2019/08/21

Hogyan szerettetheted meg a gyerekeiddel a KÁPOSZTAFÉLÉKET?

A KÁPOSZTEFÉLÉK NAGYON EGÉSZSÉGESEK


A zöldségfélék megismertetése és megszerettetése a gyerekekkel örök probléma: hiába a sokféleség, sokszor egy-egy menzai rossz tapasztalat bizony évekre elveheti a kedvüket egy-egy ételtől (óvodáskori rémálmom a rakott zöldbab volt, na és az örök klasszikus: a spenótfőzelék). 
De akkor mit tehetnénk annak érdekében, hogy utódaink igenis elhivatott zöldség-fogyasztóvá váljanak? 
A válasz egyszerű: vonjuk be őket is egy-egy étel elkészítésébe. 
Na, nem csak a főzés folyamatába, hanem az első pillanattól fogva: az alapanyagok beszerzésétől kezdve. 
Erre legjobb színtér (ha nem tartozhatunk azon szerencsés emberek körébe, akik maguk termelik meg a zöldségféléket) a piac, ahol számtalan új élménnyel gazdagodhat és ismerettel találkozhat gyerek és felnőtt egyaránt. 
Szemléltessünk – mutassuk be a kiválasztott alapanyagot – a következő összeállítást átfutva hasznos információkat is megoszthatunk az adott zöldségről gyerekeinkkel. Otthon pedig engedjük, hogy ő is részt vegyen a feldolgozásában, a főzés folyamatában. Egy finom étel elfogyasztása mellett pedig a kicsik eldicsekedhetnek ismereteikkel – amit mindig fogadjunk örömmel.

ÉRDEKESSÉGEK A KÁPOSZTAFÉLÉKRŐL

ÁLTALÁNOSSÁGBAN valamennyi káposztaféléről elmondható:
  • kalóriatartalmuk csekély
  • magas rosttartalmuk által gyorsítják az anyagcserét, tisztítják a bélrendszert, megakadályozzák a székrekedés kialakulását, méregtelenítenek
  • nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat: A-, B- és C- vitamint, valamint kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat és folsavat.
  •  erősítik az immunrendszert

FEJES KÁPOSZTA, VÖRÖSKÁPOSZTA, KELKÁPOSZTA


  • a legrégebbi kerti növények egyike. Egyiptomban szent növényként tisztelték, már a görögök és a rómaiak is fogyasztották. A 15. századból különböző változatait ábrázoló képek ismeretesek. 
  • egész évben tárolható veremben, pincében, prizmába rakva, az ideális tárolási hőmérséklet 2-3 °C . Viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken.
  • a vöröskáposzta 36 féle antocianint tartalmaz. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az antocián adja a vöröskáposzta színét. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is.
  • a kelkáposzta remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre.

KARALÁBÉ

  • Termesztése évszázadokra nyúlik vissza, egyes források szerint már a rómaiak is foglalkoztak vele
  • fehér vagy lila változatuk egész évben beszerezhető, de az első tavaszi gumók zsengeségével semmi sem veheti fel a versenyt
  • tartalmaz egy olyan speciális vegyületet (szulforafán-t), ami kimutathatóan daganatellenes hatással bír,
  • magas rosttartalma segíti az emésztést, 
  • vízhajtó hatású

KARFIOL


  • a vadkáposzta termesztett változata
  • a világon jelenleg 350–400 ezer hektáron termesztik, amelynek 85%-a Eurázsiában van.

BROKKOLI

BROKKOLI

  • A brokkoli vagy más néven spárgakel termesztése a feltételezések szerint Ciprus szigetén alakult ki, a karfiol közeli rokona, de rózsája zöld színű, így a nyári meleget és az erős napsütést jobban bírja.
  • a káposztafélék közül a legkönnyebben emészthető
  • népszerűségét elsősorban rákellenes hatóanyagainak köszönheti. A fiatalabb növény hatóanyag tartalma magasabb.
  • gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
  • a benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában.
  •  magas antioxidáns tartalmánál fogva jótékonyan hat ízületi gyulladásban
  •  csökkenti a vérnyomást, jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát
  • segít a vérszegénység és a fáradékonyság esetén
  • könnyen emészthető

KÍNAI KEL
  • Kelet-Ázsiában népszerű fajta, hosszúkás, levelei fodrosak
  • a kínai és japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként (azaz nyersen) fogyasztják. De felhasználhatjuk receptekben kelkáposzta helyett is.

FODROS KEL
  • nagyon népszerű volt már az ókori Görögországban, később Európa-szerte alapzöldségként fogyasztották. Jelenleg reneszánszát éli, állítólag az egyik legfontosabb szuperétel. Leginkább nyáron termesztik. Levelei sötétzöldek, fodrosak.
  • eveleit fogyaszthatjuk párolva, köretként, vagy adjuk levesekhez, curry-hez, főzeléknek

BIMBÓS KEL


KELBIMBÓ

  • kétéves fajok közé tartozik, az első évben a 25–150 cm hosszú karószáron a hosszú levélnyelű levelek hónaljában fejlődnek ki a dió nagyságú, kis, tömör kelkáposzta-fejecskék, a kelbimbók, ezeket fogyasztjuk
  • brüsszeli káposztának is nevezik


A káposztafélék sokszínűsége segít bennünket majd abban, hogy számtalan új ízt, számtalan új receptet kipróbáljunk. Mindig törekedjünk arra, hogy az elkészített étel a lehető legkevesebb zsiradékot tartalmazza, hogy megfelelő legyen a fűszerezése, és ügyeljünk a gusztusos-étvágygerjesztő tálalásra is.

RECEPTEK


TOJÁSOS KÁPOSZTALEVES – hétköznapi finomság

Hozzávalók:1 nagy fejes káposzta, 4 db zöldpaprika,  3 paradicsom, 2 fej hagyma,  1 evőkanál fűszerkeverék,  őrölt bors , 1 evőkanál pirospaprika, olaj, 4 tojás

A felkockázott hagymát az olajon megpirítjuk. A káposztát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot, a paprikát felszeleteljük, és a hagymához adjuk. Amikor kicsit megdinsztelődtek, beleszórjuk a pirospaprikát és a káposztát azzal is egy pár percig dinszteljük. Felöntjük vízzel, beletesszük a fűszereket és a káposzta puhulásáig főzzük. A tojást villával felverjük és állandó keverés mellett a lobogó, forró levesbe öntjük.

KARFIOLLEVES- egyszerű, de finom

Hozzávalók:2 kg karfiol, 10 deka vaj, 15 deka liszt, só, petrezselyemzöldje, 2 kis pohár tejföl, 6 tojás.

A karfiolt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és a vajból és lisztből világos rántást készítünk. A petrezselyemzöldjét is hozzáadjuk, feleresztjük a karfiol levével, végül a tejfölt a tojások sárgáját elkeverjük s azt is belekeverjük.

BROKKOLI-KRÉMLEVES- a legegészségesebb leves

Hozzávalók: 1 kg brokkoli rózsáira szedve, 2 pohár tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, citromlé, pici cukor/vagy édesítőszer ízlés szerint.
A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, a levet felfogjuk, és pár rózsát egészben félreteszünk belőle. A többit a főzővíz egy részével összeturmixoljuk, hozzákevertetjük a tejfölt, citromlevet,és az étkezési keményítőt –majd feltesszük főni. Ha besűrűsödött a félretett brokkoli rózsákkal díszítve tálaljuk. Fokhagymás pirítóssal a legfinomabb.

KARALÁBÉKRÉM NYERSEN- azonnal fogyasztható

Hozzávalók: 3 újkaralábé, 1 nagy jégcsapretek, 1-1 evőkanálnyi mustár, bors, 1 tejföl, 1 csokor friss kapor
A karalábét és a retket lereszeljük, és a többi hozzávalóvak alaposan összekeverjük – lehűtve tálaljuk.

BURGONYÁS KELFŐZELÉK- igazi fűszeres finomság

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 50 dkg burgonya, só, köménymag, 1 tejföl, 5 dkg liszt, 5 gerezd fokhagyma, majoránna
A megmosott kelkáposztát metéltre vágjuk, s kevés vízzel felöntve folyamatos kevergetés mellett tíz percig pároljuk. Azután hozzátesszük a kockára vágott burgonyát, megsózzuk és megszórjuk köménymaggal, s lefedve tovább pároljuk, majd beleöntjük a liszttel elhabart tejfölt, és puhára főzzük. Végül megízesítjük zúzott fokhagymával és majoránnával.

KÁPOSZTÁS PULYKARAGU

Hozzávalók: 1 kg pulyka apróhús, 50 dkg fejes káposzta, 4 alma, 2 fej hagyma, olaj, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, só, bors, kakukkfű

A húst az olajon, állandó keverés mellett fehérre pirítjuk. Fűszerezzük, hozzáadjuk a hagymát és a felcsíkozott káposztát. Állandóan keverve, tíz perc alatt puhára pároljuk. Rátesszük a vékonyan szeletelt, hámozott almát, és felöntjük a tejszínnel. Pár percnyi forralás után belekeverjük a tejfölt.

BROKKOLIKRÉMMEL TÖLTÖTT CSIRKEMELL

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál póréhagyma, 30 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, 1 kg csirkemell filé, 30 dkg bacon szalonna

 A brokkolit megmossuk, majd apróra vágjuk, sózzuk, szerecsendióval, és zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzákeverjük a felaprózott póréhagymát, a reszelt sajtot, és a tojást. Jól elkeverjük. A csirkemell-filékbe éles késsel lyukat szúrunk, és beletöltögetjük a sajtos-brokkolis masszánkat. A melleket baconbe tekerjük, és kiolajozott tepsibe rakjuk. Kevés vizet öntünk alá,és fólia alatt megsütjük. Amikor megpuhult, fólia nélkül pirosra sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése