Nem lehet állandó félelemben élni – nem lehet csak azért lemondani minden
finomságról, mert a hozzáértők szerint káros lehet az egészségre. Ha jobban belegondolunk,
szinte minden élelmiszer tartalmaz valamit, ami miatt óvatosan kellene fogyasztanunk.
Ha nem színezéket, tartósítószereket, adalékanyagokat – akkor nagy mennyiségű
állati zsiradékot (emelkedő koleszterin-szint), vagy hidrogénezett növényi
olajokat (amiről ugye annyi év után kiderült, hogy a szív-, és érrendszeri
betegségek okozója lehet), vagy vegyszermaradványokat, vagy hamisított
alkotókat (lásd kínai fűszerpaprika őrlemény), vagy ellenőrizetlen forrásból
származó alapanyagokat (lásd lépfenével fertőzött hús). Látható: miként válik sok „szereplőssé” egy
egyszerű ebéd vagy vacsora, s miként tesszük ki magunkat és
emésztőrendszerünket- nap, mint nap egy újabb próbatételnek. És akkor még itt
van a nitrát-tartalom is, ami bizony gondokat okozhat a gyanútlan fogyasztónak.
Hiszen nyár van – főszezonja minden földi jónak – a piaci standok, a zöldséges boltok
polcai roskadoznak a friss, ropogós zöldségféléktől. A nitrogén a növények alapvető
építőeleme, de a növények nitrogén forrása gyakran nitrát formájában van jelen.
A nitrát önmaga nem mérgező anyag, de mégis számos probléma okozója lehet. Ez
főként az üvegházban és fólia alatt nevelt levélzöldségekre – salátákra, retkekre
jellemző. A termesztés módja, a felhasznált nagy mennyiségű vegyszer és a
kedvezőtlen környezeti hatások ráadásul még ronthatnak is a helyzeten. A nitrát
a növényben a rossz tárolás miatt nitritté kezd átalakulni, később ez a
folyamat az emberi emésztőrendszerben az ott található baktériumok hatására meggyorsul.
A nitrit
pedig már méreg.
Felhalmozódásának tünetei:
- erős hasmenés,
- hányás,
- szédülés,
- fejfájás,
- a száj elszürkülése,
- általános gyengeség,
- eszméletvesztés,
- a szervezetben egyes fehérjékhez kapcsolódva nitrozaminokká alakul, ami az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag
- és legrosszabb esetben halált is okozhat
Különösen a csecsemőkre veszélyes.
A növények nitrát-tartalma függ:
- a termesztés módjától,
- a fajtától,
- a felhasznált műtrágya és növényvédő szer mennyiségétől,
- az időjárástól,
- a hőmérséklettől
- a fényviszonyoktól
Néhány megszívlelendő tanács:
- célszerű a zöldségféléket saját magunknak megtermeszteni – így mindig tudjuk, hogy az adott növény mikor- milyen vegyszerekkel lett kezelve ( már, ha egyáltalán szükség van erre)
- fontos a szedési idő, érdemes a szedést délutánra halasztani, mert ilyenkor a legkevesebb a növényben a nitrát
- kevesebb nitrátot tartalmaznak a korán, még zsenge állapotban leszedett fiatal levelű saláták, mint a sötét színű, idősebb levelek
- a leszedett zöldségeket tároljuk sötét, hűvös helyen, és felhasználás előtt alaposan mossuk meg
- vásárláskor keressük a hazai termesztésű zöldségféléket, és kerüljük a multik által kínált külföldi tömegárut
- rendszeresen keressük fel a piacokat, ahol mindig friss, és megbízható forrásból származó termékek közül válogathatunk
Nem lehet állandó félelemben élni – nem lehet csak azért lemondani minden
finomságról, mert a hozzáértők szerint káros lehet az egészségre. De azért
érdemes odafigyelni arra mit, hogyan, és mikor eszünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése