Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré…
Imádnivaló valamennyi – pláne így télen, amikor jól esnek a kissé töményebb,
tartalmasabb nassolnivalók. Tudom: nassolni csak módjával lehet, de aki képes
mértéket tartani mindenben, annak nem kell lemondania az ízek varázsáról, így a
gesztenyéről sem. Annál is inkább, mert számtalan olyan értékes összetevőt
tartalmaz, amelyektől vétek lenne megfosztanunk a szervezetünket. Lássuk csak,
mik ezek – következzék egy érdekes összefoglaló a tél slágeréről, a
gesztenyéről.
A gesztenyefa
Az a gesztenye, amit megeszünk a
szelídgesztenyefa termése, amelynek őshazája Délkelet-Ázsia, Kelet-Ázsia.
Hazánkban, legnagyobb mennyiségben Nyugaton és Délen fordul elő ez a hosszú
életű fa, amelynek a termése szúrós-tüskés burokban fejlődik ki.
Levele gyógytea alapanyaga. A fája kitűnő bútorfa. Franciaországban
és Angliában a földművelés eszközeit, hajót készítettek belőle. Tüzelőnek
is alkalmas. Olaszországban a gesztenye mindennapi tápláléknak számít, lisztté
őrölve kenyeret is sütnek belőle.
A gesztenye összetevői
Táplálkozás-élettani jelentőségét magas vitamin-,
ásványi anyag-, és rost-tartalma adja. 100 grammnyi nyers gyümölcsben van:
·
4,8 gramm
fehérje
·
1,5 gramm
zsír ( teljesen koleszterinmentes)
·
32,6 gramm
szénhidrát
·
2,8 gramm
rost
·
0,03 mg
karotin
·
7,5 mg
E-vitamin – erős antioxidáns
·
0,2 mg
B1-vitamin
·
0,25
B2-vitamin
·
0,32 mg
B6-vitamin
·
30 mg
C-vitamin
·
20,0 mg
nátrium
·
553 mg
kálium
·
94,6 mg
kalcium
·
48 mg
magnézium
·
1,2 mg vas
·
90 mg
foszfor
A gesztenye élettani hatásai (rendszeres fogyasztása
mellett):
- magas rosttartalma révén segíti asz emésztést, telít, csökkenti az éhségérzetet
- magas szénhidráttartalmánál fogva helyettesíthetőek vele a gabona-félék, és a burgonya
- csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét
- erős antioxidáns, sejtvédő
- erősíti az immunrendszert
- segíti a fogyókúra során a vitamin-és ásványi anyag pótlását
- csökkenti a csontritkulás kockázatát
- főzete segít a makacs köhögés leküzdésében
- izomlazító
Felhasználása
Legtöbbször püré, vagy sült gesztenye formájában
találkozhatunk vele, bár nyersen is ehető. Alapja lehet krémleveseknek,
édességeknek, köretként tálalható sültek, vadhúsuk mellé, tölthetünk vele
szárnyasokat, de saláták kiegészítőjeként is megállja a helyét.
…végül néhány recept
KLASSZIKUS KRÉMLEVES
Hozzávalók:25 dkg natúr gesztenyepüré, 5 dl tej, 5 dl
tejszín, rumaroma, 1 csomag vanília ízű pudingpor, fahéj, citromhéj, szegfűszeg,
só
A fűszereket egy kisebb edénybe téve 3 dl vízzel
felforraljuk, majd a levet leszűrjük és kihűtjük. A gesztenyepürét felengedés
után áttörjük, és a tejszínnel elkeverjük. A krémport a tejjel csomómentesre
keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert krémport és a
fűszerkivonatot, a rumaromát turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és
összeturmixoljuk. Lehűtve – tejszínhabbal és csoki reszelékkel díszítve
tálaljuk.
GESZTENYÉS SZŰZPECSENYE
Hozzávalók:40 dkg sült gesztenye, 4 db sertés
szűzpecsenye, 40 dkg hosszúmetélt tészta, 5 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 2
mokkáskanál szárított kakukkfű, 1l húsleves kockából
A húst megmossuk, szárazra töröljük. A tésztát sós
vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra
vágjuk. Felforrósítjuk az olajat és a húsokat körös-körül megpirítjuk benne.
Borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a hagymát, a gesztenyét, a kakukkfüvet és kb. 5
percig együtt pirítjuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A gesztenyére
öntjük a levest, kb. 2 percig főzzük, megsózzuk. A tésztát tányérra szedjük,
mellérakjuk a hagymás gesztenyét.
GESZTENYÉS KIFLIK
Hozzávalók:70 dkg liszt,
30 dkg margarin, 3 dkg élesztő, só, 5 kanál porcukor, 2 dl tejföl, 50 dkg cukrozott
gesztenyepüré, 3 dl tejszín, 3 tojás
A lisztet a margarinnal
elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az előzőleg kevés tejben megfutatott élesztőt,
sót, porcukrot és a tejfölt. Összegyúrjuk, majd egy éjszakán át hűtőben
pihentetjük. Másnap nagyon vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. A gesztenyepürét elkeverjük a tejszínnel, majd ezzel bőven
töltjük a tésztát és kifliket formázunk belőle. A felvert tojással megkenjük a
kiflik tetejét és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Porcukorral megszórva
tálaljuk.
GESZTENYE-CSÓK
Hozzávalók:30 dkg cukrozott gesztenyepüré, 30 dkg
étcsokoládé, 3 dl tejszín, 15 dkg margarin, rumaroma ízlés szerint, kakaópor a
bevonáshoz
A felengedett
gesztenyét villával áttörjük. A csokoládét apró darabokra tördeljük. A tejszínt
felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a csokoládédarabokat, addig
kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad. Belekeverjük a margarint, a
gesztenyepürét és a rumaromát. 2 kávéskanál segítségével kis kupacokat veszünk
ki, és gyorsan golyókat formálunk belőlük. Grillrácson kihűtjük, majd
mindegyiket kakaóporba forgatjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése