2019/12/09

CUKOR NÉLKÜL ÜNNEPELNI 2. rész


Írta: Faar Ida
2.rész
NARANCSKOCSONYA 

Cukor nélkül ünnepelni? Miért ne? Csak hozzáállás és próbálkozó-kedv kérdése...
Számtalan lehetőség kínálkozik - finomabbnál-finomabb édességek készíthetőek el, ha vesszük a bátorságot, és teszünk az egészségünk érdekében annyit, hogy elfelejtjük a cukor használatát...

https://eletrecept.blogspot.com/2019/12/cukor-nelkul-unnepelni-2-resz.html


Előljáróban - néhány érdekesség a narancsról:

·        A narancs feltehetőleg Ázsia trópusi részéről, a Maláj-szigetvilágból származik.
·        A narancsfák 50-80 éven át, sőt olykor még tovább is gazdagon teremnek, egyes idős narancsfák, melyek korát évszázadokban mérik, még mindig hoznak termést.
·        A narancsot teljesen érett állapotban kell leszedni, mert szedés után nem képes utóérni, azaz nem lesz jobb a minősége
·        Létezik egy óriás fajtája is a „Pomelo” amelynek gyümölcse valamennyi Citrus faj közül a legnagyobb -az óriás narancs fejleszti a legnagyobb terméseket, átmérője akár 50 cm, súlya 1 kg is lehet.
·        A narancshéjat nem csak ízesítőnek használhatjuk, hanem jelentős szerepe van a gyógyításban is: étvágyjavító, emésztést szabályozó, görcsoldó, nyugtató, és gyulladáscsökkentő hatással bír.
·        A narancs Kínában a gyermeki szeretet és a szülői tisztelet szimbóluma
·        A narancs értékes illóolaját préseléssel nyerik ki,( 1 liter esszencia előállításához 200-300 kg narancshéjat is felhasználnak). A narancsolajjal illatosított fürdő jó közérzetet termet,nyugtat,hangulatjavító hatású.
·        Egyes gyógyszerek bevétele előtt nem tanácsos narancsot vagy narancslevet fogyasztani, mert csökkenti a gyógyszer hatóanyagainak felszívódását (magas vérnyomás elleni szerek, béta-blokkolók, egyes antibiotikumok), és ronthatja azok terápiás hatását




NARANCSKOCSONYA

Hozzávalók:
4,5 dl natúr narancslé ( 100%-os)
14 dkg glukonon,
4,5 dkg zselatin.
A zselatint a narancslével simára keverjük, a glukonont hozzáadjuk, és kevergetve vízgőzön forrpontig melegítjük. Ezután langyosra lehűtjük, formába öntjük, és a hűtőszekrénybe rakjuk. Ha megkocsonyásodott, a formát pereméig pár pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a narancskocsonyát tálra borítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése