2020/03/05

GASZTRO-LEXIKON TE TUDOD MI AZ AZ AGAR-AGAR?


Írta: Faar Ida

Nem, nem tévesztettem el, és nem az agárra gondoltam...

A viccet félretéve: az agaragar egy olyan D-galaktóz cukormolekulákból felépülő hidrofil kolloid poliszacharid keverék, amelyet tengeri vörösmoszatokból nyernek – és sűrítő-, gél képző anyagként használnak fel.

Vékony, agglutinálódott, lemezes, csíkokból álló kötegek formájában vagy porrá őrölve kapható. Jellemzője, hogy térfogatához képest 200-szoros mennyiségű vizet képes megkötni. Forró vízben való feloldás után lehűtve sárgás vagy színtelen, szagtalan vagy enyhén jellegzetes szagú kocsonyaként szilárdul meg. Mikrobiológiai táptalajkészítésnél meghatározott ideig kell főzni.


Felhasználása széleskörű:

  • élelmiszer adalékanyag – ezért sok élelmiszerben megtalálható – stabilizáló szerként, sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, alkalmazzák E406 néven. Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben. Az állati eredetű zselatint teljes mértékben helyettesítheti. Mivel nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint -  így a reformkonyha egyik elengedhetetlen alapanyaga.
  • mikrobiológiai táptalajok alapanyaga – baktériumok, és gombák kitenyésztéséhez használják. Többféle agaragar táptalaj létezik, általában mikroorganizmus-specifikus összetétellel. A mikroorganizmusok szétválasztására alkalmas szelektív tulajdonságú agaragar táptalaj a Gram-pozitív vagy Gram-negatív baktériumok szétválasztására alkalmazzák – ami színváltozással jelzi egyes specifikus fajták jelenlétét.
  • táplálék kiegészítő – 80 százalékos rosttartalma miatt kiváló emésztési rendellenességek esetén, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  •  táptalaj növények csíráztatásához
  • kozmetikai alapanyag

Hogyan használjuk?



Használata nagyon egyszerű. Mivel nagyon jó a zselésítő hatása 1 csapott teáskanál agar-agar port kell ½ liter - forrásban lévő folyadékhoz hozzáadni, ami visszahűtve 34-38 C fok között fog zselésedni.

Felhasználható levesek, pudingok, szószok, hidegtálak, fagylaltok, lekvárok, sütemények készítéséhez.

Kedvező élettani hatásai:
  • csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásokat
  • segíti az emésztőrendszer munkáját
  • teltségérzetet okozva segíthet a súlycsökkentésben.
  • Nagyon magas a vitamin-, és az ásványi anyag tartalma : jódot, kalciumot, a vasat, a cinket, a káliumot, a magnéziumot és a folsavat is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése