2014/01/17

EGÉSZSÉGPÉNTEK: HARC A TÉLI DEPRESSZIÓ ELLEN


Elvileg most nem lehet okunk a panaszra: eddig még igen kegyes volt a tél hozzánk. Ragyogó napsütés, lágy szellő, fagymentes éjszakák – tisztára tavasz van. Meg is vagyunk „zavarodva” rendesen. Szervezetünk képtelen eldönteni mi is viseli meg jobban: a kellemes meleg januárban, vagy a rettegő várakozás attól, hogy egy csapásra-zordra fordul minden.  Sokakat visel meg a természet ilyentén játéka, ráadásul még sokaknak meg kell küzdeniük az év elején menetrendszerűen jelentkező ünnepek utáni depresszióval is. Miért lehetünk ilyenkor depressziósak? Ezer oka van:
·        túlzott elvárások
·        folyamatos megfelelési kényszer
·        egészségtelen életmód
·        stressz
·        elégedetlenség
·        aggodalmaskodás
·        önbecsülés hiánya
·        a megbecsülés hiánya
·        szerelmi bánat
·        munkahely elvesztése
·        a „képtelen vagyok változtatni az életemen” érzése
Legyen bármi is az ok, tenni kell az ellen, hogy a szezonálisan előtörő depresszív tünetek elhatalmasodjanak rajtunk. Miképp? Íme, néhány könnyen hasznosítható tipp:
·        BOLDOGSÁG-TRÉNING Gyakorolja a boldogságot! Legalább hetente egyszer engedje meg magának, hogy félretolva a gondokat, csak olyasmivel foglalkozzon, ami boldoggá teszi.
·        AKARAT-ÉRVÉNYESÍTÉS Határozza el, hogy önerőből is képes legyőzni az érzéseit.
·        ALUDJON-ALUDJON Ez az egyetlen biztos módja annak, hogy szervezete regenerálódni tudjon. Akár- ha a körülményei megengedik – napközben is lopjon magának 20 percet egy kis szunyókálásra.
·        MOZGÁSRA FEL! Sétáljon, biciklizzen, tornázzon a friss levegőn legalább napi fél órát (ez természetesen pluszban, a napi megszokott teendők mellett értendő). Erősödnek az izmai, ízületei, ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben, javul a szervek oxigén-ellátása, oldódik a feszültség, javul a közérzet.
·        EGYEN KICSIT MEGENGEDŐBBEN Ilyenkor a hidegben a szervezet szinte kívánja a nehezebb – melegítő ételeket, amelyek kalóriadúsak, és magasabb energia-bevitelt biztosítanak. Ne számolgassa megszállottan a kalóriákat, csak arra ügyeljen, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérjára, amelyek vitamin- és ásványi anyag- tartalma magas.
·        KACAGJON! A nevetés javítja az általános egészségi állapotot, jó közérzetet biztosít, ellenállóvá teszi a szervezetet a kórokozók támadásaival szemben, csökkenti a stresszt
·        HISZTÉRIÁZZON! Ne fojtsa magába a feszültséget – ha kikívánkozik – engedje szabadjára az érzéseket.
·        LEGYEN ÖNZŐ – TÖRŐDJÖN SAJÁT MAGÁVAL! Vegyen lazító forró fürdőt, menjen el kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz.
·        VÁLTOZTASSON! Soha nem árt a változatosság – tegyen fel új függönyöket, terítőket, helyezze át a bútorokat, használjon vidám kiegészítőket, vásároljon virágzó növényeket.
·        HIGGYEN! Higgyen abban, hogy minden jóra fordul
·        BULIZZON!  Mozduljon ki – legyen részese az életnek –ismerősei, barátai mindennapjainak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése