2014/01/03

EGÉSZSÉGPÉNTEK: BORBAN AZ EGÉSZSÉG



Korábban már a szőlő-fogyasztás jelentőségéről írtam az ÉLETRECEPTEK blog-magazin Heti ízpróba – rovatában, (http://eletrecept.blogspot.com/2012/10/heti-izproba-szolo.html), most a borfogyasztás élettani hatásairól szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel. Természetesen nem szeretném a Kedves Olvasókat ivászatra buzdítani – pláne így a macskajajoktól hangos Szilveszteri mulatságok után, de ami igaz, az igaz: a borfogyasztásnak sok országban saját kialakult hagyománya és „kultúrája” van. Nem véletlenül. Ha valaki naponta rendszeresen megiszik 2 dl-nyi jó minőségű bort (nem holmi pancsolt kannás változatot) – sokat tesz az egészségéért. Ezt már Hippokratész idejében is jól tudták, Julius Caesar pedig napi 1,5 liternyi bort „rendelt” katonáinak, így számos betegség és fertőzés elkerülhetővé vált ezekben a tífusztól és kolerától vészterhes időkben. A borkedvező élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből ered. De hogyan is hat a mértékkel elfogyasztott bor szervezetünkre?
·        A benne lévő savak – a borkő-, a citrom-, a borostyánkősav – segítik a gyomorban az emésztést, a keményítő és zsírtartalmú anyagok bontását
·         PH értéke közel esik az emésztőnedvek savanyúságához (pH 2–2,5), segíti a hasnyálmirigy működését is.
·        Csersavtartalma – főleg a vörösboré – mérsékli a felfokozódott bélműködést, javítja a szervezet zsír- és nitrogéngazdálkodását
·        élettanilag fontos anyagokat tartalmaz
·        káliumtartalma magas (1000–1800 mg/liter), aminek hiánya szívritmuszavarokhoz, gyorsabb pulzushoz és ugyanakkor alacsonyabb vérnyomáshoz vezet.
·        Kalcium- (80–130 mg/l) és magnéziumtartalma (50–150 mg/l) hasznos az ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén.
·        A mangántartalma (4–10 mg/l) nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez.
·        A cink-tartalma (4–8,5 mg/l) a fehérjeszintézis és a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés szempontjából fontos
·        A vas-tartalma (4–50 mg/l) a vérképzésben játszik szerepet.
·        Polifenol tartalma: csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérképet
·        erőteljes antioxidáns- tartalommal rendelkezik, megköti a szabad gyököket, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét
·        csökkenti a vérrögképződés kialakulását
·        megelőzi a csontritkulást
·        javítja a közérzetet
·        nyugtató hatású (vörösborok)
·        élénkítő hatású (fehérborok)
·        javítja a keringést
·        csökkenti a koleszterinszintet
·        Baktericid-hatással rendelkeznek (baktériumellenes)
·        gátolja az öregedési folyamatokat
·        gyulladás gátló, és gyulladáscsökkentő
Számtalan kedvező hatás – fogyasszák mértékkel, és váljék egészségükre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése