AZ ŐSZ ÍZEI |
Írta:
Faar Ida
A
nyár ízeinek változatossága semmivel sem helyettesíthető. A nap érlelte gyümölcsök,
a friss szabad levegőn termő zöldségek nap, mint nap mindannyiunk javára
szolgálnak. Az ősz beköszöntével viszont érdemes magunknak gondoskodni arról,
hogy megőrizzük a hidegebb napokra is ezeket a zamatokat – és „eltegyük télire”
a nyár finomságait. Ahogy tettük ezt az eperrel, málnával, sárgabarackkal, -
úgy megtehetjük a paradicsommal – paprikával is. Itt az ideje a paradicsomlé-készítésnek,
és a házi lecsófőzésnek. Igaz mindkettő fáradtságos munka – pláne, ha nagyüzemi
mennyiségben gondolkodunk, - de megéri!
Paprika
Nem
véletlenül lett a magyar gasztronómia egyik fő tartópillére – konyhánk
jellegzetes védjegye – hiszen tájjellegű ételeink nélkülözhetetlen alapanyaga.
Ehető nyersen, salátákba, szendvicseken, fűszeres túrókrémmel töltve. Nagyon
finom töltött paprikaként, amint kiteljesedik az íze az édes
paradicsommártásban. Érdemes kipróbálni sült paprikaként. Ízesítőként és
fűszerként ki nem maradhat a pörköltekből –gulyáslevesekből, halászléből,
tokányokból. Nem is beszélve a télire eltett savanyúságokról – ez megérne egy
külön fejezetet ( a káposztával töltött almapaprika, a veszettül csípős
cseresznyepaprika, vagy a csalamádék) Sokféle változata van,( TV paprika,
hegyes csípős paprika, kaliforniai, pritamin, alma, cseresznye, ceruza,blondy,stb.).
Ennek ellenére a paprika eredetét tekintve korántsem ősi magyar növény, hiszen
őshazája Mexikóban van, innen terjedt el Amerika melegebb klímájú területeire, majd
a XVI. században Európába.
Táplálkozás
élettani jelentősége sokrétű, amelyet egyrészt magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma,
színanyagai, és esetleges csípőssége biztosít.
- Energia- (20 kcal/100 gramm), szénhidrát- (3gramm/100 gramm), zsír- (0,3 gramm/100 gramm) és fehérje- (1,2 gramm/100 gramm) tartalma alacsony, emiatt kiváló alapanyag a diétás étrend összeállítása során.
- Élelmi rostokban gazdag (2,25 gramm/ 100 gramm).
- A paprikának nagy értéke jelentős C-vitamin-tartalmában van. ("magyarságát" is nem kis mértékben köszönheti annak, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) Érdekes tény, hogy a főként szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Jó hír hogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, így a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.
- Vitaminokban bővelkedik, hiszen 100 grammjában van: Karotin 0,4 mg, Tiamin (B1) 50 μg, Riboflavin (B2) 30 μg, Niacin (PP faktor) 0,2 mg, Pantoténsav 0,19 mg, Piridoxin (B6) 0,24 mg, Biotin 1 μg, Folsav 13 μg, C-vitamin 120 mg (fajtától és érettségtől függő,beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is).
- Ásványi anyagokban is gazdag, 100 gramm paprikában van: Nátrium (Na) 4 mg, Kálium (K) 160 mg, Kalcium (Ca) 14 mg, Magnézium (Mg) 12 mg, Vas (Fe) 0,4 mg, Foszfor (P) 33 mg, Réz (Cu) 0,05 mg, Cink (Zn) 0,2 mg, Mangán (Mn) 0,073 mg, Kobalt (Co) 0,004 mg, Króm (Cr) 0,004 mg, Nikkel (Ni) 0,015 mg.
- Színanyagai: vörös színű karotionidok (minél pirosabb egy paprika annál több van benne, ez az A-vitamin elő -vitaminja), capsorubinok, sárga curcuminok. A csípős paprikák csípősségét, a kapszaicionidoknak, ezek közül is főleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Ezek hő-, illetve fájdalomingert váltanak ki,( ezen alapul a manapság önvédelmi célra kifejlesztett paprika spray hatásmechanizmusa is, ami kapszaicin-kivonatot tartalmaz). Minél több kapszaicint tartalmaz egy paprika, annál csípősebb, erősebb.
- csökkenti a gyulladásokat
- megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket
- fájdalomcsillapító (reuma,migrén,fogfájás,fejfájás esetén)
- vérzéscsillapító
- antiszeptikus
- hatékony a migrénes fejfájás megszüntetésében
- csökkenti az arcüreg-gyulladás kellemetlen tüneteit
- allergia-ellenes
- pusztítja a rákos sejteket
- zsírégető hatású- így a fogyókúra nélkülözhetetlen eleme
- fokozza a nyálképződést
- étvágyjavító
- fokozza a gyomornedv elválasztást
- védi a bőrt, a hámszöveteket, a nyálkahártyát
- elősegíti a sebgyógyulást
- enyhe vízhajtó
- serkenti és segíti az immunrendszer működését
- baktérium- és, vírusölő hatású,
- lázcsillapító,
- ételben fertőtlenítő hatású,
- enyhíti a torokgyulladást, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,
- Köptető
- megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések
- izzasztó,torokfájást enyhítő
- a benne található szaponinok révén stimulálja a szívműködést
- csökkenti a koleszterin szintet, enyhíti a hasfájást
Alkalmazási
területe a konyhában sokrétű: nyersen, főve, sülve, töltve, savanyítva,
őrleményként, krémként, lecsóba, – számtalan hagyományos, és reform étel,
ételkülönlegesség elkészíthető belőle.
PARADICSOM
Pomme
d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a
ma oly közismert és közkedvelt paradicsomotA burgonyafélék családjába tartozó
zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el
termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle
változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a
sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike
koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a
kínálat.
Táplálkozás-élettani
jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma
adja. Tartalmaz:
·
C-vitamint
(19 mg/100 gramm),
·
B1-vitamint
(57 μg/100 gramm),
·
B2-vitamin
(35 μg/ 100 gramm)
·
B6-vitamin
100 μg/100 gramm),
·
biotint
(4 μg/100 gramm),
·
folsavat
( 22 μg/100 gramm),
·
E-vitamint
(813 μg /100 gramm),
·
A-vitamint (97 μg/100 gramm),
·
béta-karotint
(593 μg/100 gramm),
·
K-vitamint
( 5,6 μg/100 gramm)
Ásványi
anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz:
·
foszfort (22 mg/100 gramm),
·
Nátriumot (3 mg/100 gramm),
·
Káliumot
(235 mg/100 gramm),
·
Kalciumot
(9 mg/100 gramm),
·
Magnéziumot
(11 mg/100 gramm),
·
Vasat (316
μg/100 gramm),
·
Rezet (57
μg/100 gramm),
·
Cinket (152
μg/100 gramm),
·
Mangánt (108
μg/100 gramm),
·
Szelént (1
μg/100 gramm).
Alacsony
energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend
szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran
fogyaszthatják. Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti.
Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén
molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az öregedés
folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott
oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek
az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú
vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással rendelkeznek
különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetően. A
paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos
rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező hatás a
paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid
ill. C-vitamin tartalmának köszönhető.
Tény,
hogy
·
a
rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések
kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és
egyéb feldolgozás szerencsére nem
befolyásolja.
·
bőr-gyógyító
hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések,
gyulladások kezelésére
·
jó hatással van az egész
szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a
prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek
kialakulását gátolja.
·
káliumtartalmának
köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló
ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani.
·
gyógyítja az ízületi
gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese,
húgyhólyag),
·
magas víztartalma
akadályozza a vér besűrűsödését.
·
serkentőleg hat az
immunrendszer működésére
·
gyógyítja a napégette bőrt:
amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk, -
·
a paradicsom külsőleg is
hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a
sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
·
a
paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros
színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi
szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását
előzheti meg.
·
érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli
rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom,
paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni
védelmét.
·
a paradicsomot
prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak
emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is.
Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye
a rosszindulatú daganatok kialakulásának
·
a paradicsom
az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a
szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
·
vörösvértest-védőhatással bír, ami segít a
vérszegénység kialakulásának megelőzésében.
·
képesek
fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni
védelmet.
·
a
népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre,
emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint
ízületi gyulladásokra ajánlják.
·
serkenti
az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe,
vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk
Sajnos
a paradicsom-fogyasztása során is –arra érzékenyeknél – előfordulhatnak
allergiás reakciók, amelyek megjelenése esetén tanácsos elkerülni a további
fogyasztását.
Sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, főzve, mártásnak, levesnek, szósznak…
Sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, főzve, mártásnak, levesnek, szósznak…
RECEPTEK
SÜLTPAPRIKA
Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú,
szép nagy zöldpaprika, 10 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 2
mokkáskanál törött bors.
A megmosott,szárazra
törölgetett paprikákat a sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ráncosodni,
hólyagosodni kezd. Közben 1 liter vízbe beletesszük a megtisztított és
elforgácsolt fokhagymát, az ecetet, a sót, és lefödve felforraljuk. A megsült paprikák
héját lehúzzuk, és kicsumázzuk. Salátástálra rakjuk a szeletekre vágott
paprikát, ráöntjük a fűszeres levet, és rászórjuk a törött borsot. Jól lehűtve tálaljuk
különböző sültek mellé..
CSÍPŐS PAPRIKAMÁRTÁS
Hozzávalók:
3 cseresznyepaprika, 10 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 db
paradicsom, 4 nagy édes zöldpaprika, 2 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál
liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 nagy csokor petrezselyem, 1
mokkáskanál sáfrányos szeklice, 3 evőkanál olaj, só (ízlés szerint).
Az
olajon megpirítjuk az apróra vágott cseresznyepaprikát, a szeletelt fokhagymát,
a finomra aprított vöröshagymát, a felcsíkozott zöldpaprikát és a darabokra
vágott paradicsomot. Meghintjük a liszttel, azzal is pirítjuk egy kis ideig,
ezután a tűzről lehúzva beleszórjuk a pirospaprikát. Ráöntünk 5 dl vizet,
megsózzuk, megborsozzuk, és befedve addig forraljuk, amíg sűrű mártás nem lesz belőle.
Átpasszírozzuk, majd belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, a
sáfrányos szeklicét és kevés vizet. Még egyszer felforraljuk. Kiváló hidegen és
melegen egyaránt.
VEGA PAPRIKÁS-CUKKINIS TÉSZTA
Hozzávalók:
1 kg penne tészta, 4 db paradicsom, 4 db közepes cukkíni, 3 db jonatán alma, 2
db piros húsú paprika, 3 db hagyma. 2 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld,
bazsalikomlevél, só, bors
A
zöldségeket megtisztítjuk, felszeljük. Serpenyőben 4 evőkanál olajat felforrósítunk,
a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk. Apránként
hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az almát, és legalább
15 percig pároljuk. A tésztát sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, tálra
tesszük, ráhalmozzuk a zöldséget. A félretett bazsalikomlevelekkel és
paprikakockákkal díszítjük.
RIZSES LECSÓ- klasszikus recept
Hozzávalók:
20 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 1,5 kg zöldpaprika, 60 dkg
paradicsom, 1 evőkanál fűszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma,, só, fél kg párolt
rizs.
A
felkockázott szalonnát egy lábas alján kiolvasztjuk, majd a felszelt
vöröshagymát megpirítjuk rajta. Megszórjuk a fűszerpaprikával, rátesszük a
felszelt paradicsomot, paprikát, és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, majd lefedve
puhára pároljuk. A már kész lecsóba belekeverjük főtt rizst. Puha kenyérrel
tálaljuk.
KÖRET PAPRIKÁBÓL
Hozzávalók: 1kg húsos zöld és pirospaprika ,3 nagy
vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj, 2 dl vörösbor, só, törött
bors, 3 fokhagyma gerezd
A hagymát és a paprikát egyforma nagyságúra vágjuk. Az
olajon fedő alatt üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk,
borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és a borral felöntve puhára
pároljuk. A végén zsírjára sütjük. Sült húsok finom körete.
FOKHAGYMÁS PARADICSOMLEVES
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, leveszöldség, 2 vöröshagyma, 10 dkg margarin, 1 doboz.
sűrített paradicsom, 1 l húsleves, 3 db csirkemáj,10 dkg búzadara,1 tojás, 1
csokor. petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, só, bors
A
margarinon megpároljuk a feldarabolt zöldségeket, hagymát és paradicsomot.
Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a húslevest, kb. 20 percig főzzük. A
petrezselymet összekeverjük a elkapart csirkemájjal, búzadarával, tojással,
sóval, borssal ízesítjük, apró golyókat formálunk belőle, és a maradék
zsiradékon megsütjük. A fokhagymát áttörjük, és a cukor nélkül felvert
tejszínhabbal elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A levest tálakba
vagy csészékbe adagoljuk, húsgolyókat teszünk bele, tejszínhabot halmozunk rá
és megszórjuk petrezselyemmel.
TÚRÓS-SAJTOS PARADICSOM
Hozzávalók:
60 dkg paradicsom, 30 dkg tehéntúró, 3 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy
fej vöröshagyma, 2 dl kefir, 6 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 kanál mustár, 5
dkg vaj, só.
A
felcsíkozott füstölt szalonnát megpirítjuk, és a zsírjában aranysárgára pirítjuk
a felszelt vöröshagymát. A tehéntúrót, a tojássárgáját, a kefirt tálba öntjük,
és simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a reszelt sajt 2/3 részét. Sóval,
mustárral ízesítjük és belekeverjük a szalonnás vöröshagymát. Végül hozzáadjuk
a habbá felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük a
túrómasszát, és a félbevágott paradicsomokat vágott felületükkel lefelé
rátesszük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben
megsütjük.
RÁNTOTT PARADICSOM
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, 5 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl sör, 4 dl olaj, törött bors, só.
A
paradicsomokat ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A tojások sárgáját
a liszttel, a sörrel és 1 evőkanál olajjal simára elkeverjük, megsózzuk.
Beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Az így elkészített
sörtésztába belemártjuk a lisztbe forgatott paradicsomszeleteket és bő, forró
olajban kisütjük.
TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
16 db paradicsom, 40 dkg párizsi, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 4 tojás, 1
nagy fej vöröshagyma, szerecsendió, őrölt bors, só.
A
vajból és a lisztből világos rántást készítünk, tejjel felengedve sűrűre főzzük.
Fűszerezzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt
vöröshagymát és az apróra vágott párizsit. Végül beleforgatjuk a kemény habbá
felvert tojásfehérjét. A kivájt paradicsomokat megtöltjük a krémmel és
kivajazott, tűzálló edényben megsütjük.
PARADICSOMLÉ
Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 1 csokor
petrezselyem, 2 szál zellerlevél, kakukkfű, tárkonylevél, só, nátrium-benzoát
A paradicsomot megfőzzük és áttörjük. A zöld fűszernövényeket
apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomléhez, és 8-10 percig együtt forraljuk.
Végül belekeverjük a tartósítót, tiszta üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe téve
hagyjuk kihűlni.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése