https://eletrecept.blogspot.com/2020/01/tudod-mi-az-kinai-etterem-szindroma.html
Az a bizonyos E-621,
ami szinte minden boltban kapható húskészítményben, fűszerkeverékben,
ételízesítőben, zaklis levesben, porban, mártás-alapban, konzervben ( kivéve
természetesen azokat, amelyekbe direkt nem teszik bele ), burgonyaszirmokban
benne van. Ízfokozó anyag, amelynek hatására minden sokkal finomabb, ízletesebb
lesz, növeli az étvágyat. Eleinte tengeri hínár főzetéből nyerték ki, ma már
fermentációs eljárással készül. A nátrium-glutamát tulajdonképpen egy fehér,
kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz, de bármennyire
hihetetlen, de nincs saját íze, „csak” kiemeli az alapízeket. Ázsiában ugyanúgy
az ebédlőasztalokon díszeleg, mint nálunk a só vagy a bors – az ázsiai konyha
elengedhetetlen kelléke. Na és a modernkori élelmiszeriparé, ahol ízetlen
ételek feljavítására használják olcsó adalékként, hiszen kevesebb valódi
nyersanyag, fűszer és egyéb aromaanyag felhasználásával erőteljesebb ízt
kapnak, így alkalmazásuk igen gazdaságos. Könnyen hozzá lehet szokni, sőt az
ember lánya egy idő után szinte, elvárja ezt a felfokozott aromát.
És mi nap, mint nap
gyanútlanul megesszük, nem is gondolva a következményekre.
De
miért is jelent veszélyt az egészségünkre?
Arra érzékeny
embereknél (ami az európai lakosság zöme), elfogyasztása után úgynevezett
„kínai-étterem szindrómát „vált ki, ami egyféle allergiás reakció. Tünetei:
- az arcbőr kivörösödik
- halántéktáji nyomás jelentkezik
- gyakori a migrénes fejfájás
- gyakori a kínzó hátfájás
- általános gyengeség,
- szapora szívverés
- állkapocs megfeszülése
- végtagzsibbadás
- a bőr fokozott viszketése
- hányinger
- hányás
- hasmenés
Okozhat idegrendszeri
elváltozásokat – összefüggésbe hozták a Parkinson- és az Alzheimer-kórral,
különböző daganatos megbetegedésekkel.
A
glutamát olyan ingerületátvivő aminosav, amely normális esetben csak nagyon kis
koncentrációban van jelen szervezetünkben, és az agyi neuronok közötti
információátvitelben játszik szerepet. Egyes tumoros megbetegedésekben nagyon
magas számban mutathatóak ki glutamát-receptorok (a mell-, prosztata-, bőr-,
vastagbél-, tüdő-, petefészekrák, valamint a fej- és nyaki tumoroknál), amelyek
ha túl sok nátrium-glutamátot fogyaszt az érintett - stimulálva lesznek,
ezáltal a daganatok túl sok glutamátot választanak ki, és gyorsabban
növekednek, veszélyesebbé válnak.
A
fentiek ismeretében érdemes elgondolkodni azon miként kerüljük el minél
gyakrabban a gyártósorok által létrehozott „mű” élelmiszereket, és miként
próbáljunk egészségesebb alapanyagokból, egészségesebb ételeket készíteni.
Tudom, most sokan szkeptikusan legyintenek – mondván, hogy szinte minden
alapanyag rejt magában veszélyt (vegyszerek, stb.), csak az nem mindegy
mennyit…
A cikk megjelent:
Írta:Faar
Ida
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése