2012/06/20

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : A SZEGÉNYSÉG

Soha nem hittem volna, hogy ide – vidékre – is begyűrűzik a nincstelenség. Régebben elborzadva néztem a budapesti hajléktalanokról szóló tudósításokat, – a média „kedvelt” témája karácsony tájékán az ingyenes ételosztás, az éjszakai teajárat a farkasordító hidegben – az erdők mélyén szemétből összetákolt kalyibákat, a minden vagyonukat egy táskában hurcolászó gondozatlan embereket. Hogy lehet így élni? Hogy képesek ép elmével elviselni a mindennapok céltalanságát, a számkivetettséget, a reménytelenséget? Tudom, most sokan azt mondják erre, hogy maguknak keresték a bajt – biztosan van ilyen is, de legtöbbjük álmában sem hitte, hogy valaha idáig süllyed. Nekik is voltak álmaik, terveik, céljaik, - de valahol, valahogy kiszaladt a lábuk alól a talaj. Persze a szegénységnek nemcsak a hajléktalanok estek áldozatául – sokan küzdenek a számlákkal, hitelekkel, fizetnivalókkal, mindennapos kiadásokkal – napról-napra élve, harcolva a túlélésért. Kisebb-nagyobb sikerrel. A szegénységnek sok arca van. Milyen kilátásai vannak az életben annak a gyereknek, aki mélyszegénységbe születik, szülei alkoholisták, agresszívek, csak az iskolai menzán kap főtt ételt, és ruhája is csak annyi van, amit a segélyosztáskor kapott? Vagy milyen sorsa lesz annak, akit a hivatal – joggal - kiemelt a „veszélyeztető” környezetből, és hasonló hátterű gyerekekkel együtt élve kell megharcolnia mindenért – s azt sem tudja mit jelent a család szó?  Milyen érzés szembesülni azzal, hogy amíg a padtársának telik új mobilra, játékra, könyvre, nyaralásra, addig nekik a napi betevő megszerzése is gondot okoz? Vagy milyen rettenet a szülőnek azt mondani: nincs mit enni, elfogyott a pénz?  Szegénység… Egyenlőnek születünk… elvileg. Csak nem mindegy hova…
„Van olyan nyomorúság, amelynek láttára valósággal szégyen boldognak lenni.” (Jean de La Bruyére)
„Üres fejjel lehet megélni, üres gyomorral nem.” (Móra Ferenc)
„A pénz talán megrontja a jellemet. A hiánya viszont semmi esetre sem teszi jobbá.” (John Steinbeck)
„A szegénység és a gazdaság többnyire nem pénz, hanem jellem kérdése.” (Étienne Rey)
„Nincs szegényebb azoknál az embereknél, akiknek nincs becsületük, vagy nincs önbecsülésük. Függetlenül attól, hogy milyen vagyonnal rendelkezik valaki, sohasem érezheti magát vagyonosnak, és bármilyen vagyon, amit összegyűjt, csak időleges, ha nem tisztességes.”(Adam J. Jackson)
„Tisztes dolog a vidám szegénység. (...) Különben sem az a szegény, akinek kevés van az erszényében, hanem az, aki többre vágyik.” (Lucius Annaeus Seneca)
„Bizonyos időbe tellett, amíg megtanultam, hogy a szegénység nem körülöttem van, hanem bennem van, s nincs menekvés előle. Időbe tellett, amíg megtanultam, hogy a szegénység légköre olyasféle, mint a tordai büdösbarlang, és a kénes levegőnek párájától, amelyet áraszt, elhalványodnak a környezet flórájának színei, s a növényzetből kifakul a klorofil, ha a szegény reánéz.” (Márai Sándor)

„Igazán gazdag csak az, aki ad,
A fösvénység a legnagyobb szegénység,
mely önmagától sajnál javakat.” (Gyöngyös Imre)

„Az emberiség megszokta a szegénységet s nem is tud másként; erőteljes egyéniségek aztán időnként megmagyarázzák neki, hogy időszerűen milyen célból szegény, s ezt legtöbbször hálásan el is hiszi; de ez aztán minden.” (Márai Sándor)
„A nélkülözőnek sok minden hiányzik, a kapzsinak minden.” (Publilius Syrus)
„Amikor olyan emberek beszédét hallgatta, akik megvetéssel emlegették a pénzt, arra gondolt, vajon ezek kipróbálták-e valaha is a pénztelenséget. Tudta, hogy a pénzhiány az embert kicsinyessé, önzővé és kapzsivá teszi; eltorzítja jellemét, és a világot közönséges oldaláról mutatja meg előtte. Amikor az embernek fogához kell vernie a garast, akkor furcsa fontosságot tulajdonít a pénznek; ahhoz, hogy a pénzt való értékén becsüljük, elsősorban - pénz kell.”(William Somerset Maugham)
„Semmi sem ingerli annyira, kalandra az embert, mint az, ha lapos a pénztárcája.”(Victor Hugo)
„A pénztelen diák úgy kap egy szemernyi gyönyör után, ahogy a kutya ezer veszély közt futtában elcsen egy csontot, szétrágja, kiszívja belőle a velőt; míg a fiatalember, ha néhány röpke arany csörög a zsebében, apránként élvezi örömeit, elgyönyörködik bennük, mintha a felhők közt lebegne, feledi, mit jelent ez a szó: nyomor.” (Balzac)
„Szegénynek lenni nem olyan rossz, legalábbis egy darabig. Addig szerintem kötelező, amíg meg nem szereted. Nekem például sokszor eszembe jut, milyen volt, amikor nem volt még itthon tusfürdő, csak szappan, vagy amikor ananászt kaptam karácsonyra, és hogy az életem első 23 évében nemigen volt új ruhám, csak használt. Nem volt az szegénység, én nem éreztem annak, élvezetes volt, izgalmas, kreatív, sőt, szerintem gazdagság volt az valahol. Megtanultam szobát festeni, ruhát varrni alapszinten, tervezgetni, és mindent kihozni abból, ami van.” (Szabó Eszter)
„A nyomorúság azon a nyíláson is befurakodik, ahol a gazdagság nem tud beférni.”(Csontos Márta)
+Ha tudni akarod, hogy gazdag vagy szegény vidéken jársz-e, a kukákat figyeld. Ha nem látsz sem szemetet, sem kukát, nagy a gazdagság. Ha kukát látsz, de szemetet nem, az sima gazdagságra vall. Ahol szemetet is látsz a kuka mellett, az se nem gazdag, se nem szegény, csak amolyan turistáknak való környék. Ahol szemetet látsz kuka nélkül, az szegény vidék. Ahol pedig szemétben élnek az emberek, az nagyon szegény.”(Eric-Emmanuel Schmitt)
„Semmi nem pusztítja a lelket úgy, mint a szegénység.”(Jane Austen magánélete c. film)
„A háborúban mindig a szegény ember húzza a rövidebbet, a gazdagok meg még gazdagabbak lesznek.”(Kepes András)
“Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert ő megtéríti jótéteményét.”
 “Milliók és milliók hiszik azt magukról, hogy szegénységre és kudarcra vannak “kárhoztatva” valamilyen megfoghatatlan erő hatásának következtében, amelyre – meggyőződésük szerint – nincsenek befolyással. Ők maguk “szerencsétlenségük” létrehozói, méghozzá azokon a negatív gondolati impulzusokon keresztül, amelyeket a tudatalattijuk “felvesz”, és a nekik megfelelő ekvivalensekké változtat.” (Napoleon Hill)

Még egy kérdés a végére :

Mit tehetünk a szegénység ellen, hogyan segíthetünk önmagunkon, és másokon?

A válaszadás lehetősége adott:

eletreceptinfo@gmail.com

A későbbiekben - a válaszok tükrében - visszatérek a témára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése