2014/01/21

UTAZÁS ANATÓMIÁBAN



Előbb vagy utóbb mindenki megbetegszik. Vannak kisebb és nagyobb bajok, rövidebb és hosszabb vesszőfutások, mindenesetre a fehér köpenyek látványa és az orvosi-, kórházi várótermek jellegzetes „illata” és közege minden alkalommal rémisztő. Sokszor félelmetes vizsgálatok sora következik, ismeretlen latin szavak sorjáznak a leleteken – gyógyszerek tucatja sokasodik a fiókokban, elképesztőbbnél-elképesztőbb mellékhatásokról és kockázatokról tájékoztatva. Legtöbben abszolút tájékozatlanok saját szervezetük működésével kapcsolatban, míg mások kórboncnoki pontossággal képesek megmondani bajaik mibenlétét. Lényegében egyik hozzáállás sem tökéletes, szeretném most az „arany középutat” felkínálni mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni testük felépítéséről, és alapvető működéséről. Az anatómia szó hallatán persze sokan elborzadnak. Véres boncolások, formalinszagú ridegség, orvosi eszközök fémes csillogása jut mindenkinek az eszébe, - és a gyengébb idegzetűek most gyorsan el is kattintnak erről a cikkről.
NE TEGYÉK!
Az Utazás Anatómiába sorozat megpróbálja dióhéjban és érthető módon bemutatni mindazt, amit érdemes tudni saját testünk felépítéséről és működéséről.
Kérem, - tartsanak, Velem utazzunk együtt „Anatómiában”!

1. rész
AZ ANATÓMIA FOGALMA, FELOSZTÁSA

Anatómia, és élettan. Két tudományág, amely lényegében egymással oly szoros összefüggésben áll, hogy nem lehet külön-külön kezelni őket. Az anatómia a szervezet felépítését, míg az élettan a szervezet működését vizsgálja, s egyik hatással bír a másikra.
Az anatómia felosztása:
·        rendszeres (szisztematikus) anatómia- az emberi szervezetet felépítő szerveket egyneműségük, összetartozásuk alapján csoportosítja: csontokat - csonttan, ízületeket- ízülettan, izmokat - izomtan, stb.
·        tájanatómia: a testet tájékokra osztja, és az elhelyezkedő izmok, erek, zsigerek, idegek egymáshoz való viszonyát vizsgálja
·        összehasonlító anatómia – az állatok szervezetének anatómiáját az emberi szervezettel hasonlítja össze
·        röntgenanatómia: a röntgensugarakkal történő átvilágítás során kapott eredményeket vizsgálja
·        klinikai anatómia: az anatómia gyakorlati vonatkozásait tárgyalja
·        művészeti anatómia: képzőművészeti képzések során az emberi testkülönböző testhelyzetekhez való alkalmazkodó felszíni alakulatait vizsgálja
·        szövettan, sejttan: a szövetek, és az azokat felépítő sejtek szerkezeti képének vizsgálatával foglalkozik
·        fejlődéstan (embriológia): az élő szervezet kialakulását, fejlődését vizsgálja
Élettan fogalma, felosztása:
Az életjelenségekkel foglalkozó tudományág. Vizsgálja az:
·        az élő szervezetek működését
·        az életfolyamatok okát, és törvényszerűségeit
·        az egyes szervek működése közötti összefüggéseket
A fentiekből jól látható milyen „hosszú út” is áll előttünk, ha jobban meg akarjuk ismerni testünk folyamatait. Az első lépést már megtették, tartsanak velem legközelebb is: amikor az anatómia és az élettan vizsgáló módszereivel ismerkedhetnek majd meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése