Egy gyümölcs, amelynek képtelen vagyok ellenállni. Egy
gyümölcs, amit bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben meg tudnék enni. Azt hiszem, nem vagyok egyedül akkor,
ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a számban. A
legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a gyümölcsök
királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként
egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított,
de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára
elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. A legtöbb ember
szereti is – bár allergizáló hatása miatt óvatosan kell bánni vele – főleg
kisgyermek-korban. A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy
finom, számos kedvező élettani hatást gyakorol szervezetünkre:
- magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
- a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
- segíti a vas felszívódását
- erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott
- antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabadgyököket
- magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi az egészséges étrendnek, étvágycsökkentő
- kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetően)
- méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
- enyhíti a fájdalmakat
- csillapítja a lázat
- csökkenti a szívbetegségek kockázatát
- hatékony vesebántalmak esetére
- csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
- serkenti a keringést
- gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
- erősíti az immunrendszert
- segíti az anyagcsere folyamatokat
Felhasználása
sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak,
turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak,
parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az
eperszemek földdel szennyezettek.
RECEPTEK
EPERSALÁTA
Hozzávalók:30
dkg eper,4 evőkanál zabpehely, fahéj,1 natúr joghurt, vanília rúd
A
joghurtot elkeverjük a fahéjjal, vaníliával, zabpehellyel – majd hozzáadjuk a
felszeletelt epret. Mézzel édesítjük.
EPRES MŰZLI
Hozzávalók:
50 dkg eper, 20 dkg müzli keverék, 2 evőkanál méz, 3 dl tejföl, egy citrom
leve, 4 dl sovány tej, 10 dkg dió, pisztácia
A
hozzávalókat összekeverjük –legvégül a felszeletelt epret óvatosan
beleforgatjuk.
TEJSZÍNES EPERLEVES
Hozzávalók:4
dl tejszín, 50 dkg eper, 6dl tej, méz
Az
eper egyik felét a tejjel és a tejszínnel összeturmixoljuk, majd a mézzel
édesítjük, és a maradék epret felkockázva hozzáadjuk. Lehűtve tálaljuk.
EPRES CSIRKECOMB
Hozzávalók:12
darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány
csepp édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési
keményítő, só, bors
A
megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a
kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a
combokat. Forró sütőben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az
epret a citromlével, az édesítőszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az
étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a szósszal tálaljuk a sült
csirkecombokat.
MASCARPONÉS EPERKRÉM
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg
eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A
kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a
tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az
epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a
mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét
eperszemekkel díszítjük.
DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM-
CUKORBETEGEKNEK
Hozzávalók:
50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor
A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb
A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!
A cikk megjelent az
ABROSZRAVALÓ blogomon is:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése