Aki szeret
kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az asztalára
tenni, amelyeket saját maga termel, az elsők között örvendezhet a hónapos retek
pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytűrő, ő az egyik legkorábban
elvethető zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai, már 2-3 °C-on
csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már február–március
környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20 cm-es sortávolsággal.
Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék családjába tartozó hónapos retek–
alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100 gramm), magas rost-, és vitamin-, és
ásványi anyag tartalmával az egészséges étkezés szerves részét képezi. Tartalmaz:
B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van
benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium.
Hatásai:
- serkenti az emésztést
- serkenti az epeműködést, megszünteti az epepangást
- immunerősítő
- segít a felső légúti fertőzések leküzdésében
- mérsékli a köhögést
Konyhai felhasználása: általában
nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de lehet párolni is.
RECEPTEK
RETEKSALÁTA
Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek,
30 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evőkanál majonéz, citromlé, 4
evőkanál mustár, ½ dl fehérbor, 3 db főtt tojás, őrölt fehér bors, só
A hozzávalókat
megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a majonézt, a
citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fűszerekkel alaposan elkeverjük,
majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott főtt tojással,
és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
RETEKSALÁTA
FŰSZERESEN
Hozzávalók: olivaolaj,
6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál curry por, 50 dkg főtt csirkemell,
méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg sárgarépa,40 dkg spenót
Az olivaolajat a
mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a megtisztított
felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell kockákkal
tálaljuk.
RETEKMÁRTÁS
SÜLTEKHEZ
Hozzávalók:2 csomag
retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt
kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot felforraljuk, és a
liszttel besűrítjük.
TÖLTÖTT
RETEK
Hozzávalók: 2 csomag
retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk,
belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon megpároljuk, rászórjuk a
felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sóval felvert
tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a kikapart retekbelsőkbe.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése