2014/03/11

HETI ÍZPRÓBA: BAZSALIKOM


Vallják be Önök is: néha bizony a nagy rohanás közepette szegényesen étkezünk. Na, nem ami a mennyiségeket illeti – nem… Azzal nincs baj. Sőt! Sokkal inkább, ami az ételeink összetételét, értékes tápanyagtartalmát, illetve az íz - világát illeti. Mert kinek is van ideje különleges fűszerezéssel, pácolással bíbelődni? Vagy műgonddal – az ajánlásoknak megfelelő arányban összeállítani a tápanyagok előfordulását? Ugye nem sokaknak adatik meg? Pedig elegendő lenne egy kicsivel több odafigyelés, és számtalan új ízt tudnánk kipróbálni szélesítve ezzel gasztronómiai tapasztalatainkat. Eheti ÍZPRÓBÁNK egy olyan alapanyaggal hivatott megismertetni Önöket/benneteket, amely számos európai országban közkedvelt fűszernövény. A bazsalikom Dél-Ázsia, Perzsia, Afrika trópusi tájain honos, mintegy 50-60 faja ismert, hazánkban is több száz éve termesztik. Nagyon közkedvelt fűszernövénye az olasz konyhának, azonban fontos szerep jut neki a délkelet-ázsiai konyhákban is, úgy, mint az indonéz, tájföldi, vietnámi, vagy tajvani gasztronómiában.Illata kellemes a szegfűszegre emlékeztető, íze pikáns. Magas illóolaj-tartalma miatt az élelmiszerek, konzervek, és italok fűszerezésére használják, emellett az illatszer-, és gyógyszeripar is felhasználja. Szárítva és frissen is kiváló. Jellemzően a főzési idő legvégén kerül az ételbe, mivel a nagy hőhatás gyorsan tönkreteszi az ízét.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-. E-, K-, B1- és C-vitamint, karotint, folsavat, niacint, piridoxint, riboflavint, tiamint, pantoténsavat, keserű-, cseranyagot, glikozidátot, saponint, polifenol flavonoidokat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, cinket.
Hatásai sokrétűek:
  •  védi a májat
  •   antibakteriális
  •  gyulladás gátló, és gyulladáscsökkentő
  • antidepresszáns
  • görcsoldó
  • lázcsillapító
  •  köptető
  • enyhíti a hányinger
  • csökkenti a vérnyomást
  •  gőzének belélegzése enyhíti az orrdugulást
  • roboráló
  • enyhe nyugtató
  •  oldja a migrént
  •  antioxidáns
  • étvágygerjesztő
  • alkoholos kivonata sebek kezelésére használt kenőcsök alkotója

Felhasználása szerteágazó: levesek, főzelékek, szószok, saláták, mártások halételek, pácok, sültek ízesítésére kiváló, de készíthető belőle gyógytea, és növényi ecet is. A mediterrán konyha elengedhetetlen alapanyaga: a bazsalikomot gyakran a paradicsommal együttesen használják, például sós/ecetes lében eltett olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, vagy ízletes paradicsomszószt készítenek belőle. Készítenek belőle salátát is: paradicsomból, extra-Virgin olívaolajból, vörösborecetbõl és bazsalikomból állítják össze.

RECEPTEK

BAZSALIKOMOS SALÁTA
Hozzávalók: kenyér, paradicsom, lilahagyma, uborka, bazsalikom, ecet, só, bors, olívaolaj
A szárított kenyeret kevés vízben beáztatjuk, a zöldségeket felaprítjuk. A megázott kenyeret felmorzsoljuk, hozzáadjuk a zöldségszeleteket, és fűszerezzük. Lehűtve tálaljuk.

OLASZ PESTO
Hozzávalók: 10 dkg zöld bazsalikom levél, 5 dkg fenyőmag, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt, extra szűz oliva olaj
Egy konyhai aprítóban felaprítjuk a fokhagymát és a fenyőmagot, félretesszük. Felaprítjuk, a bazsalikom leveleket miközben fokozatosan adagoljunk hozzá oliva olajat. Majd hozzáadjuk a sajtokat, végül pedig az előzőleg összeaprított fokhagymát és fenyőmagot.

BAZSALIKOMOS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg vaj, friss bazsalikomlevelek, só, őrölt bors
A vajat szobahőmérsékleten megpuhítjuk, majd összekeverjük az aprított bazsalikommal, fűszerezzük, majd egy órára hűtőbe tesszük.

BAZSALIKOMOS HÚSTEKERCSEK
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, gépsonka, sajt, olaj, hagyma, fűszerek, só, tejföl.
A sertéscombot szeletekre vágjuk, kiverjük. Mindegyik szeletre gépsonkát és sajtot teszünk, összegöngyöljük, hústűvel rögzítjük. Kevés olajon megpirítunk egy nagy vöröshagymát, majd ezen átsütjük az összegöngyölt hústekercseket, közben meghintjük pirospaprikával, bazsalikommal, izsóppal, kakukkfűvel. Sózás után kevés vízben, fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor a tűket vegyük ki, majd öntsük le a levével, tejföllel és hintsük meg reszelt sajttal.

BAZSALIKOMOS ÜDÍTŐ
Hozzávalók: 1 liter ásványvíz, 10 dkg cukor, 20 bazsalikomlevél, 20 mentalevél, 1/2 pohár frissen facsart citromlé
A hozzávalókat egy edényben összemelegítjük. Amikor kihűl, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet. Lehűtve isszuk.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése