A KÁPOSZTEFÉLÉK NAGYON EGÉSZSÉGESEK |
A zöldségfélék
megismertetése és megszerettetése a gyerekekkel örök probléma: hiába a sokféleség, sokszor egy-egy
menzai rossz tapasztalat bizony évekre elveheti a kedvüket egy-egy ételtől
(óvodáskori rémálmom a rakott zöldbab volt, na és az örök klasszikus: a
spenótfőzelék).
De akkor mit tehetnénk annak érdekében, hogy utódaink igenis
elhivatott zöldség-fogyasztóvá váljanak?
A válasz egyszerű: vonjuk be őket is
egy-egy étel elkészítésébe.
Na, nem csak a főzés folyamatába, hanem az első
pillanattól fogva: az alapanyagok beszerzésétől kezdve.
Erre legjobb színtér
(ha nem tartozhatunk azon szerencsés emberek körébe, akik maguk termelik meg a
zöldségféléket) a piac, ahol számtalan új élménnyel gazdagodhat és ismerettel
találkozhat gyerek és felnőtt egyaránt.
Szemléltessünk – mutassuk be a
kiválasztott alapanyagot – a következő összeállítást átfutva hasznos információkat
is megoszthatunk az adott zöldségről gyerekeinkkel. Otthon pedig engedjük, hogy
ő is részt vegyen a feldolgozásában, a főzés folyamatában. Egy finom étel
elfogyasztása mellett pedig a kicsik eldicsekedhetnek ismereteikkel – amit
mindig fogadjunk örömmel.
ÉRDEKESSÉGEK
A KÁPOSZTAFÉLÉKRŐL
ÁLTALÁNOSSÁGBAN
valamennyi káposztaféléről elmondható:
- kalóriatartalmuk csekély
- magas rosttartalmuk által gyorsítják az anyagcserét, tisztítják a bélrendszert, megakadályozzák a székrekedés kialakulását, méregtelenítenek
- nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat: A-, B- és C- vitamint, valamint kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat és folsavat.
- erősítik az immunrendszert
FEJES KÁPOSZTA,
VÖRÖSKÁPOSZTA, KELKÁPOSZTA
- a legrégebbi kerti növények egyike. Egyiptomban szent növényként tisztelték, már a görögök és a rómaiak is fogyasztották. A 15. századból különböző változatait ábrázoló képek ismeretesek.
- egész évben tárolható veremben, pincében, prizmába rakva, az ideális tárolási hőmérséklet 2-3 °C . Viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken.
- a vöröskáposzta 36 féle antocianint tartalmaz. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az antocián adja a vöröskáposzta színét. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is.
- a kelkáposzta remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre.
KARALÁBÉ
- Termesztése évszázadokra nyúlik vissza, egyes források szerint már a rómaiak is foglalkoztak vele
- fehér vagy lila változatuk egész évben beszerezhető, de az első tavaszi gumók zsengeségével semmi sem veheti fel a versenyt
- tartalmaz egy olyan speciális vegyületet (szulforafán-t), ami kimutathatóan daganatellenes hatással bír,
- magas rosttartalma segíti az emésztést,
- vízhajtó hatású
KARFIOL
- a vadkáposzta termesztett változata
- a világon jelenleg 350–400 ezer hektáron termesztik, amelynek 85%-a Eurázsiában van.
BROKKOLI
BROKKOLI |
- A brokkoli vagy más néven spárgakel termesztése a feltételezések szerint Ciprus szigetén alakult ki, a karfiol közeli rokona, de rózsája zöld színű, így a nyári meleget és az erős napsütést jobban bírja.
- a káposztafélék közül a legkönnyebben emészthető
- népszerűségét elsősorban rákellenes hatóanyagainak köszönheti. A fiatalabb növény hatóanyag tartalma magasabb.
- gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
- a benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában.
- magas antioxidáns tartalmánál fogva jótékonyan hat ízületi gyulladásban
- csökkenti a vérnyomást, jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát
- segít a vérszegénység és a fáradékonyság esetén
- könnyen emészthető
KÍNAI KEL
- Kelet-Ázsiában népszerű fajta, hosszúkás, levelei fodrosak
- a kínai és japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként (azaz nyersen) fogyasztják. De felhasználhatjuk receptekben kelkáposzta helyett is.
FODROS KEL
- nagyon népszerű volt már az ókori Görögországban, később Európa-szerte alapzöldségként fogyasztották. Jelenleg reneszánszát éli, állítólag az egyik legfontosabb szuperétel. Leginkább nyáron termesztik. Levelei sötétzöldek, fodrosak.
- eveleit fogyaszthatjuk párolva, köretként, vagy adjuk levesekhez, curry-hez, főzeléknek
BIMBÓS KEL
KELBIMBÓ |
- kétéves fajok közé tartozik, az első évben a 25–150 cm hosszú karószáron a hosszú levélnyelű levelek hónaljában fejlődnek ki a dió nagyságú, kis, tömör kelkáposzta-fejecskék, a kelbimbók, ezeket fogyasztjuk
- brüsszeli káposztának is nevezik
A káposztafélék
sokszínűsége segít bennünket majd abban, hogy számtalan új ízt, számtalan új
receptet kipróbáljunk. Mindig törekedjünk arra, hogy az elkészített étel a
lehető legkevesebb zsiradékot tartalmazza, hogy megfelelő legyen a fűszerezése,
és ügyeljünk a gusztusos-étvágygerjesztő tálalásra is.
RECEPTEK
TOJÁSOS
KÁPOSZTALEVES – hétköznapi finomság
Hozzávalók:1 nagy fejes káposzta, 4 db zöldpaprika,
3 paradicsom, 2 fej hagyma, 1 evőkanál fűszerkeverék, őrölt
bors , 1 evőkanál pirospaprika, olaj, 4 tojás
A felkockázott hagymát az olajon megpirítjuk. A káposztát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot, a paprikát felszeleteljük, és a hagymához adjuk. Amikor kicsit megdinsztelődtek, beleszórjuk a pirospaprikát és a káposztát azzal is egy pár percig dinszteljük. Felöntjük vízzel, beletesszük a fűszereket és a káposzta puhulásáig főzzük. A tojást villával felverjük és állandó keverés mellett a lobogó, forró levesbe öntjük.
KARFIOLLEVES-
egyszerű, de finom
Hozzávalók:2 kg karfiol, 10 deka vaj, 15 deka
liszt, só, petrezselyemzöldje, 2 kis pohár tejföl, 6 tojás.
A karfiolt sós vízben puhára
főzzük, leszűrjük és a vajból és lisztből világos rántást készítünk. A
petrezselyemzöldjét is hozzáadjuk, feleresztjük a karfiol levével, végül a
tejfölt a tojások sárgáját elkeverjük s azt is belekeverjük.
BROKKOLI-KRÉMLEVES-
a legegészségesebb leves
Hozzávalók: 1 kg
brokkoli rózsáira szedve, 2 pohár tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, só,
citromlé, pici cukor/vagy édesítőszer ízlés szerint.
A brokkolit enyhén sós
vízben megfőzzük, leszűrjük, a levet felfogjuk, és pár rózsát egészben
félreteszünk belőle. A többit a főzővíz egy részével összeturmixoljuk,
hozzákevertetjük a tejfölt, citromlevet,és az étkezési keményítőt –majd
feltesszük főni. Ha besűrűsödött a félretett brokkoli rózsákkal díszítve
tálaljuk. Fokhagymás pirítóssal a legfinomabb.
KARALÁBÉKRÉM
NYERSEN- azonnal fogyasztható
Hozzávalók: 3 újkaralábé,
1 nagy jégcsapretek, 1-1 evőkanálnyi mustár, bors, 1 tejföl, 1 csokor friss
kapor
A karalábét és a retket
lereszeljük, és a többi hozzávalóvak alaposan összekeverjük – lehűtve tálaljuk.
BURGONYÁS
KELFŐZELÉK- igazi fűszeres finomság
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 50 dkg burgonya, só, köménymag, 1 tejföl, 5
dkg liszt, 5 gerezd fokhagyma, majoránna
A megmosott kelkáposztát metéltre vágjuk, s kevés vízzel felöntve folyamatos
kevergetés mellett tíz percig pároljuk. Azután hozzátesszük a kockára vágott
burgonyát, megsózzuk és megszórjuk köménymaggal, s lefedve tovább pároljuk,
majd beleöntjük a liszttel elhabart tejfölt, és puhára főzzük. Végül
megízesítjük zúzott fokhagymával és majoránnával.
KÁPOSZTÁS
PULYKARAGU
Hozzávalók: 1 kg pulyka apróhús, 50 dkg fejes káposzta, 4 alma, 2 fej
hagyma, olaj, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, só, bors, kakukkfű
A húst az olajon, állandó keverés mellett fehérre pirítjuk. Fűszerezzük,
hozzáadjuk a hagymát és a felcsíkozott káposztát. Állandóan keverve, tíz perc
alatt puhára pároljuk. Rátesszük a vékonyan szeletelt, hámozott almát, és felöntjük
a tejszínnel. Pár percnyi forralás után belekeverjük a tejfölt.
BROKKOLIKRÉMMEL
TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 50 dkg
brokkoli, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál póréhagyma, 30 dkg reszelt sajt, 1 tojás,
só, 1 kg csirkemell filé, 30 dkg bacon szalonna
A brokkolit megmossuk, majd apróra vágjuk,
sózzuk, szerecsendióval, és zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzákeverjük a
felaprózott póréhagymát, a reszelt sajtot, és a tojást. Jól elkeverjük. A
csirkemell-filékbe éles késsel lyukat szúrunk, és beletöltögetjük a
sajtos-brokkolis masszánkat. A melleket baconbe tekerjük, és kiolajozott
tepsibe rakjuk. Kevés vizet öntünk alá,és fólia alatt megsütjük. Amikor
megpuhult, fólia nélkül pirosra sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése