2014/03/15

HETI HÍRMORZSÁK: 11.hét



ELEKTROMOS AUTÓK – A JÖVŐ AUTÓI

Készül az intézkedéscsomag az elektromos autók elterjedésének támogatására, ennek keretében adókedvezményekkel, támogatásokkal, parkolási és közlekedési könnyítésekkel ösztönöznék a környezetbarát modellek használatát. Az elektromos autók villanymotorral hajtott járművek, amelyek szennyezőanyagot nem bocsátanak ki, csöndesek, városi közlekedésre kiválóan alkalmasak. Az energiát az autók számára általában újratölthető nikkel-fém hibrid vagy lítium-ion akkumulátorok biztosítják, ezek élettartama 3-5 év. A jelenlegi autók egy töltéssel átlagosan 100-200 kilométer megtételére képesek. Hátrányuk, hogy feltöltésük időigényes, a töltő típusától függően 1-8 óráig is eltarthat.

ÚJ MAGYAR FOTÓTÖRVÉNY

A 2014-03-15 –én életbe lépő Polgári Törvénykönyv új fotótörvénye megköveteli, hogy a fényképek elkészítéséhez ki kell kérni az engedélyét annak, aki a felvételen látszik. A törvényszövegben látványos a változás: eddig az volt a szabály, hogy a képmás nyilvánosságra hozatalához kell az érintett hozzájárulása, az új szabály pedig március 15-től az lesz, hogy nemcsak a fotó felhasználásához, hanem az elkészítéséhez is kell a hozzájárulás. Az új Ptk. egészen pontosan így fogalmaz:
„2:43. § A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése. (...) 2:48. § (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. (2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.”
A fényképkészítést is engedélyhez kötő szabályozás ellen folyamatosan tiltakoztak a fotósok és jogvédő szervezetek is: teljesen hiába.

56 MILLIÁRD HÁZI KEDVENCEKRE

Minden korábbi összeget felülmúló 55,7 milliárd dollárt (12 557 milliárd forintot) költöttek házi kedvenceikre az amerikaiak tavaly. Az American Pet Products Association (APPA) nevű szervezet szóvivője a floridai Orlandóban rendezett expón, elmondta: az 55,7 milliárdból a gazdik 21,6 milliárdot fordítottak eledelre. Tavaly a kiadásokból 14,37 milliárd dollárt emésztett fel az állatorvosi ellátás.

GYŰJTÖGETŐ ÉLETMÓD

Amerikai kutatók szerint ötvenéves kor után az emberek egyre kevésbé hajlamosak eladni, vagy jótékony célra adományozni feleslegessé vált dolgaikat - valószínűleg azért, mert ez érzelmileg is fizikailag is egyre jobban kötődnek hozzájuk, és ez a ragaszkodás még abban is akadályozza őket, hogy olyan helyre költözzenek, ami kisebb, és sokkal inkább megfelel az igényeiknek.

VETŐMAGOT CSAK SZAKBOLTBÓL

Lassan olyan szigorú világban élünk, hogy a kiskertekbe ültetett zöldségfélék és virágok magjának begyűjtése és veteményezése törvénybe ütköző cselekedetnek számít, és csak szigorúan a kereskedőnél vásárolt magot ültethetjük el tavasszal. Ennek oka, hogy már nem csak az iparban használatos találmányok szabadalmaztathatók. A jogvédelem olyan élőlényre is kiterjeszthető, amelyet nem emberek „találtak fel”, legfeljebb biológusok találtak meg a világ valamely egzotikus táján.

KÖRNYEZETVÉDELEM


Környezettudatosság, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás. Sokat hallunk ezekről, s remélhetőleg meg is teszünk mindent annak érekében, hogy alkalmazzuk is őket. Miért? Mert bármilyen hihetetlen, de egyes anyagoknak a lebomlása sok-sok tíz-, száz-, akár ezer évbe is kerülhet. Az üvegnek 1-2 millió év, a műanyag szatyornak 200-1000 év, az eldobható pelenkának pedig 550 év a lebomlási ideje. A gyapjú zokni: 1-5 év, a tejes doboz: 5 év, a cigaretta csikk: 10-12 év, az ónozott acél konzervdoboz: 50 év, a műanyag palack: 450 év. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése