Nincs kellemetlenebb
érzés, mint amikor a délelőtt közepén, figyelmünk lankad, elcsigázottak,
álmosak, erőtlenek leszünk – s ólmos fáradtság telepszik ránk, akadályozva
bennünket a munkavégzésben.
Elő
a tízóraival!
Szervezetünk energia
egyensúlyának megtartása érdekében a főétkezések mellett szükség van
úgynevezett „kis” étkezések beiktatására is – legyünk akár huszonévesek, akár
idősebbek.
Enni,
de mit?
Nos, ez az, ami nem
mindegy. Sokan úgy próbálják orvosolni a problémát, hogy gyorsan befalnak egy
szelet csokoládét, vagy megisznak egy fél liter cukros üdítőt – majd várják az
„eredményt”.
Ami sajnos nem tart
sokáig.
A hirtelen megugró
vércukorszint ugyanis – amellett, hogy mérgezi a sejteket – gyorsan le is
csökken, (egészséges emberekben), ami újabb éhségrohamot vált ki, s nem
biztosítja a folyamatos és kiegyenlített energiaszintet, ami a koncentráláshoz
és az eredményes munkához nélkülözhetetlen.
…
akkor mit is együnk?
Az egészséges tízórai
tartalmazhat:
- lassan felszívódó szénhidrátokat (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, zsömle, kifli – vigyázat, nem a péksüteményekről van szó, amelyek cukrot is tartalmaznak – durumtészta, barnarizs (ezek rosttartalmuknál fogva lassítják a szénhidrátok felszívódását, teltségérzetet okoznak)
- kalciumban gazdag élelmiszereket: alacsony zsírtartalmú sajt, tej, natúr joghurt, kefir
- fehérjéket: sovány hús, hal, csirke, tojás
- gyümölcsöket, zöldségeket – nincs jobb a friss, nyers gyümölcsnél, zöldségnél – ráadásul magas vitamin-, ásványi anyag-tartalmuk biztosítja az immunrendszer megfelelő működését is.
Néhány
példa:
- egy alma, néhány szem mandulával
- egy vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér 10 deka túróval
- vegyes saláta
- túrókrém (édesítőszerrel), korpás keksz
- joghurt cukor nélkül, bogyósgyümölcsökkel
- almaszirom
- puffasztott rizs
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése