2014/03/20

HETI ÍZPRÓBA: SALÁTÁT MINDEN MENNYISÉGBEN


Igen. Végre. Itt az ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az első zöldségek korlátlan fogyasztásába. Dobjuk félre eddigi rossz beidegződéseinket: a reggeli cukrozott gabonapelyheket, a tízóraira gyors egymásutánban leküldött csokikat, a tartalmas többfogásos nehéz ebédeket, és vacsorákat.  Menjünk ki a piacra, tobzódjunk a zöldségek színes kínálatában, és ne legyünk restek: vegyük elő a jól bevált saláta-recepteket, vagy próbáljunk ki újabbakat – hiszen a saláták ideális kiegészítői főételeinknek, ízeikkel, színeikkel változatossá téve az étkezést. Nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagai az emberi szervezetnek. Elősegítik az ételek emésztését, fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában. A salátafogyasztás az előétel szerepét is betöltheti. A saláták élénk színeikkel, jól lehűtve, üdítő, frissítő ízeikkel alkalmasak az étkezés bevezetésére, az étvágy felkeltésére és fokozására.



A salátákat felszolgálhatják:
  • Frissen vagy egészben sült húsok, halak mellé,
  • Köztes étkezések fogásaként
  • Főfogásként különböző kiegészítőkkel (sajttal) vagy azok nélkül,
  •  Roston készült húsok és zöldségek mellé

RECEPTEK


A salátakészítés nélkülözhetetlen kellékei a különféle ecetek és olajok. Ilyen például az almaecet, borecet, fűszerezett ecetek és egyes estekben citromlével is ízesíthetők az egyes saláták. Az olajok közül leggyakrabban használt az Oliva olaj és a napraforgó olaj. A salátákat készíthetik különböző öntetekkel vagy dresszingekkel. Ezek változatossá teszik a salátákat. A következőkben néhány újabb öntet receptjét osztom majd meg.

ÖNTETEK



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése