Zavar az illata? Fogyasztása
után nem mehetsz emberek közé– emiatt aztán nagy ívben elkerülöd a nyers
fogyasztását?
Rosszul teszed!
A lilahagymát a
népgyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák számtalan gyógyító hatása miatt.
Igazán kár lenne ezekről lemondanod!
A
botanikailag a liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma mintegy 6000 éves
múlttal dicsekedhet. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt –a növekedés
és a termékenység szimbólumának tartották. Számos fajtája ismert-
legkedveltebbek: a póré-, vörös-,
lila-, és a metélőhagyma. A magyar konyha alapvető –
nélkülözhetetlen alapanyaga, amely nem hiányozhat egyetlen magyaros ételből
sem.
Nagyon
sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: foszfort, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet,
cinket, mangánt, szelént.
Vitaminjai: C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, Folsav.
Számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas
ez a már-már „csodaszer” – hiszen élettani hatásai szerteágazóak:
- nyákoldó ezért kitűnő segítség hurutos állapotok, és légúti megbetegedések esetén. Ha meg vagyunk fázva helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, a hagyma illóolajai fertőtlenítik a levegőt, szüntetik az orrdugulást, könnyítik a légzést, oldják a hurutot
- Nagyon hatékony ilyenkor a hagymapakolás. A megdarált hagyma levével itassunk át egy rongyot, majd kenjük át a testet valamilyen zsiradékkal. Erre kerüljön a hagymás pakolás, ami így nem fogja marni a bőrt. Aludjunk a pakolással együtt, szükség esetén ismételjük meg a következő este is. A köhögést, hurutot bámulatos módon elmulasztja.
- a lilahagyma csípős ízét és illatát kéntartalmú vegyületek adják, - ezek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára, mert méregtelenítő és immunerősítő hatásúak, ráadásul az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy megakadályozzák az elhalt vérsejtek alvadását, összetapadását, sőt, csökkentik az LDL koleszterin- és trigliceridszintet, míg növelik a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet.
- kiváló emésztőrendszeri problémák orvoslására, mert fokozza az emésztőnedvek termelődését, étvágyjavító
- enyhíti a bélgörcsöket
- csökkenti a magas vérnyomást
- megelőzi az érelmeszesedést
- csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, hiszen megelőzi a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot
- antibakteriális – csíraölő és gombaellenes hatású
- véd a rákkal szemben, szerepet játszik a gyomorrák megelőzésében
- csökkenti a koleszterin-szintet
- a lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét
- gyógyítja a bőrbetegségeket
- kiválóan méregteleníti a szervezetet,
- regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit
- vértisztító
- nagymértékben serkenti a veseműködést,
- kitisztítja a szervezetből a salakanyagokat,
- antioxidánsokban gazdag, forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását.
- kitűnő orotsav-forrás - segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ezáltal növeli a szervezet fizikai erőnlétét.
- rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
…hogy miért éppen lilahagymát? Remélem
meggyőztelek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése