BIO ÉLELMISZEREK |
Nap, mint nap
mindannyian találkozunk azzal a lényeges dilemmával, hogy vajon mennyire, megbízhatóak
azok az élelmiszerek- amelyek az
asztalunkra kerülnek? Kiben-miben bízhatunk meg: a multinacionális cégek által
forgalmazott termékekben – ahol elvileg minden egyes darab nyomon követhető („a
földtől- az asztalig” – legalábbis papíron). Vagy a piacokon kapható kistermelők
által előállított finomságokban (ahol bizony nem egyszer előfordult, hogy az
illetőnek nemhogy zöldsége nem volt, de még földje sem ahol megtermelhette
volna – természetesen itt tisztelet minden becsületesen dolgozó
lelkiismeretes termelőnek, aki valóban a keze munkájának gyümölcsét értékesíti),
vagy talán a meglehetősen borsos árakat megállapító bio-piacokon beszerezhető
alapanyagokban?
Elgondolkodtató, hogy az egészségre káros anyagok 20 százalékát
levegővel, 10 százalékát vízzel, 70 százalékát pedig élelmiszerrel juttatjuk a
szervezetünkbe.
BIO
GAZDÁLKODÁS
Legfontosabb alapelve, az
a szemlélet, hogy az egyén és a környezet egészsége nem választható szét
egymástól. Ezért az ott megtermelt termékek biztonságos és fenntartható
gazdaságokból származnak-, hiszen az előállításukat több szigorú uniós
jogszabály is szabályozza, és ezek betartását rendszeresen ellenőrzik is. Bio -
élelmiszer csak az lehet, ami egészen a vásárlókig úgy jut el, hogy az
előállítási folyamatok végig megfelelnek a bio-gazdálkodás alapelveinek.
Bio-
vagy öko- gazdálkodásnak hívjuk azt a termesztést, ami szintetikus műtrágya és
szintetikus növényvédőszer használata nélkül történik.
JOGSZABÁLYI
HÁTTÉR
Az ökológiai
gazdálkodás és az ökotermékek előállításának és forgalmazásának előírásait
Magyarországon az EU 2092/91 rendelete, illetve az azzal harmonizáló, "a
mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti
előállításáról, forgalmazásáról és jelöléséről" szóló 140/1999. (IX. 3.)
Korm. rendelet, valamint az annak végrehajtási szabályait rögzítő 74/2004. (V.
1.) FVM rendelet tartalmazza. Aki részletesebben is szeretne elmerülni a
bio-gazdálkodás jogszabályi előírásaiban az hasznos dolgokat olvashat ezen
rendeletekben.
A
BIO-ÉLELMISZEREK ELŐNYEI:
- kevesebb szennyezőanyagot tartalmaznak: kevesebb nitrátot és növényvédőszer-maradványt találtak bennük a vizsgálatok során, mint a nem organikus termékekben
- kedvezőbb az ásványi anyag, vitamin- és telített zsírsav-tartalmuk
- a bennük megtalálható fehérje minősége és összetétele a szervezet számára előnyösebb
- magasabb az antioxidáns tartalmuk, ezek segítenek megkötni a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal csökkentik a rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét
- ezekből az élelmiszerekből kevesebb vegyszer jut a szervezetünkbe – így azok nem terhelik meg a vér és nyirokkeringésünket, a májat, és veséinket
- fogyasztásukkal megszüntethetőek olyan panaszok, amelyek a szervezet mérgekkel való túlterhelésének a következtében alakultak ki (rossz közérzet, fejfájás, alvászavar, dekoncentráltság, hormonális problémák, emésztési zavarok, allergia stb.)
- mivel a bio élelmiszerekben tiltott a mesterséges adalékanyagok használata (hidrogénezett olajok és zsírok, foszforsav, aszpartam és nátrium-glutamát) fogyasztásukkal csökkenthető a szívbetegségek, a csontritkulás, a migrén és a hiperaktivitás kialakulásának esélye.
BIO
VAGY NEM BIO – EZ ITT A KÉRDÉS
Sokan hajlamosak a
reform-táplálkozás alapanyagait és a natúr-termékeket is egy kalap alá venni a
valódi bio- élelmiszerekkel. Holott ezeknek – azon túl, hogy némileg
egészségesebbek átlagos társaiknál, és általában jótékony táplálkozási és
egészség megőrzési hatással bírnak – semmi közük nincs a bio-élelmiszerekhez.
VÁSÁRLÁSNÁL FONTOS HA TUDJUK CSAK AZ BIO AMI rendelkezik egy tanúsítvánnyal,
ami bizonyítja a származását.
Nap, mint nap
mindannyian találkozunk azzal a lényeges dilemmával, hogy vajon mennyire, megbízhatóak
azok az élelmiszerek- amelyek az
asztalunkra kerülnek? Kiben-miben bízhatunk meg: ki-ki döntse el belátása
szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése