2014/03/04

HETI ÍZPRÓBA: NŐNAP ÚJRA


Soha nem hittem, hogy az élet ennyire sok-sok tipikus helyzettel van tele. Olyan helyzetekkel, amelyekről azt hinnéd, hogy csak a filmekben láthatod őket – csak írói fantáziálás csupán. De nem. Nem az. Rendszeres téma a férfiak és nők egymáshoz való viszonya: az örökös huzavona, a macska-egér játék, a féltékenység, a hisztéria, a meg nem értettség, a „Ti mindent jobban tudtok”, az „Elegem van belőled”, a „Téged nem érdekel semmi”, a „Te folyton csak ellenőrizgetsz” –sorolhatnám. De nem teszem. Minek? Hiszen Mi Nők, nap, mint nap harcolunk a „jogainkért”, az igazunkért – miközben az Urak kényelmesen hátradőlve értetlenül szemlélik az eseményeket, s tehetetlenül tárják szét a kezüket, és azért imádkoznak, hogy a mai harcias amazon, holnapra szerető barátnővé, feleséggé, anyává, nővé szelídüljön.

Uraim!

A labda Önöknél van: legalább NŐNAPON kerüljék az idegtépő sztereotípiákat, és segítsék, lepjék meg azt a NŐT, akit szeretnek…

 „Az igazi Nőt a férfi engedi élni. Mert a Nő ugyanúgy ember. És Társ. A férfi társa. Mindenben. Mindent megtehet érte: moshat, főzhet, takaríthat - de nem azért, mert ez a dolga. Hanem szeretetből. Szeretetből, amit a férfi észrevesz, és viszonoz. Talán mos, főz, takarít - vele együtt. Vagy csak egyszerűen nem vár el mindent tőle. Nem teszi szóvá, ha nincs kész időre az ebéd, vagy kicsit gyűrött az ing. Mert nem ez legfontosabb számára. Nem az ebéd, nem a tárgyak, nem a külsőség. Hanem a Társ. A Nő. Az igazi.”(Csitáry-Hock Tamás)

„A nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket.”(James Follett)

„Az élet csupa sürgető vágy: cselekedni, érezni, látni, tudni. A nő lelke csendes virágzás egy elsöprő forgószél közepén.”(Charlotte Bronte)

„A női lélek nem alkot, hanem megért, nem okoskodik, hanem megérez, nem tud, hanem megsejt.”(Csáth Géza)

„A nő az a lény, amely végletes erejében és gyengeségében: képes elájulni, ha egy egeret vagy pókot meglát, és az élet legnagyobb rémületeivel sokszor rettenthetetlenül száll szembe.”(Denis Diderot)

„A nők semmiben sem kételkednek; ha velük vagy, a világ hihetetlenül egyszerű. Mindent a maga helyére tesznek, valódi jelentősége szerint osztályoznak. Igen jól tudják, hogy az ő nagymosásuk olyan fontos, mint a német császárság megalapítása. Velük biztonságos az élet.”(Pierre-Auguste Renoir)

„A nők időnként olyasmit tesznek, hogy az ember csak áll és bámul. Egész életedben próbálkozhatnál, bizonyos dolgokban mégsem volnál képes olyan könnyedségre, mint ők. A lelkük mélyén valahogy könnyedek. A lelkük mélyén.”(Alessandro Baricco)

„A nők tudnak látni, anélkül, hogy odanéznének.”(Jókai Mór)

ENGESZTELŐ RECEPTEK

VANILIÁS SÁRGABARACK KRÉMLEVES

Hozzávalók: 0,5 kg sárgabarack, só, fahéj, szegfűszeg, 1 csomag. vanília puding, méz, cukor, tej.
A barackot kimagozzuk, fél liter vízbe téve 7-8 percet főzzük, csipetnyi sóval fűszerezve. Egy csomag vaníliás pudingot elkészítünk az előírt módon. A barackot összeturmixoljuk a saját levével, s hozzáadjuk a pudingot. 3 barackot apró kockára vágunk, hozzá adjuk a szegfűszeget, fahéjat, és a pudinggal elkevert pürét, percig összefőzzük, cukorral vagy mézzel (esetleg édesítőszerrel) ízesítjük. Tejszínhabbal díszítve hidegen fogyasztjuk.

EPERHABOS ALAGÚT

Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár
Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

DIÓS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, folyékony édesítőszer
A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. Önmagában is finom, de egy kis fahéjjal meghintve palacsinta töltésére is kiváló.
DIÓS POHÁRKRÉM
Hozzávalók:15 dkg méz, 20 dkg vaj, 20 dkg dió, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor
Keverőedénybe tesszük a vajat, a cukrot és a tojás sárgáját, majd habverővel felverjük. Hozzáadjuk a darált diót, belecsorgatjuk a mézet, és világos, habos krémet keverünk belőle.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése