2014/01/19

HETI HÍRMORZSÁK : 3.hét


GAZDAKÉPZÉS HAJLÉKTALANOKNAK
Különleges programmal állt elő tavaly decemberben a pécsi Támasz Alapítvány: hajléktalanok részére szervez tanfolyamot, ahol kertészeti- ismereteket sajátíthatnak el 2 éves OKJ-s képzés keretében. A program projektmenedzsere szerint így a hajléktalanok kipróbálhatják magukat a munka világában, kizökkentve őket addigi céltalan mindennapjaikból, és megtapasztalhatják, hogy érdemes dolgozni.

PAKSI BŐVÍTÉS
Két új erőműblokkot épül Magyarországon az orosz Roszatom állami atomenergetikai konszern 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházása révén.  Ehhez Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év – jelentette be Lázár János vezető államtitkár, miután Moszkvában orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá. Az első új paksi blokk 2023-ban kezdhet működni és ezzel tovább nő Magyarország energetikai függetlensége.

BÁNTALMAZOTT GYEREKEK – MÁR A SPORTBAN IS
Az UNICEF - nemzetközi jogvédő szervezet- kutatást végzett a sport és a gyermekek kapcsolatáról főként a fizikai és szexuális erőszak jelenlétét vizsgálva, amelynek eredményeként igen súlyos eredmények születtek. A legfontosabb magállapításaik: a megkérdezettek 15 %-a esett át beavatási szertartáson, 73%-ukat bántalmazták érzelmileg, 39%-uknál alkalmaztak fizikai erőszakot, a fizikailag bántalmazottak között szexuálisan is zaklatottak aránya 51% volt. Az UNICEF Magyar Bizottságának alapítványa a felmérést követően ajánlásokat fogalmazott meg a média, a szülők és az edzők számára is – annak érdekében, hogy a sport, és a versenysport a gyerekek számára  élményt jelentsen, és a  ne váljon rémálommá.
RENDELŐ A HÁTIZSÁKBAN
22 évnyi praxis, 26000 ellátott hajléktalan, ingyen minden ellenszolgáltatás nélkül. Ez a mérlege Dr. Jim Withers Pittsburgh-i belgyógyász munkásságának, aki kezdetben képes volt maga is hajléktalannak álcázni magát, hogy segíthessen a hidak alatt és elhagyott épületekben élő hajléktalanoknak. Szerencsére mára már kezdeményezése nemzeti méreteket öltött: számos városban segítenek orvostanhallgatók és önkéntesek éjszakánként az utcákon.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
KIFOGÁSOLHATÓ ÉLELMISZEREK
Minden harmadik bevizsgált élelmiszerrel volt probléma – derült ki egy tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság által elvégzett vizsgálat során. A most nyilvánosságra hozott tapasztalatok szerint, a gyártók minden harmadik termékből kispórolnak valamennyit a vásárlók rovására-, azaz kevesebb volt a csomagban, mint amennyit a gyártó nettó súlyként feltüntetett. A hatóság tapasztalata szerint a leggyakrabban a nagyobb kiszerelésű (500 g, 1 kg) termékek körében fordult elő hiányosság liszt, rizs, cukor és só esetén, de arra is akadt példa, hogy a 20 g-os fűszer címkén jelölt mennyisége nem volt megfelelő. A feltárt jogsértések esetében a fogyasztóvédelmi hatóság a szükséges intézkedéseket megtette: a jogsértő magatartás folytatását megtiltó határozat meghozatalára, illetve fogyasztóvédelmi bírság kiszabására került sor.
FIÚKÉNT A NŐGYÓGYÁSZNÁL?
Kiskunfélegyházán az egyik helyi iskola képviselője feljelentést tett a rendőrségen, miszerint az intézmény egyik tanulója vélhetően hamis orvosi igazolást nyújtott be osztályfőnökének. Történt ugyanis, hogy egy lógós fiú egy nőgyógyász által kiállított igazolást vitt az iskolába. Azonnal lebukott, amiért most bíróság elé állhat. A fiatalember a kihallgatásán elmondta, hogy az igazolást az internetről töltötte le és nem vette észre, hogy távollétét egy nőgyógyász által kiállított irattal akarta igazolni.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
FÜRDŐBELÉPŐ: VOLT, - NINCS
A nagy érdeklődés miatt szerdán kimerült a nyugdíjasok fürdőbelépésre jogosító pályázatának létszámkerete. A pályázatot az Erzsébet-program keretében hirdette meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője csütörtökön Salgótarjánban azt mondta, ha marad keret, megpróbálnak további lehetőséget adni a fürdőbelépőkre, de egyelőre a még érvényben lépő pályázatok ütemét követik.
SZEGÉNYES ÍZLÉSŰEK A MAGYAROK- már, ami az étkezést illeti
Muffin, palacsinta, brownie, gofri, sajtos stangli, csokiszósz, lasagne, pizza – ezek a toplistás ételek a két legnagyobb magyar receptkereső oldal adatai szerint. Megdöbbentő képet fest a magyarok étkezési szokásairól készült toplista, amelyből egyértelműen kiderül, hogy előnyben részesítjük a cukros, zsíros, egészségtelen ételeket az egészségesekkel szemben. A dietetikusok nem is lepődtek meg ezen a lesújtó eredményen – hiszen konzervatívak és szegényesek a hazai étkezési szokások, sokan elképzelni sem tudják a napjukat édesség nélkül, ahogy azt sem, hogy ne egyenek húsból készült ételt napokig, a sajnálatosan ritka zöldség-gyümölcs - fogyasztásról nem is beszélve. Jellemzően egyoldalúan, és unalmasan étkezünk, nem szívesen kísérletezgetünk új ízekkel, és alapanyagokkal, nem vagyunk hajlandóak új főzéssel kapcsolatos technológiákat elsajátítani (grillezés, párolás, wok, cserépedény). Ráadásul ezt a korántsem kedvező mintát adjuk át gyermekeinknek is, akik körében egyre súlyosabb méreteket ölt az elhízás, annak minden szövődményével együtt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése