2015/11/28

13 OK MIÉRT EGÉSZSÉGES A FEKETE RETEK



Nem éppen bizalomgerjesztő a kinézete, mi több – egyenesen visszataszítóan hat, ha arra gondolsz: enned kell belőle. Pedig rosszul teszed, ha viszolyogsz tőle, mert fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve orvosolható.

A retket ősidők óta ismert, és gyógyhatásai miatt elismert növény. Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették.
A friss gyökér tartalmaz:

  • a mustárolaj-glikozidokat
  • C-, B1, B2 - vitamint,
  •  vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint
  • mustár olajat,
  •   raphanol és raphanin nevű illóolajokat
  • antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsavat, tokoferolokat, karotenoidokat és polifenolos komponenseket).


 …és hogy miért egészséges?

10+ 3 okból

Lássuk:

  1. közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, légúti betegségek gyógyítására.
  2. elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását
  3. kiváló antioxidáns
  4. lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában
  5. magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású- segít a felgyülemlett víz eltávolításában
  6. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és megakadályozza a székrekedés kialakulását
  7. erősíti az epe utak simaizomzatát
  8. minden epeműködési rendellenesség esetén alkalmazható – mi több frissen préselt levének kúraszerű fogyasztásával (orvosi javaslatra) segít epehomok vagy epekő ellen is
  9.   stabilizálja a vérnyomást
  10. megelőzi vagy gyógyítja a bőrbetegségeket (régen a szeplők eltávolítására is használták)
  11.  baktérium, és gombaölő
  12. köptető hatású
  13. gyulladáscsökkentő


MÉZES RETEKKÚRA
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze.

Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát.

Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti recept szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.

KÖHÖGÉSRE

Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!Ezt olvastad már?


 Jó egészséget mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése