2016/09/03

FŐZZ MAGAD!


Félkész, és készételek

Éhezünk. 
Mindannyian. 
Nos, nem a szó legszorosabb értelmében, mert enni azt eszünk, amit csak szemünk-szánk megkíván (és amit a sikeres marketing lenyom a torkunkon) – hanem minőségileg.
Te sem vagy kivétel!
Tegyünk egy egyszerű próbát! 
Fogj egy üres papírlapot, egy tollat – majd szép sorban írd fel, mi mindent ettél meg az elmúlt egy hét alatt.(Legalább 20 dolgot nevezz meg!) Most karikázd be azokat az élelmiszereket, amelyek elismerten az egészséges kategóriába tartoznak (gondolok itt a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre, a cukor-mentes, a zsírszegény, a fehérje dús, a színezék-, és adalékanyag-mentes élelmiszerekre). 
Nos? 
Hány ilyet találtál?
Ha legalább tízet – akkor fogadd gratulációmat, mert vagy nagyon tudatos vagy, ami a táplálkozásodat illeti – vagy jól titkolod a bűneidet!  J

A viccet félretéve: az ipari-jellegű élelmiszertermelés eredményeképpen sajnos nagymértékben megváltoztak az étkezési szokásaink. 
A mindennapos rohanás után könnyebben nyúlunk a már félkész, illetve készételek után, hiszen jóval gyorsabban jutunk hozzájuk, mintha magunk készítenénk el őket.

Ez miért baj?

Mert:
  • a félkész, és készételekkel nem biztos, hogy a kellő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk szervezetünket (minőségi éhezés)
  • magas zsír, és szénhidrát-tartalmuk miatt magas a kalóriatartalmuk, ami rövid idő alatt elhízáshoz vezet
  • színezékek-, adalékanyagok-, tartósítószerek tárházaként károsíthatják egészségünket

Mit tehetünk?
  • a legjobb az lenne, ha mi magunk termelnénk meg ételeink alapanyagait. A saját kiskertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök garantáltan vegyszermentesek lennének.
  •  ha erre nincs lehetőségünk – vásároljunk helyi termelőktől, akikkel a kialakított bizalmi viszony garantálja a frissességet. Tőlük szinte minden beszerezhető: zöldség, gyümölcs, tej, sajt, hús, fűszerek stb.
  • Főzzünk! Az így beszerzett alapanyagokból készítsük el magunk az ételeinket – saját ízlésünk szerint. A közös főzőcskézés, akár jó családi program is lehet.
  • ha elfoglaltságunk miatt néha mégis rákényszerülünk a félkész vagy készételek fogyasztására – próbáljunk olyat választani, ami itthon termelt alapanyagokból, hazai üzemben készült, és minél kevesebb E- szám szerepel az összetevők listáján
...és, amit saját kezűleg készítünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése