Vallják be Önök is:
néha bizony a nagy rohanás közepette szegényesen étkezünk. Na, nem ami a
mennyiségeket illeti – nem… Azzal nincs baj. Sőt! Sokkal inkább, ami az
ételeink összetételét, értékes tápanyagtartalmát, illetve az íz - világát
illeti. Mert kinek is van ideje különleges fűszerezéssel, pácolással bíbelődni?
Vagy műgonddal – az ajánlásoknak megfelelő arányban összeállítani a tápanyagok
előfordulását? Ugye nem sokaknak adatik meg? Pedig elegendő lenne egy kicsivel
több odafigyelés, és számtalan új ízt tudnánk kipróbálni szélesítve ezzel
gasztronómiai tapasztalatainkat. Eheti ÍZPRÓBÁNK egy olyan alapanyaggal
hivatott megismertetni Önöket/benneteket, amely számos európai országban
közkedvelt fűszernövény. A bazsalikom Dél-Ázsia, Perzsia, Afrika trópusi tájain
honos, mintegy 50-60 faja ismert, hazánkban is több száz éve termesztik. Nagyon
közkedvelt fűszernövénye az olasz konyhának, azonban fontos szerep jut neki a
délkelet-ázsiai konyhákban is, úgy, mint az indonéz, tájföldi, vietnámi, vagy
tajvani gasztronómiában.Illata kellemes a szegfűszegre emlékeztető, íze pikáns.
Magas illóolaj-tartalma miatt az élelmiszerek, konzervek, és italok
fűszerezésére használják, emellett az illatszer-, és gyógyszeripar is
felhasználja. Szárítva és frissen is kiváló. Jellemzően a főzési idő legvégén
kerül az ételbe, mivel a nagy hőhatás gyorsan tönkreteszi az ízét.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz:
A-. E-, K-, B1- és C-vitamint, karotint, folsavat, niacint, piridoxint,
riboflavint, tiamint, pantoténsavat, keserű-, cseranyagot, glikozidátot,
saponint, polifenol flavonoidokat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, cinket.
Hatásai sokrétűek:
- védi a májat
- antibakteriális
- gyulladás gátló, és gyulladáscsökkentő
- antidepresszáns
- görcsoldó
- lázcsillapító
- köptető
- enyhíti a hányinger
- csökkenti a vérnyomást
- gőzének belélegzése enyhíti az orrdugulást
- roboráló
- enyhe nyugtató
- oldja a migrént
- antioxidáns
- étvágygerjesztő
- alkoholos kivonata sebek kezelésére használt kenőcsök alkotója
Felhasználása szerteágazó:
levesek, főzelékek, szószok, saláták, mártások halételek, pácok, sültek
ízesítésére kiváló, de készíthető belőle gyógytea, és növényi ecet is. A
mediterrán konyha elengedhetetlen alapanyaga: a bazsalikomot gyakran a
paradicsommal együttesen használják, például sós/ecetes lében eltett
olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, vagy ízletes paradicsomszószt
készítenek belőle. Készítenek belőle salátát is: paradicsomból, extra-Virgin
olívaolajból, vörösborecetbõl és bazsalikomból állítják össze.
RECEPTEK
BAZSALIKOMOS
SALÁTA
Hozzávalók: kenyér, paradicsom,
lilahagyma, uborka, bazsalikom, ecet, só, bors, olívaolaj
A szárított kenyeret kevés
vízben beáztatjuk, a zöldségeket felaprítjuk. A megázott kenyeret
felmorzsoljuk, hozzáadjuk a zöldségszeleteket, és fűszerezzük. Lehűtve
tálaljuk.
OLASZ
PESTO
Hozzávalók: 10 dkg zöld
bazsalikom levél, 5 dkg fenyőmag, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt,
extra szűz oliva olaj
Egy konyhai aprítóban felaprítjuk
a fokhagymát és a fenyőmagot, félretesszük. Felaprítjuk, a bazsalikom leveleket
miközben fokozatosan adagoljunk hozzá oliva olajat. Majd hozzáadjuk a sajtokat,
végül pedig az előzőleg összeaprított fokhagymát és fenyőmagot.
BAZSALIKOMOS
SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg vaj,
friss bazsalikomlevelek, só, őrölt bors
A vajat
szobahőmérsékleten megpuhítjuk, majd összekeverjük az aprított bazsalikommal,
fűszerezzük, majd egy órára hűtőbe tesszük.
BAZSALIKOMOS
HÚSTEKERCSEK
Hozzávalók: 1 kg
sertéscomb, gépsonka, sajt, olaj, hagyma, fűszerek, só, tejföl.
A sertéscombot szeletekre
vágjuk, kiverjük. Mindegyik szeletre gépsonkát és sajtot teszünk,
összegöngyöljük, hústűvel rögzítjük. Kevés olajon megpirítunk egy nagy
vöröshagymát, majd ezen átsütjük az összegöngyölt hústekercseket, közben
meghintjük pirospaprikával, bazsalikommal, izsóppal, kakukkfűvel. Sózás után
kevés vízben, fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor a tűket vegyük ki, majd
öntsük le a levével, tejföllel és hintsük meg reszelt sajttal.
BAZSALIKOMOS
ÜDÍTŐ
Hozzávalók: 1 liter
ásványvíz, 10 dkg cukor, 20 bazsalikomlevél, 20 mentalevél, 1/2 pohár frissen
facsart citromlé
A hozzávalókat egy
edényben összemelegítjük. Amikor kihűl, hozzáadjuk a frissen facsart
citromlevet. Lehűtve isszuk.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése