2012/06/08

EGÉSZSÉGPÉNTEK:FRONTOK ÉS GONDOK


Írta: Faar Ida
„Olyan, mint az időjárás!” – szokták mondani, ha valaki csapongó szélsőségességgel viselkedik. S valóban: a szeszélyesség, a kiszámíthatatlanság, a változékonyság nemcsak emberi tulajdonság. Vannak élethelyzetek, amikor a legtürelmesebb és legkiegyensúlyozottabb ember is kilép szerepéből, és bebizonyítja: őt is ki lehet hozni a sodrából. Pláne, ha a megoldandó problémákon felül még jó adagnyi frontérzékenység is társul kísérőjéül, ami az időjárási jelenségekkel szembeni túlérzékenységet jelenti. Az időjárás hatását az emberi szervezetre az orvosmeteorológia kutatja. A front olyan légköri képződmény, amely ellentétes fizikai tulajdonságokkal rendelkező légtömegek találkozási pontjánál alakul ki. Köztudott, hogy a hőmérséklet-, a páratartalom-, a légnyomás-, a légmozgás-változás mindenkire hat, főként hogy ezek a változások a frontátvonulások idején hirtelen mennek végbe. Van, aki alig veszi észre a fronthatásokat, míg másoknál előhozza, vagy felerősíti a kellemetlen panaszokat. Az, hogy kire milyen mértékben hat - nagyban összefügg az adott személy fizikai és egészségi állapotával, korával, nemével (általában a nők érzékenyebbek ebből a szempontból). Meleg front akkor alakul ki, amikor a meleg légtömeg a hideg légtömeg fölé siklik a légköri határfelületen. Nő a levegő hőmérséklete, és páratartalma, süllyed a légnyomás és mindez nagymértékben befolyásolja az idegrendszer működését: ingerlékenység, zaj és fényérzékenység, csökkenő teljesítőképesség, fáradékonyság, nyomott hangulat, fejfájás, szaporább légzés, és szívműködés, vérnyomás emelkedés, fokozódó anyagcsere, emelkedő vércukorszint, étvágytalanság, puffadás, növekvő vérrögképződési hajlam, immunrendszer gyengülése jelentkezhet már a front átvonulása előtt 1- 2 órával. Hidegfront esetén hideg levegő ékelődik be a meleg levegőbe, a levegő hőmérséklete és páratartalma csökken, míg a légnyomás emelkedik. A tünetek a front átvonulása után jelentkeznek: megnő a reakcióidő (emiatt nő a balesetveszély), növekszik a koraszülések száma; álmosság, lassuló gondolkodás, szédülés, kábultság, fejfájás, hányinger, lassuló szívműködés, csökkenő vérnyomás, ájulás, asztmatikus tünetek, csökkenő vércukorszint, görcshajlam növekedése jellemzi. Kettős fronthatás esetén a hideg és meleg front egyszerre van jelen a légkörben – jelenlétekor a tüneteket mind a hideg, mind a meleg frontra érzékenyek egyaránt megérezhetik. Mivel az időjáráson nem tudunk változtatni- meg kell próbálnunk magunk megelőzni vagy enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

1.      Megfigyelték: a testileg-lelkileg egyensúlyban lévő emberek ritkábban szenvednek a frontoktól. Ezért törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint kerüljük a stresszt, és éljünk egészségtudatosan. ( A sokat emlegetett – és sokunk számára elviselhetetlenül nehezen betartható – egészséges táplálkozás kulcsfontosságú ebben az esetben is.)
2.      Mozogjunk minél többet a friss levegőn! Legyen számunkra természetes a mindennapos mozgás: kocogás, kerékpározás, séta. Ez karban tartja a vérkeringést, fokozza az izmok teljesítőképességét, erősíti az immunrendszert.
3.      Figyeljünk arra, hogy eleget aludjunk. Kipihenten sokkal könnyebben legyűrhetőek az akadályok, nő a terhelhetőség.
4.      Próbáljuk ki a jógát, és a meditációt – mindkettő segíthet bennünket abban, hogy kordában tudjuk tartani izmainkat, légzésünket, gondolatainkat.
5.      Szaunázzunk, vagy alkalmazzunk váltott hideg-meleg vizes zuhanyt. Felpezsdül a keringésünk, ellenállóbbá válik a szervezetünk
6.      Táplálkozzunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon: friss zöldségek és gyümölcsök minden nap szerepeljenek étrendünkben.
7.      Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot – szénsavmentes ásványvizek, natúr gyümölcs és zöldséglevek (hozzáadott cukor nélküliek), hideg-meleg levesek, turmix italok állnak rendelkezésünkre.
8.      Alkalmazzunk gyógynövényekből készült friss gyógyteákat: a citromfű, a levendula, a cickafarkfű – kiválóak a frontérzékenység ellen. A gyógyszertárakban már kaphatóak kifejezetten erre a célra összeállított cseppek, és kapszulák.
9.      Aromaterápia: levendula, citromfű, zsálya – párologtatása képes enyhíteni a kínzó tüneteken.
10.  Fejfájás esetén jó hatású lehet, ha a borsmenta- vagy eukaliptusz olajat a halánték környékén a bőrbe dörzsöljük.
Természetesen, ha nagyon erősek a tünetek, migrénes tűrhetetlen fejfájás jelentkezik, hosszantartó alvászavarok teszik lehetetlenné a pihenést, ízületi fájdalmak vagy egyéb szokatlan vagy makacs panaszok jelentkeznek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki segíthet annak kiderítésében, hogy a háttérben valóban frontérzékenység, s nem valamilyen más szervi probléma áll.

MINDENKINEK FRONTMENTES SZÉP NAPOKAT KÍVÁN: Faar Ida

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése