2014/07/17

EGÉSZSÉGPÉNTEK: BIO-ÉLELMISZEREK

BIO ÉLELMISZEREK

Nap, mint nap mindannyian találkozunk azzal a lényeges dilemmával, hogy vajon mennyire, megbízhatóak azok az élelmiszerek-  amelyek az asztalunkra kerülnek? Kiben-miben bízhatunk meg: a multinacionális cégek által forgalmazott termékekben – ahol elvileg minden egyes darab nyomon követhető („a földtől- az asztalig” – legalábbis papíron). Vagy a piacokon kapható kistermelők által előállított finomságokban (ahol bizony nem egyszer előfordult, hogy az illetőnek nemhogy zöldsége nem volt, de még földje sem ahol megtermelhette volna – természetesen itt tisztelet minden becsületesen dolgozó lelkiismeretes termelőnek, aki valóban a keze munkájának gyümölcsét értékesíti), vagy talán a meglehetősen borsos árakat megállapító bio-piacokon beszerezhető alapanyagokban? 

Elgondolkodtató, hogy az egészségre káros anyagok 20 százalékát levegővel, 10 százalékát vízzel, 70 százalékát pedig élelmiszerrel juttatjuk a szervezetünkbe.

BIO GAZDÁLKODÁS

Legfontosabb alapelve, az a szemlélet, hogy az egyén és a környezet egészsége nem választható szét egymástól. Ezért az ott megtermelt termékek biztonságos és fenntartható gazdaságokból származnak-, hiszen az előállításukat több szigorú uniós jogszabály is szabályozza, és ezek betartását rendszeresen ellenőrzik is. Bio - élelmiszer csak az lehet, ami egészen a vásárlókig úgy jut el, hogy az előállítási folyamatok végig megfelelnek a bio-gazdálkodás alapelveinek. Bio- vagy öko- gazdálkodásnak hívjuk azt a termesztést, ami szintetikus műtrágya és szintetikus növényvédőszer használata nélkül történik.

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

Az ökológiai gazdálkodás és az ökotermékek előállításának és forgalmazásának előírásait Magyarországon az EU 2092/91 rendelete, illetve az azzal harmonizáló, "a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti előállításáról, forgalmazásáról és jelöléséről" szóló 140/1999. (IX. 3.) Korm. rendelet, valamint az annak végrehajtási szabályait rögzítő 74/2004. (V. 1.) FVM rendelet tartalmazza. Aki részletesebben is szeretne elmerülni a bio-gazdálkodás jogszabályi előírásaiban az hasznos dolgokat olvashat ezen rendeletekben.


A BIO-ÉLELMISZEREK ELŐNYEI:
  • kevesebb szennyezőanyagot tartalmaznak: kevesebb nitrátot és növényvédőszer-maradványt találtak bennük a vizsgálatok során, mint a nem organikus termékekben
  •  kedvezőbb az ásványi anyag, vitamin- és telített zsírsav-tartalmuk
  • a bennük megtalálható fehérje minősége és összetétele a szervezet számára előnyösebb
  • magasabb az antioxidáns tartalmuk, ezek segítenek megkötni a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal csökkentik a rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét
  • ezekből az élelmiszerekből kevesebb vegyszer jut a szervezetünkbe – így azok nem terhelik meg a vér és nyirokkeringésünket, a májat, és veséinket
  • fogyasztásukkal megszüntethetőek olyan panaszok, amelyek a szervezet mérgekkel való túlterhelésének a következtében alakultak ki (rossz közérzet, fejfájás, alvászavar, dekoncentráltság, hormonális problémák, emésztési zavarok, allergia stb.)
  • mivel a bio élelmiszerekben tiltott a mesterséges adalékanyagok használata (hidrogénezett olajok és zsírok, foszforsav, aszpartam és nátrium-glutamát) fogyasztásukkal csökkenthető a szívbetegségek, a csontritkulás, a migrén és a hiperaktivitás kialakulásának esélye.


BIO VAGY NEM BIO – EZ ITT A KÉRDÉS

Sokan hajlamosak a reform-táplálkozás alapanyagait és a natúr-termékeket is egy kalap alá venni a valódi bio- élelmiszerekkel. Holott ezeknek – azon túl, hogy némileg egészségesebbek átlagos társaiknál, és általában jótékony táplálkozási és egészség megőrzési hatással bírnak – semmi közük nincs a bio-élelmiszerekhez.

VÁSÁRLÁSNÁL FONTOS HA TUDJUK CSAK AZ BIO AMI rendelkezik egy tanúsítvánnyal, ami bizonyítja a származását.


Nap, mint nap mindannyian találkozunk azzal a lényeges dilemmával, hogy vajon mennyire, megbízhatóak azok az élelmiszerek-  amelyek az asztalunkra kerülnek? Kiben-miben bízhatunk meg: ki-ki döntse el belátása szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése