2014/01/01

ÉVFORDULÓ - JANUÁR



Január 1. - Újév. A béke világnapja.
Január 4.- A Braille-írás világnapja. A Braille-írás vagy Braille- ABC egy speciális technikát alkalmazó ábécé, amelyet a francia Louis Braille talált ki 1821-ben a vak emberek számára. Segítségével lehetővé vált a vakok számára is az írás és olvasás elsajátítása. A módszer alapjául egy kommunikációs módszer szolgál, melyet Charles Barbier fejlesztett ki, válaszul Napóleon azon igényére, hogy a katonái csendben és fény nélkül is tudjanak kommunikálni éjszaka. Ez volt az „éjszakai írás”. Ez a módszer túl bonyolult volt a katonák számára, ezért a hadsereg visszautasította. 1821-ben felkereste a párizsi Vakok Intézetét, ahol találkozott Braille-jel.
Január 6. - Vízkereszt (a farsang kezdete). A nyugati kereszténység minden évben ekkor emlékezik meg a napkeleti bölcsekről (Gáspár, Menyhért és Boldizsár). Vízkereszt ünnepe a „karácsonyi tizenketted” (tizenkét napos ünneplés) utolsó napja, és a farsang kezdete.
Január 12. - A magyarországi német önkormányzatok napja
Január 15. - A Wikipédia napja.  A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia.
Január 22. - A magyar kultúra napja, amit 1989 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ilyenkor országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. Ekkor adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.
Január 23. - Kaposvár napja
Január 26. - Nemzetközi vámnap
Január 27. - A holokauszt nemzetközi emléknapja. A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul.
Január 28. - Az adatvédelem nemzetközi napja
Január 29. - Balassagyarmat napja
Január harmadik vasárnapja - vallások világnapja
Január utolsó vasárnapja - A lepra elleni harc világnapja A lepra vagy Hansen-betegség idült, fertőző betegség. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése