2014/01/11

HETI HÍRMORZSÁK : 2.hét



ISKOLAI „CSÍNYTEVÉSEK”?!?
Előzetes letartóztatásba helyezett a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója pénteken egy 14 éves fiút, aki szemeteszsákkal fojtogatta két diáktársát az egyik nyíregyházi általános iskolában - közölte a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese. A nem jogerős végzés indoklása szerint a fiú hétfőn az általános iskola öltözőjében egy műanyag szemeteszsákot ráhúzott a neki háttal álló 10 éves gyerek fejére, s azt a nyakánál összefogta. A levegő után kapkodó fiúnak sikerült kiszakítania az arcánál a zacskót. A gyanúsított majd egy 11 éves diák nyakába vetette a zacskót, amit olyan erővel húzott meg, hogy a sértett nyakán piros csík keletkezett. A fojtogatást csak akkor hagyta abba, amikor a gyerekek azt mondták, hogy szólnak a tanároknak. A rendőrségen, szerdán tettek feljelentést az ügy miatt. A fiú a bűncselekményeket nem tagadta, azt mondta, hogy csak "hülyeségből" csinálta.  
Csak egy mondat: Azért a „hülyeségnek” is van határa.

KÖZELÍT AZ INFULENZA-JÁRVÁNY
Ha tetszik, ha nem a nyakunkon az évi már-már szokásos influenzajárvány. Európa több országában 2014 első hetére vonatkozó jelentések szerint Portugáliában már kiterjedt influenzajárvány van, de helyi járványokról számoltak még be Franciaország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság –területéről. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a megbetegedettek légúti mintáiból a laboratóriumi vizsgálatok azon vírusok jelenlétét mutatták ki, amely törzsek megtalálhatóak az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában.
Csak egy mondat: Milyen szerencse – akik vállalta az oltással járó kockázatokat és mellékhatásokat elvileg nem betegedhet meg. De csak elvileg.
EGÉSZSÉGÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK 2014
Kiemelten vizsgálja az idén az egészségügyi hatóság azokat a területeket, amelyek az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz érkezett jelzések szerint problémát okoztak az elmúlt időszakban. Az országos ellenőrzési terv részeként azokra a tevékenységekre is figyelnek majd, ahol a jogszabályok változása miatt új rendelkezéseknek kell megfelelni. Vizsgálják:
·        az étrend-kiegészítőket, azok jelölését, nem tartalmaznak e egészségre káros összetevőket
·        mintegy 700 bölcsődét, ahol vizsgálják majd az intézmények közegészségügyi körülményeit
·        külön azon helyeket, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb hiányosságot tapasztalták, vagy a legtöbb lakossági bejelentést kapták (vasútállomások, pályaudvarok, megállóhelyek, aluljárók, szórakoztató és vendéglátó-ipari egységek)
·        a természetes fürdőhelyeket, fürdővizeket - laboratóriumi vízminőségi vizsgálatok elvégzésével
Csak egy mondat: Szó szerint a „körmére” kell nézni mindenkinek.
MIT IS ESZEM-ISZOM?
15 millió forintos bírságot kapott az egyik gyorsétterem, mert a hálózat a Gazdasági Versenyhivatal szerint megtévesztette a vásárlókat. Egyes csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban. Az átlagos fogyasztó így nem tudhatta, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst, hanem például darált bőrt is tartalmaznak, és számos a hús minőségére kedvezőtlen technológiai eljáráson esnek át.
Csak egy mondat: Elgondolkodtató akkor mi lehet a baromfi-ízű párizsiban!
GYÓGYÉTELEK A NESTLÉTŐL
A közismert élelmiszeripari vállalat emberi sejteken kísérletezik, annak érdekében, hogy gyógy-hatású ételeket és italokat fejlesszen ki. A Nestlé partnerséget kötött egy biotechnológiai céggel, amely emberi agy és máj sejteket juttatott a svájci óriásnak. A vállalat a kísérletek során megvizsgálja, hogyan hatnak az élelmiszerekben található tápanyagok ezekre a sejtekre. A Nestlé célja, hogy a kutatás eredményeit termékei fejlesztésére használja, majd azokat a piacon  gyógyhatású termékekként értékesítse. Például az avokádó és az olívaolaj hatásait tanulmányozzák annak reményében, hogy öregedést késleltető anyagokat nyerjenek ki. Emellett a cég az elhízás, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór ellen is megoldásokat keres.
Csak egy mondat: Végre lesz valami, ami finom,nem gyógyszer –és mégis gyógyít majd.
AZ ÉV PARKOLÁSI ÜGYE
Bármennyire hihetetlen, de több mint harmincezer budapesti autós úszhatja meg a parkolási bírságot, miután egy ügyvédi iroda nem tud elszámolni a neki kiszervezett tartozások tetemes részével. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyvédi visszaélés bűntettének gyanúja miatt december 30-án rendelte el a nyomozást. Gyanúsított még nincs, így az eljárás jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik.
Csak egy mondat: Azért még ne dörzsölgesse senki elégedetten a tenyerét!
ÚJ ZÖLDSÉGEK A LÁTHATÁRON
Négy új zöldségfajtát fejlesztett ki a kecskeméti Zöldségmag Kft., amely a 219 millió forintot meghaladó költségű beruházáshoz 99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretéből - közölte a társaság.
A nemesítéssel versenyképes, az éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó hungarikum zöldségfajták kifejlesztésére törekedtek magyar genetikai források felhasználásával:
·        egy középérésű, lisztharmat ellenálló zöldborsó - fajta,
·        egy kápia típusú paprika,
·        egy magnélküli, sötét héjú görögdinnye
·        és egy rövid tenyészidejű, hajtatási fejes káposzta nemesítése fejeződött be
Csak egy mondat: Legyünk nyitottak az új ízekre.
Az űrlap teteje



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése