2014/03/02

HETI HÍRMORZSÁK: 9.hét


ÚJRA ÖLT A SZÉN-MONOXID

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy 26 éves nő szombat hajnalban, Debrecenben. A lány szüleinek, akik szintén a lakásban tartózkodtak, nem esett bajuk. A lakásban jelentős szén-monoxid-koncentrációt mértek a katasztrófavédelmi szakemberek.

STONEHENGE KŐTÖMBJEI

Egy kutatás kiderítette, honnan származnak a Stonehenge-et alkotó kőtömbök. A kövek szerkezetéből megállapították, hogy a közel száz évvel ezelőtt felfedezett vélt származási helytől három kilométerre található a titokzatos alkotás kisebb, kék köveinek eredeti lelőhelye. A tanulmány „felfedi a kövek eredeti származási helyét, kijelölve a régészeknek azokat a területeket, ahol nagyobb eséllyel bukkanhatnak a Stonehenge építésével kapcsolatos tárgyi bizonyítékokra” – mondta Richard Bevins, a Walesi Nemzeti Múzeum munkatársa, a tanulmány társszerzője. A kövek szállítását illetően több elmélet is létezik. Egyesek feltételezések szerint a tenger közelségét kihasználva, tutajokon úsztatták arrébb az esetenként 30 tonnás köveket. Mások úgy gondolják, a sziklatömbök a legutóbbi jégkorszak idején gleccsereknek köszönhetően kerültek el eredeti helyükről.

NEM MINDEN EGÉSZSÉGES, AMIT ANNAK HÍRDETNEK

Az élelmiszeripar több milliárd dollárt költ marketingre azért, hogy azt higgyük, egészséges ételeket eszünk, de ez sokszor megkérdőjelezhető. Ugyanis nem biztos, hogy tényleg egészségesek azok az ételeket, amelyeket annak reklámoznak. A Business Insider-en megjelent egy lista, ahol felsorolják, mire érdemes figyelni. Néhány példa: teljes kiőrlésű gabonatermékek és társaik. Étcsokoládé. csak a 70 százalék feletti kakaótartalmú nevezhető egészségesnek. "Csak természetes anyagokból készült". Az élelmiszeriparban már évek óta használják a "természetes" kifejezést, hogy ezzel bizonyítsák, ez jobb, mint a termék feldolgozott megfelelője. Az "igazi gyümölcsből készült" szlogen sem biztosítja, hogy valóban valódi összetevőket tartalmaz.

FÉMTÖRVÉNY

Március 1-től hatályos a fémtörvény módosítása, amelynek alapján bizonyos fémhulladékok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetők. Az új szabályok alapján például vasúti sín, ipari kábel és csatornafedél csak akkor értékesíthető, ha azt előzőleg a NAV-hoz, mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették, és azt a hivatal visszaigazolta. A bejelentés alól csak a gyártóknál, például autógyáraknál, kábelgyártó cégeknél keletkezett gyártási hulladék jelent kivételt - közölték. A NAV tájékoztatása szerint az előzetes bejelentés elmulasztása pénzbírság kiszabásával járhat, és a fémkereskedő is számíthat szankciókra - akár fémkereskedelmi engedélye visszavonására -, ha hatósági visszaigazolás nélkül vesz át olyan fémet, amelyre a szigorúbb szabályok vonatkoznak. A jogszabályváltozástól a fémlopások visszaszorítását várják. Újdonság az is, hogy magánszemélyek ezen túl maximum három köbméter fémhulladékot tárolhatnak az ingatlanukon.

TESZTCSÍKKAL LESZ KIMUTATHATÓ A RÁKOS MEGBETEGEDÉS

A rákot percek alatt kimutató papíralapú tesztet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik egereken sikerrel próbálták ki az új eljárást. A rák jelenlétét vizeletmintából kimutató teszt a laterális áramlás elvét felhasználva nagyban hasonlít a gyógyszertárakban és drogériákban kapható terhességi tesztekhez – derül ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányból.

A LEGVONZÓBB MAGYAR TELEPÜLÉSEK
Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A legtöbb turista tavaly Budapest mellett Hévízre, Hajdúszoboszlóra, Siófokra és Bükre látogatott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése