkanál olaj, só (ízlés szerint).
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott cseresznyepaprikát, a szeletelt fokhagymát, a finomra aprított vöröshagymát, a felcsíkozott zöldpaprikát és a darabokra vágott paradicsomot. Meghintjük a liszttel, azzal is pirítjuk egy kis ideig, ezután a tűzről lehúzva beleszórjuk a pirospaprikát. Ráöntünk 5 dl vizet, megsózzuk, megborsozzuk, és befedve addig forraljuk, amíg sűrű mártás nem lesz belőle. Átpasszírozzuk, majd belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, a sáfrányos szeklicét és kevés vizet. Még egyszer felforraljuk. Kiváló hidegen és melegen egyaránt.

VEGA PAPRIKÁS-CUKKINIS TÉSZTA

Hozzávalók: 1 kg penne tészta, 4 db paradicsom, 4 db közepes cukkíni, 3 db jonatán alma, 2 db piros húsú paprika, 3 db hagyma. 2 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, só, bors
A zöldségeket megtisztítjuk, felszeljük. Serpenyőben 4 evőkanál olajat felforrósítunk, a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az almát, és legalább 15 percig pároljuk. A tésztát sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a zöldséget. A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszítjük.



RIZSES LECSÓ- klasszikus recept

Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 1,5 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 1 evőkanál fűszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma,, só, fél kg párolt rizs.
A felkockázott szalonnát egy lábas alján kiolvasztjuk, majd a felszelt vöröshagymát megpirítjuk rajta. Megszórjuk a fűszerpaprikával, rátesszük a felszelt paradicsomot, paprikát, és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, majd lefedve puhára pároljuk. A már kész lecsóba belekeverjük főtt rizst. Puha kenyérrel tálaljuk.

KÖRET PAPRIKÁBÓL

Hozzávalók: 1kg húsos zöld és pirospaprika ,3 nagy vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj, 2 dl vörösbor, só, törött bors, 3 fokhagyma gerezd
A hagymát és a paprikát egyforma nagyságúra vágjuk. Az olajon fedő alatt üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és a borral felöntve puhára pároljuk. A végén zsírjára sütjük. Sült húsok finom körete.

FOKHAGYMÁS PARADICSOMLEVES

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, leveszöldség, 2 vöröshagyma, 10 dkg margarin, 1 doboz. sűrített paradicsom, 1 l húsleves, 3 db csirkemáj,10 dkg búzadara,1 tojás, 1 csokor. petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, só, bors
A margarinon megpároljuk a feldarabolt zöldségeket, hagymát és paradicsomot. Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a húslevest, kb. 20 percig főzzük. A petrezselymet összekeverjük a elkapart csirkemájjal, búzadarával, tojással, sóval, borssal ízesítjük, apró golyókat formálunk belőle, és a maradék zsiradékon megsütjük. A fokhagymát áttörjük, és a cukor nélkül felvert tejszínhabbal elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A levest tálakba vagy csészékbe adagoljuk, húsgolyókat teszünk bele, tejszínhabot halmozunk rá és megszórjuk petrezselyemmel.

TÚRÓS-SAJTOS PARADICSOM

Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 30 dkg tehéntúró, 3 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl kefir, 6 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 kanál mustár, 5 dkg vaj, só.
A felcsíkozott füstölt szalonnát megpirítjuk, és a zsírjában aranysárgára pirítjuk a felszelt vöröshagymát. A tehéntúrót, a tojássárgáját, a kefirt tálba öntjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a reszelt sajt 2/3 részét. Sóval, mustárral ízesítjük és belekeverjük a szalonnás vöröshagymát. Végül hozzáadjuk a habbá felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük a túrómasszát, és a félbevágott paradicsomokat vágott felületükkel lefelé rátesszük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

RÁNTOTT PARADICSOM

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 5 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl sör, 4 dl olaj, törött bors, só.
A paradicsomokat ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A tojások sárgáját a liszttel, a sörrel és 1 evőkanál olajjal simára elkeverjük, megsózzuk. Beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Az így elkészített sörtésztába belemártjuk a lisztbe forgatott paradicsomszeleteket és bő, forró olajban kisütjük.

TÖLTÖTT PARADICSOM

Hozzávalók: 16 db paradicsom, 40 dkg párizsi, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, szerecsendió, őrölt bors, só.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, tejjel felengedve sűrűre főzzük. Fűszerezzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt vöröshagymát és az apróra vágott párizsit. Végül beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. A kivájt paradicsomokat megtöltjük a krémmel és kivajazott, tűzálló edényben megsütjük.

PARADICSOMLÉ
Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zellerlevél, kakukkfű, tárkonylevél, só, nátrium-benzoát
A paradicsomot megfőzzük és áttörjük. A zöld fűszernövényeket apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomléhez, és 8-10 percig együtt forraljuk. Végül belekeverjük a tartósítót, tiszta üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe téve hagyjuk kihűlni.

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...