Igen. Végre. Itt az
ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az első zöldségek korlátlan
fogyasztásába. Dobjuk félre eddigi rossz beidegződéseinket: a reggeli cukrozott
gabonapelyheket, a tízóraira gyors egymásutánban leküldött csokikat, a tartalmas
többfogásos nehéz ebédeket, és vacsorákat.
Menjünk ki a piacra, tobzódjunk a zöldségek színes kínálatában, és ne
legyünk restek: vegyük elő a jól bevált saláta-recepteket, vagy próbáljunk ki
újabbakat – hiszen a saláták ideális kiegészítői főételeinknek, ízeikkel, színeikkel
változatossá téve az étkezést. Nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és
ásványi anyagokat, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagai az emberi szervezetnek.
Elősegítik az ételek emésztését, fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos
kémhatásának fenntartásában. A salátafogyasztás az előétel szerepét is
betöltheti. A saláták élénk színeikkel, jól lehűtve, üdítő, frissítő ízeikkel
alkalmasak az étkezés bevezetésére, az étvágy felkeltésére és fokozására.
A salátákat
felszolgálhatják:
- Frissen vagy egészben sült húsok, halak mellé,
- Köztes étkezések fogásaként
- Főfogásként különböző kiegészítőkkel (sajttal) vagy azok nélkül,
- Roston készült húsok és zöldségek mellé
RECEPTEK
A salátakészítés
nélkülözhetetlen kellékei a különféle ecetek és olajok. Ilyen például az
almaecet, borecet, fűszerezett ecetek és egyes estekben citromlével is
ízesíthetők az egyes saláták. Az olajok közül leggyakrabban használt az Oliva
olaj és a napraforgó olaj. A salátákat készíthetik különböző öntetekkel vagy
dresszingekkel. Ezek változatossá teszik a salátákat. A következőkben néhány
újabb öntet receptjét osztom majd meg.
ÖNTETEK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése