Írta: Faar Ida
Nem, nem
tévesztettem el, és nem az agárra gondoltam...
A viccet félretéve:
az agaragar egy olyan D-galaktóz cukormolekulákból felépülő hidrofil kolloid poliszacharid
keverék, amelyet tengeri vörösmoszatokból nyernek – és sűrítő-, gél képző
anyagként használnak fel.
Vékony, agglutinálódott,
lemezes, csíkokból álló kötegek formájában vagy porrá őrölve kapható. Jellemzője,
hogy térfogatához képest 200-szoros mennyiségű vizet képes megkötni. Forró
vízben való feloldás után lehűtve sárgás vagy színtelen, szagtalan vagy enyhén
jellegzetes szagú kocsonyaként szilárdul meg. Mikrobiológiai
táptalajkészítésnél meghatározott ideig kell főzni.
Felhasználása
széleskörű:
- élelmiszer adalékanyag – ezért sok élelmiszerben megtalálható – stabilizáló szerként, sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, alkalmazzák E406 néven. Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben. Az állati eredetű zselatint teljes mértékben helyettesítheti. Mivel nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint - így a reformkonyha egyik elengedhetetlen alapanyaga.
- mikrobiológiai táptalajok alapanyaga – baktériumok, és gombák kitenyésztéséhez használják. Többféle agaragar táptalaj létezik, általában mikroorganizmus-specifikus összetétellel. A mikroorganizmusok szétválasztására alkalmas szelektív tulajdonságú agaragar táptalaj a Gram-pozitív vagy Gram-negatív baktériumok szétválasztására alkalmazzák – ami színváltozással jelzi egyes specifikus fajták jelenlétét.
- táplálék kiegészítő – 80 százalékos rosttartalma miatt kiváló emésztési rendellenességek esetén, megakadályozza a székrekedés kialakulását
- táptalaj növények csíráztatásához
- kozmetikai alapanyag
Hogyan használjuk?
Használata nagyon
egyszerű. Mivel nagyon jó a zselésítő hatása 1 csapott teáskanál agar-agar port
kell ½ liter - forrásban lévő folyadékhoz hozzáadni, ami visszahűtve 34-38 C
fok között fog zselésedni.
Felhasználható levesek,
pudingok, szószok, hidegtálak, fagylaltok, lekvárok, sütemények készítéséhez.
Kedvező élettani
hatásai:
- csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásokat
- segíti az emésztőrendszer munkáját
- teltségérzetet okozva segíthet a súlycsökkentésben.
- Nagyon magas a vitamin-, és az ásványi anyag tartalma : jódot, kalciumot, a vasat, a cinket, a káliumot, a magnéziumot és a folsavat is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése