Írta: Faar Ida
A cukorbetegség sajnos
népbetegséggé nőtte ki magát hazánkban is. Sokan élnek úgy, hogy sejtelmük
sincs arról, milyen veszélyeknek teszik ki magukat nap, mint nap azzal, hogy
számolatlanul fogyasztják a zsíros, fölös kalóriákban bővelkedő cukros ételeket.
A diabétesz korai felismerése, és kezelése létfontosságú, hiszen
megakadályozható, és késleltethető a szövődmények kialakulása (látásromlás,
vakság, érelmeszesedés, idegrendszeri tünetek, vesekárosodás, amputáció).
Hajlamosak vagyunk mindannyian
azt hinni, hogy bennünket nem érhet baj, elkerül a betegség. De ne feledjük: az
egészségért addig kell tenni, amíg lehet – a betegség kialakulása után már
sokkal nehezebb alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez.
A következő „csemege” receptek
egyaránt szólnak azoknak, akik már – sajnos saját bőrükön kell, hogy
tapasztalják a cukorbetegség kínjait, és azoknak, akik még tehetnek azért, hogy
elkerüljék kialakulását.
1. rész
Miért jó a meggy?
Egyik leghatékonyabb antioxidánsunk,
vértisztító, emésztést serkentő, segíti a veseműködést, erősíti a szívizmot,
kitűnő vízhajtó hatással bír. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmának
köszönhetően számos betegség megelőzésében, és gyógyításában jelentős szerepet
tölt be. Nélkülözhetetlen szer megfázások kezelésénél – napi 2-3 dl meggylé
elfogyasztása segíti a gyógyulást. Legjobban nyersen fejti ki hatását - a
cukrozott, tartósítószerezett üveges meggybefőtt változatát télen lehetőleg
kerüljük – hiszen a fagyasztóból kivéve sokkal egészségesebb. A
leggazdaságosabb gyümölcs, hiszen a húsát, szárát, levelét, magját, sőt még a
gyantáját is hasznosíthatjuk.(A leveléből készült tea köhögéscsillapító,
gyantája görcsoldó, a meggymagból kivont B17-vitamin pedig gátolja a sejtek
rákos elváltozását elindító anyagok működését)
MEGGYES CSOKITORTA
Hozzávalók:
8 tojás,
15 dkg glukonon,
15 dkg liszt,
6 dkg kakaó,
6 dkg olaj,
30 dkg kimagozott meggy,
3 dkg diabetikus
csokoládéreszelék,
1 nagy citrom reszelt héja,
1 csipetnyi sütőpor.
A tojások sárgáját 5 dkg
glukononnal kikeverjük, a fehérjét 10 dkg glukononnal habbá verjük, majd a
kettőt összekeverjük. A lisztet a kakaóval, citromhéjjal, sütőporral
összekeverve óvatosan a habos tojáshoz adjuk, végül az olajat hozzáöntjük. A
csokoládés masszát papírral bélelt tepsibe töltjük, a magozott meggyet a
tetejére szórjuk, a tésztát a tetején elsimítjuk. Lassan, közepesen meleg
sütőben sütjük. Amikor kihűlt, a papírt lehúzzuk róla, a tésztát kockákra
vágjuk, tetejüket diabetikus csokoládéreszelékkel díszítjük.
További receptek Karácsonyig az ÉLETRECEPTEK blog-magazinban
További receptek Karácsonyig az ÉLETRECEPTEK blog-magazinban
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése