Nem
éppen bizalomgerjesztő a kinézete, mi több – egyenesen visszataszítóan hat, ha
arra gondolsz: enned kell belőle. Pedig rosszul teszed, ha viszolyogsz tőle,
mert fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve orvosolható.
A retket ősidők óta ismert, és gyógyhatásai miatt elismert növény.
Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették.
A friss gyökér tartalmaz:
- a mustárolaj-glikozidokat
- C-, B1, B2 - vitamint,
- vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint
- mustár olajat,
- raphanol és raphanin nevű illóolajokat
- antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsavat, tokoferolokat, karotenoidokat és polifenolos komponenseket).
…és hogy miért egészséges?
10+ 3 okból
Lássuk:
- közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, légúti betegségek gyógyítására.
- elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását
- kiváló antioxidáns
- lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában
- magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású- segít a felgyülemlett víz eltávolításában
- Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és megakadályozza a székrekedés kialakulását
- erősíti az epe utak simaizomzatát
- minden epeműködési rendellenesség esetén alkalmazható – mi több frissen préselt levének kúraszerű fogyasztásával (orvosi javaslatra) segít epehomok vagy epekő ellen is
- stabilizálja a vérnyomást
- megelőzi vagy gyógyítja a bőrbetegségeket (régen a szeplők eltávolítására is használták)
- baktérium, és gombaölő
- köptető hatású
- gyulladáscsökkentő
MÉZES
RETEKKÚRA
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken
keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze.
Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát.
Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti recept szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.
KÖHÖGÉSRE
Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát.
Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti recept szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.
KÖHÖGÉSRE
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!
Jó egészséget mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése