KÓKUSZOS - PUDINGOS SZELET
Írta: Faar Ida
A kókusz felhasználása sokrétű:
·
a kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb
kultúrnövénye. Az ízletes kókuszbél-t frissen fogyasztják, vagy szárítva és
reszelve (kopra) fűszerként használják.
·
A kókuszpálma minden része értékesíthető. A
termések rostos köpenyéből fonalat fonnak, amely kötél, takaró, háló, táska,
ruhanemű, szőnyeg és sok más termék előállítására alkalmas.
·
A kókusz olajat a test- és hajápolásban
alkalmazzák; gyógyászati olajok és szappanok alapanyaga .
·
A "csontos" belső héját edényként
használják.
·
A pálmanedvből, amely a megvágott virágzatokból
csepeg, pálmabort, arakot, ecetet, cukrot és szirupot állítanak elő.
·
A
kókuszpálma levelei és törzse építőanyag a trópusokon
KÓKUSZOS-PUDINGOS SZELETEK
Tésztához:
30 dkg zabpehelyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű
búzaliszt vagy tönkölyliszt
10 dkg durum liszt
3 tojás
4 evőkanál olaj
2 vaníliás cukor
5 evőkanál kakaópor
2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál porédesítő
2 evőkanál folyékony édesítő
kb. 4-5 dl víz
Krémhez:
20 dkg kókuszreszelék
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál zselatin
1/2 fiola rumaroma
15 édesítőtabletta
Mázhoz:
3 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál folyékony
édesítőszer
kevés vízzel kikeverve
A tészta hozzávalóit
összekeverjük. ( a tojást a folyadékokkal habosra keverve, a száraz dolgokat
pedig egybe, majd összeönteni a két anyagot) Közepesen folyós alapanyagot
kapunk, ha nagyon sűrű, lehet kevés vízzel hígítani. Sütőpapírral bélelt mélyebb
tepsibe öntjük, és sütőben tűpróbáig sütjük. Közben elkészítjük a pudingos
krémet. A belekeverjük a kókuszreszeléket és az aromát . A kisült tészta tetejére
öntjük, megvárjuk, míg kihűl, majd tetszés szerint a kakaómázzal kidíszítjük a
tetejét
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése