Írta: Faar Ida
Azt hiszem, koplalnom
kellene. Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a problémával – így az ünnepi „nagykanállal”
evés után, - hogy olyan elnehezedettnek érzem magam, mintha mázsás súlyokat
kellene cipelnem naphosszat. Ha belegondolok mi mindent fogyasztottam el az
elmúlt két-három napban! Máskor hetekig
sem engedem el ennyire magam. Minden nagyon finom volt: a sonka, a bárány, a
tojás, a sütemény-hegyek. Valamit tenni kell – már ha nem szeretném kellemetlen
közérzettel átvészelni a tavasz legszebb napjait. Persze nem fogok drasztikus
megoldásokhoz folyamodni: az sehova sem vezetne, és csak megbetegednék tőle.
Ésszerű étkezés – ez a megoldás kulcsa. Azaz sok idényzöldség és gyümölcs, sok
folyadék, némi zsírszegény hús, és megfontolt szénhidrát-bevitel. És ez miképp
kivitelezhető? Egyszerűen, és kitartó következetességgel.
Ki tart velem?
Következzék néhány
recept – ÉTKEZZÜNK KÖNNYÍTETT ÜZEMMÓDBAN!
KÁPOSZTALEVES HAJDINÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg
sárgarépa, 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg hajdina, olaj, 20 dkg vöröshagyma,
kakukkfű, só, bors
A vöröshagymát és a
zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát
apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát
külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és
öntsük fel 4 liter forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára
főzzük.
apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát
külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és
öntsük fel 4 liter forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára
főzzük.
VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 2 szál
sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, egy karalábé és egy zeller reszelve, 5
újhagyma, 5 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 csomó retek, 1 csomó zöldpetrezselyem,
1 csomó zeller zöld, 1 csomó kapor, 1 doboz krémtúró, 2 dl tejföl, citromlé,
só, törött bors, 1 chili paprika
Az apróra vágott
zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, elkeverjük a karikákra vágott
újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, felszelt chili paprikával
valamint a gyalult retekkel. Megsózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk,
rászórunk 1-1 csomó apróra vágott zöldpetrezselymet, zeller zöldet, kaprot. A
tejfölt elkeverjük a krémtúróval, és ráöntjük. Lehűtve tálaljuk.
KARALÁBÉFŐZELÉK
Hozzávalók: 8 db zsenge
karalábé, 15 dkg zsír, ízlés szerint cukor, 1 csomó petrezselyemzöld, 2
evőkanál liszt, só, 3 dl tejföl
A gyenge karalábét
megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra
vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, meghintjük liszttel,
amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és
hagyjuk jól felforrni.
KARALÁBÉFASIRT
Hozzávalók: 4 nagyobb
karalábé, 2 tojás , 4 evőkanál liszt,
só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj
A megtisztított
karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel
keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen
megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék
mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Fokhagymás-petrezselymes
tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.
GYORS
VIRSLIS-BROKKOLIS REGGELI
Hozzávalók: 40 dkg
brokkoli főve, 10 db baromfi virsli főve, 2 dl ketchup /diétás/, 20 dkg reszelt
sajt, só.
A főtt virsliket
tűzálló tálba helyezzük, elosztjuk a tetején a főtt brokkolit, nyakon öntjük a
ketchuppal, rászórjuk a sajtot. és sütőbe téve pirosra sütjük.
CUKKÍNI
FASÍRT
Hozzávalók: 2 nagyobb
cukkíni reszelve, 2 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 db szikkadt zsemle, 3 tojás,
2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa,
só, bors
A megmosott cukkíniket,
megtisztított sárgarépákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott
zsemlével, a tojásokkal, a reszelt vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával,
sóval, és borssal felaprózott petrezselyemzölddel alaposan összegyúrjuk – ha
kell, még zsemlemorzsát is teszünk hozzá, hogy formázható legyen. Fasírtokat
formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.
KAKUKKFÜVES
RAKOTT BURGONYA PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 1 kg
burgonya, 40 dkg paradicsom, 8 tojás, 25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg
zsemlemorzsa, 1 dl olaj, kakukkfű, só.
A burgonyát és a tojást
megfőzzük, karikákra szeljük. Az felszelt hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk
a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük, és pár percig
pároljuk. Olajjal kikent tepsibe egy réteg burgonyát rakunk, rátesszük a
tojáskarikákat és a hagymás paradicsomot. A tetejére egy sor burgonyakarikát
rétegezünk, ráöntjük a tejfölt, morzsával megszórjuk, és a sütőben pirosra
sütjük.
PADLIZSÁNOS
RAKOTT PULYKA
Hozzávalók: 50 dkg
pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg
mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj
A húst ledaráljuk, majd
elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt
borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony
csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot,
padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot
szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített
sütőben megsütjük.
TÖLTÖTT
KÍGYÓUBORKA
Hozzávalók: 1 kg
kígyóuborka, 4 dl kefir, 30 dkg fetasajt, 10 dkg Tv-paprika,10 dkg paradicsom,
20 dkg vöröshagyma, ízlés szerint bors, bazsalikom
Az uborkát mossuk meg,
hosszában vágjuk félbe. Kaparjuk ki a belsejüket, és ezt az uborka-vagdalékot
keverjük össze a pici darabokra vágott paprikával, paradicsommal,
bazsalikommal, borssal. A fetasajtot keverjük össze a kefirrel, majd öntsük
hozzá az előbbi zöldség keverékhez. A kivájt uborkadarabokat ezzel töltsük meg.
Önmagában is, de sültek mellé is kitűnő.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
A cikk megjelent a gasztro-blogomon:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése