Cukkini: velőtök, olasz
tök, angolul: courgette, marrow, franciául: courgette, olaszul: zucchini. Ez a Közép-Amerikában
őshonos tökféle, ami ott a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában csak
a huszadik század közepétől terjedt el széles körben. Pedig kedvező élettani
hatásai, alacsony kalória-, és magas rosttartalma miatt számos diéta alapját
képezheti (különösen ajánlott fogyókúrázóknak, és cukorbetegeknek).
Élettani hatásai:
- pótolja a szervezet vízszükségletét,hiszen a cukkini 95%-a szöveti víz
- sokféle ásványi anyagot (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz.
- Folsavban és élelmi rostban gazdag
- csökkenti a káros sejt mutációk előfordulását- antioxidánsai révén
- enyhe hashajtó,
- gyulladás gátló
- vértisztító
- védi az érfalat
- csökkenti az asztmás tüneteket,
- segít a reumatikus gyulladások leküzdésében
- könnyen emészthető
Olcsó, egészséges,
változatosan elkészíthető - savanyúság, főzelék, lecsó, kompót készíthető belőle. süthető,
tölthető, rántható.
Milyet érdemes venni?
Itt is a frissesség a
legmérvadóbb tulajdonság. A kisebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák. A héj
legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a
kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. A méretéhez képest
szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le. Hűtőszekrényben
5-7 napig tárolható.
Konyhai tippek:
- nyersen reszelve belekeverhető salátába,
- az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük
- nyersen darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk
- a nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek
- felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágra piríthatjuk.
- paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal tölthetünk vele sült burgonyát
- de lereszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez
RECEPTEK
RAKOTT
CUKKINI –ahogy én szeretem
Hozzávalók: 2 db
cukkini, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg sertéshús, 3 gerezd fokhagyma, 2-2 paprika
és paradicsom, 3 tojás, 3 dl tejföl, liszt, olaj, só, bors
A meghámozott cukkinit félujjnyi
vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk, és olajban hirtelen
kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon,
hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával,
meghintjük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, majd levét élénk
tűzön elpárologtatjuk. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a
húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet is teszünk. Tetejére
cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojás sárga keverékével, majd sütőben
pirosra sütjük.
SONKÁVAL
TÖLTÖTT CUKKINI
Hozzávalók: 3 cukkini, 15
dkg rizs, 25 dkg sonka, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, só, 15 dkg vaj.
A cukkinit meghámozzuk,
hosszában kettévágjuk és magját kiszedjük. Kivajazott tűzálló tálra fektetjük
és megtöltjük a következő töltelékkel: a főtt rizst összedolgozzuk a kockára
vágott sonkával, a vékonyán felszeletelt kemény tojással, az apróra vágott
petrezselyemmel, megsózzuk és belereszeljük a sajtot. A töltött cukkíniket
leöntjük a tejföllel és forró sütőben pirosra sütjük.
CUKKINIPALACSINTA
Hozzávalók:2 nagyobb
cukkini, lereszelve, 2 tojás, 3 dl joghurt, liszt,só, borsikafű, kaporolaj
A hozzávalókból sűrű
palacsintatésztát készítünk. Olajjal kikent palacsintasütőben lepényeket
sütünk. Sós töltelékkel megtöltve (túró,sajt) tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése