2016/09/23

SEGÍTSÉG! ANYAGI GONDJAIM VANNAK...


Azt mondják, hogy anyagias lett a világ, s mindennek a mozgatórugója a PÉNZ lett. 
Cinikusan hangzik, de részben így van. 
Így van, mert pénz nélkül minden nehezebb – nem tudod befizetni a számláidat, nem tudod ruházni, etetni, taníttatni, gyógyíttatni a családodat – és még ezernyi olyan fontos vagy kevésbé fontos dolog van, ami fényévnyi távolságra kerül tőled, ha nem rendelkezel megfelelő anyagi háttérrel. Igaz, a pénz nem minden, és az is, hogy a pénz nem boldogít, és az sem vitatható hogy vannak dolgok, amelyek – legyen bármennyi pénzed is – megvásárolhatatlanok… 
Ezen örökérvényű igazságok ellenére is, ha anyagi gondokkal küzdesz – jó lenne, ha kéznél lenne egy varázspálca, ami egy suhintással megoldana minden problémát…
Vagy talán az is elég, ha megfogadsz egy-két jó tanácsot?
A cikk végére kiderül!

·        ELŐ A KOCKÁSFÜZETTEL
Ahhoz, hogy tisztán átlásd a családi költségvetést – vezess naplót a kiadásidról és bevételeidről. Csak így derülhet ki, melyek azok a pontok, ahol észrevétlenül elszivárog a pénz.

·        NÖVELD A BEVÉTELEIDET
Tudom: könnyű ezt mondani! De valahogy mégis meg kell oldani, ha a babérjaidon üldögélsz nem lesz több a bevételed!
1.     Válj meg minden olyan feleslegessé vált - használt, megunt, vagy soha nem használt tárgytól, ami csak a helyet foglalja, de nektek már nem kell. Hirdess, járj bolhapiacra, add el – s használd a befolyó összeget olyasmire, aminek haszna van.
2.     Keress mellékállást. Újságkihordás, takarítás, gyerekfelügyelet – rengeteg alkalmi munka áll rendelkezésre ahhoz, hogy több pénzt kereshess.
3.     Tedd a hobbid – kenyérkereső munkává. Szeretsz kötögetni? Vagy tortát sütni? Esetleg gyönyörű karkötőket készítesz? Rajta! Csináld! És add el másnak!

·        CSÖKKENTSD A KIADÁSAIDAT!
Azt hiszed, nem lehet? Dehogyisnem! El sem hinnéd, mennyi fölösleges dologra adsz ki pénzt! Tanulj meg spórolni. Néhány ötlet – a bevásárlásokhoz, ahol árutól roskadozó polcok, bőség, csillogás biztat, hogy vásároljunk, fogyasszunk, szerezzük meg, sajátítsunk ki… Miként lehet ellenállni a kísértésnek? Hogyan spórolhatunk bevásárlás közben? Íme:
1.     Mindig vigyünk magunkkal bevásárlótáskát- lehetőleg ne egyszer használatos műanyagot – egyrészt nem túl strapabíró, másrészt környezetszennyező – hanem textilből készültet. Ma már számos jópofa, kis helyen is eltérő táskát lehet kapni. Ha mindig magunknál hordjuk nem ér kellemetlen meglepetés a kasszánál bennünket, ahol bizony – a termékdíj miatt – igen borsos árat számítanak fel érte.
2.     Mielőtt útnak indulunk, nézzük végig a közeli boltok akciós ajánlatait. Tudatosan összeválogatva, hogy mit hol érdemes megvenni – nagyon sok pénzt megspórolhatunk.
3.     Készítsünk bevásárló-listát- és lehetőleg tartsuk is magunkat a leírtakhoz. Mérjük fel melyek azok a dolgok amelyek hiányoznak háztartásunkból – csak azt írjuk fel és vegyük meg, ami feltétlenül szükséges.
4.     Érdemes heti-havi „étlapot” összeállítani a családdal – így kiszámíthatóvá válik az alapanyag-szükséglet is, és könnyebb ellenállni a rapidvásárlásoknak, amikor sok dolgot meggondolatlanul teszünk a kosarunkba,
5.     Ne ragaszkodjunk görcsösen a nagynevű márkák termékeihez. Az ismeretlenebb gyártók termékei is nyújthatják azt a minőséget – csak nem kell megfizetni a díszes csomagolást. Persze azért legyünk gyanakvóak, ha valami aránytalanul olcsóbb.
6.     Mindig nézzük meg a boltban az alsó polcokon lévő termékeket is – ide helyezik el az olcsóbb árkategóriás árukat,- amelyek ugyanolyan jók, mint a szemmagasságban kínált kiemelt termékek.
7.     Élelmiszereknél nagyon fontos paraméter a frissesség. Soha ne vegyünk a fogyaszthatósági idő lejártához közel álló terméket-hiszen nem biztos, hogy mi is azonnal felhasználjuk azt. Trükk : a polcon hátrább lévő termékek mindig frissebbek, mint a kívülre elhelyezettek, hiszen az eladók árufeltöltés során tartják a sorrendiséget.
8.     Zöldség-gyümölcs esetében a nagy áruházak mindent eleve zacskóznak, és dobozolnak. Így gyakran szembesülünk otthon azzal a ténnyel, hogy bizony olyan darabokat is kénytelenek voltunk megvásárolni, amelyeket egyébként nem vennénk meg (a mérete, vagy az esztétikai hibája miatt). Ezért a zöldségeket-gyümölcsöket célszerűbb olyan helyen megvenni, ahol mi magunk választhatjuk ki. Így egyrészt garantáltan friss és szép árut kaphatunk, másrészt támogatjuk a helyi vállalkozásokat is.
9.     Mindenképpen használjuk ki a mennyiségi kedvezményeket is – azaz ha valami nagyobb kiszerelésben kapható általában olcsóbb is.
10.                      Tartós élelmiszerekből, ha akciósak - érdemes bespájzolni. Ki tudja mikor lesz újra olyan olcsó?
11.                      Ügyeljünk a szezonalitásra – hiszen minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor éppen terem.
12.                      Mindig óriási a csábítás a süteményes pultok előtt- habos, krémes tortaszeletek kínálják magukat – borsos áron. Ha kiszámolja 3-4 tortaszelet árából könnyedén megvásárolható egy egész torta alapanyaga – ami ráadásul otthon elkészítve biztosan nem tartalmaz semmiféle mesterséges anyagot.
13.                      Ugyanígy a drága fűszer sók és leves porok helyett finomabb és olcsóbb a saját kezűleg összeállított fűszerkeverék is.
14.                      Felvágottakból mindig érdemesebb a kimérős változatot, vagy a kisebb rudas fél kilós változatot választani. Az előre csomagolt 10 dkg-os felvágottak a legdrágábbak, ráadásul a védőgázas csomagolás sem a legegészségesebb.
15.                      Pékáruból mindig csak annyit vásároljunk, amennyit még aznap el tudunk fogyasztani. Sajnos a kifli és a zsömle másnapra már élvezhetetlenné válik.
·        KÉRJ SEGÍTSÉGET!
Nem szégyen, ha tanácsot kérsz. Egy kívülálló mindig jobban átlátja a helyzetedet, mint Te.
·        KERÜLD A KÉTES KÖLCSÖNÖKET!
Lehet, hogy pillanatnyilag kihúznak a csávából, de amikor a visszafizetésükre kerül a sor – fájni fog! Egyébként pedig: ha most nem volt pénzed kifizetni mondjuk 10.000 forintot, akkor miből gondolod, hogy 1 hónap múlva lesz 13.000-ret?
·        NE NYÚLJ AZ ARANYTARTALÉKHOZ!
Vagyis ahhoz a pénzhez, amit vészhelyzet esetére, a váratlan kiadások fedezésére tettettek féltre. Ha egyszer hozzányúlsz – soha többet nem leszel képes visszatenni azt.
·        LÉGY MINDIG KÖVETKEZETES
Azaz ne hagyd magad becsapni egy jó ajánlattól – mindig csak arra adj ki pénzt, amire feltétlenül muszáj. Hol van az előírva, hogy Neked is el kell cserélni Karácsonyra – az egyébként még kifogástalanul működő – tévédet csak azért, mert a szomszéd is ezt teszi? Mindkét készüléken ugyanazt a műsort kell néznetek...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése