2014/01/18

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : MENEKÜLÉS


Vannak esetek, amikor hasznos elmenekülni. Amikor fizikai létünk van veszélyben tanácsos is minél hamarabb élni vele. Gondolom, senki nem várja meg türelmesen, amíg rádől egy fa, vagy elüti egy autó, vagy megharapja egy megvadult eb – sorolhatnám tovább a mindennapi veszélyforrásokat,- nem teszem. De elmenekülni a gondjaink elől, nos – ideig-óráig megoldható, de a problémák szőnyeg alá seprésével nem oldunk meg semmit, hatalmas akadállyá duzzadhatnak. Nem szabad menekülni – fel kell venni a harcot, s körömszakadtáig dolgozni azon, hogy átlendüljünk rajtuk. Ehhez kívánok erőt, és kitartást mindenkinek.

„Az ember sohasem sebezhetőbb a csatában, mint menekülés közben. (...) A menekülő ember olyan a katonának, mint vadásznak a sebzett állat. Csak még vérszomjasabbá teszi.”(George R. R. Martin)
„Ó be kicsik vagyunk!
Menekülés minden utunk.
Vágyaink szárnyas motort megelőznek,
s csattan egy perc és összetörnek,
s csönd lesz azután.”(Szabó Lőrinc)
„A menekülés soha nem a végpont, mindig csak a tétovázás elnyújtása.”(Daniel Glattauer)
„Az embernek aktívnak kell lennie, annak érdekében, hogy legyőzhesse kétségeit és a tehetetlenség érzését (...). Ez a cselekvési láz nem a lelkierőnek és az önbizalomnak az eredménye; ez a szorongásból való kétségbeesett menekülés.”(Erich Fromm)
„Önmagunk védelmében nem akarjuk tudomásul venni azt, hogy a világ közönyös és kíméletlen, életünk esendő és törékeny. Élni akarunk a menekülés és a győzelem lehetőségével. Valami ilyesmi lehetett az a mozgatóerő, amely kifejlesztette bennünk azt a képességet, hogy a veszélyeket lehetőségekké, a vereséget győzelemmé alakítsuk át.”(Hankiss Elemér)

„Ne kergess álmot, mert azzal nem oldod meg a helyzetedet, csak keserűséget élesztgetsz szívedben, mert elfog a türelmetlenség. (...) A fantáziálás: menekülés a valóság elől.”(Szakonyi Károly)
„Eszedbe jutott-e valaha is, hogy azok, akik leginkább félnek a haláltól, azok félnek legjobban az élettől? Hogy a haláltól való menekülés az élettől való menekülés is?”(Anthony De Mello)
„Én a vallást az élet művészetének nevezem. Az igazi vallás nem az életről való lemondás, hanem az életben való megmártózás. Az igazi vallás nem azt jelenti, hogy hátat fordítunk az életnek, hanem hogy felnyitjuk szemünket az életre. A vallás nem menekülés az élet elől: a vallás maga az élet teljes elfogadása. A vallás maga az élet teljes megtapasztalása.”(Osho)
 „Mostanában jöttem rá, hogy a menekülés haszontalan. Előbb vagy utóbb, de szembe kell néznünk önmagunkkal.”(Gaál Viktor)
„Ha valaki úgy gondolja, hogy az öngyilkosság a menekülés útja a bajból, akkor nagyjából mindegy, hogy mi a baj.”(Agatha Christie)
„A részegség a gyengéknek való, azoknak a mankója, akik nem elég erősek ahhoz, hogy a saját szájuk íze szerint éljék az életüket, és megálljanak a lábukon. A pia menekülés.”(Karin Slaughter)
„Hosszú távon az erőszakban nincs remény, az csak egy átmeneti menekülés a reménytelenségből. (Kingman Brewster,)
„Az álmodozás nem egyéb, mint menekülés a hétköznapi élet szürke realitásától.”(Chester Bennington)
„Félelemtől hajszolt menekülés a félelmetes haj­sza elől - mindez oda vezet, hogy az emberiség megfosztja saját magát leglényegesebb emberi tulajdonságaitól, amelyek egyike az önmegfigyelés.”(Konrad Lorenz)
„Az ember nem tudja elviselni a teljes valóságot. A legtöbb élet menekülés az igazi éntől.”(Frank Herbert)
„Amint megszűnik a mosttól való kényszeres menekülés, minden tettedbe a Lét öröme áramlik be. Abban a pillanatban, ahogy figyelmed a mostra irányul, egyfajta jelenlétérzet, nyugalom és békeérzés tölt el.”(Eckhart Tolle)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése