2014/01/28

HETI ÍZPRÓBA : FARSANG IDEJÉN


Ha farsang – akkor fánksütés. Ha fánksütés, akkor sikító frász a mérlegre állás után, s a felismerés: ünnepek utáni sziklaszilárd elhatározásunk, - miszerint ügyelünk arra miből, és mennyit tömünk a gyomrunkba – egy csapásra köddé vált. Igaz a farsanggal kapcsolatban már korábban írtam, de (http://eletrecept.blogspot.com/2013/02/heti-izproba-farsangolo.html) a téma újra aktuális, és nem mehetek el szó nélkül mellette. Mielőtt néhány újabb farsangi fánk recepttel gazdagítanám az egyébként is biztosan gazdag  – fánk- recept-gyűjteményüket még szeretnék néhány érdekességet megosztani Önökkel, a farsanggal kapcsolatban:

  •       A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.
  • A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni.
  •   Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is.
  • Az ételek közül ilyenkor a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.
  • A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra)
  • Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük.
  •  Ebben az időszakában már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Latin nyelvterületen a 'carneval' szó a farsang megfelelője, jelentése a hús elhagyása.
  •    Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása.

RECEPTEK

A fánk a farsang elmaradhatatlan eledele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak, például azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. A fánknak számtalan változata ismert: szalagos, farsangi, rózsafánk, forgácsfánk vagy csöröge, cseh fánk vagy kőttes fánk, töltött és töltelék-nélküli, egyszerű és különleges.

FÁNK 1. – epres-mézes finomság
Hozzávalók:25 dkg vaj,10 dkg porcukor,6 tojás,20 dkg méz,60 dkg liszt, csipet só,1 sütőpor, olaj a sütéshez,30 dkg friss eper,10 dkg kristálycukor, porcukor.
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral, mézzel és az egész tojásokkal félkeménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk-, Folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőbe tesszük. Ezután 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval kis téglalapokat vágunk, majd felhevített olajban kisütjük. A fánkocskákat nem olvadó porcukorral megszórjuk. Eperöntettel tálaljuk. Az öntethez az epret összeturmixoljuk a cukorral.

FÁNK 2. – almás-fahéjas változatban
Hozzávalók:1 kg finomliszt,1 kg reszelt alma,1 liter tej,5 db egész tojás,1 dkg élesztő, 5 dkg zsír,2 evőkanál porcukor, só, fahéjas porcukor
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk. A megkelt élesztőt, a lisztet, a sót, az egész tojásokat, a zsírt, és annyi tejet összegyúrunk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát, végül fél centi vastagra kinyújtjuk, és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban kisütjük, fahéjas porcukorral meghintjük.

FÁNK 3. – a leggyorsabb változat
Hozzávalók: 5 egész tojás,2 pohár natúr joghurt,4 evőkanál porcukor,2 csomag vaníliás cukor, só,1 csomag sütőpor,40 dkg liszt
A felsoroltakat összekeverjük, úgy, hogy a lisztet utoljára adjuk hozzá. 5 percig pihentetjük, majd forró olajban kanállal szaggatva kisütjük.

FÁNK 4. – csupa csokis
Hozzávalók:15 dkg vaj,1 liter tej,15 dkg liszt,2 tojás,4 tojássárgája, zsír, cukor, csokoládéreszelék
A tejet felforraljuk, beletesszük a vajat, a lisztet, és addig kevergetjük, amíg elválik a kanáltól. Amikor kihűlt, belekeverjük a tojásokat. Evőkanállal forró zsírba szaggatjuk, és kisütjük. Cukorral elkevert csokoládéreszelékbe forgatjuk.

FÁNK 5. – cukorbetegek kedvence
Hozzávalók: 25 dkg túró, 10 dkg liszt, 2 felvert tojás, édesítőszer, pár csepp vanília-aroma, 1/2 sütőpor, csipet só, citromhéj, fahéj
A hozzávalókat összekeverjük, és forró olajba szaggatjuk, fahéjjal megszórva tálaljuk.

FÁNK 6. - burgonyával
Hozzávalók:2 nagyobb burgonya, só, 2 dl tej, 2-3 dkg élesztő, liszt, olaj a sütéshez.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, áttörjük. A langyos tejbe belerakjuk az élesztőt, majd összekeverjük a krumplival. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. 15-20 percig kelesztjük, majd nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Bő, forró olajban kisütjük.


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT !

1 megjegyzés:

  1. Meghívhatlak egy kis játékra? Kérlek, nézz be hozzám: http://fuszermania.blogspot.hu/p/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés