Nincs kellemetlenebb
érzés, mint amikor a délelőtt közepén, figyelmünk lankad, elcsigázottak,
álmosak, erőtlenek leszünk – s ólmos fáradtság telepszik ránk, akadályozva
bennünket a munkavégzésben.
Elő
a tízóraival!
Szervezetünk energia
egyensúlyának megtartása érdekében a főétkezések mellett szükség van
úgynevezett „kis” étkezések beiktatására is – legyünk akár huszonévesek, akár
idősebbek.
Enni,
de mit?
Nos, ez az, ami nem
mindegy. Sokan úgy próbálják orvosolni a problémát, hogy gyorsan befalnak egy
szelet csokoládét, vagy megisznak egy fél liter cukros üdítőt – majd várják az
„eredményt”.
Ami sajnos nem tart
sokáig.
A hirtelen megugró
vércukorszint ugyanis – amellett, hogy mérgezi a sejteket – gyorsan le is
csökken, (egészséges emberekben), ami újabb éhségrohamot vált ki, s nem
biztosítja a folyamatos és kiegyenlített energiaszintet, ami a koncentráláshoz
és az eredményes munkához nélkülözhetetlen.
…
akkor mit is együnk?
Az egészséges tízórai
tartalmazhat:
- lassan felszívódó szénhidrátokat (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, zsömle, kifli – vigyázat, nem a péksüteményekről van szó, amelyek cukrot is tartalmaznak – durumtészta, barnarizs (ezek rosttartalmuknál fogva lassítják a szénhidrátok felszívódását, teltségérzetet okoznak)
- kalciumban gazdag élelmiszereket: alacsony zsírtartalmú sajt, tej, natúr joghurt, kefi
- fehérjéket: sovány hús, hal, csirke, tojás
- gyümölcsöket, zöldségeket – nincs jobb a friss, nyers gyümölcsnél, zöldségnél – ráadásul magas vitamin-, ásványi anyag-tartalmuk biztosítja az immunrendszer megfelelő működését is.
Néhány
példa:
- egy alma, néhány szem mandulával
- egy vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér 10 deka túróval
- vegyes saláta
- túrókrém (édesítőszerrel), korpás keksz
- joghurt cukor nélkül, bogyósgyümölcsökkel
- almaszirom
- puffasztott rizs
Szerencsére sok olyan étel recept
van, amit már előző este elkészíthetünk, bedobozolva hűtőbe tehetünk, majd
másnap elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre.
Csak néhány példa a sok közül:
DIÓS - MÁLNÁS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:25
dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, 10 dkg fagyasztott
málna (szezonban lehet friss is), folyékony édesítőszer
A túrót a
joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, a
felolvasztott málnaszemeket. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. A tetejét
málnaszemekkel díszitjük.
Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld
A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kisebb dobozt és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítjük.
CSEMEGEKUKORICÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,
A hozzávalókat egy tálban alaposan elkeverjük, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen, majd vajjal kikent formába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig készre sütjük.
Jó
étvágyat!
A cikk megjelent az ABROSZRAVALÓ blogomon:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése