2014/07/12

HETI HÍRMORZSÁK: 28.hét




ÚJ BÖNGÉSZŐ RENDSZER-  TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOKHOZ

(Budapest, 2014. július 12., szombat (MTI) )
Turisztikai szolgáltatásokról nyújt multimédiás tájékoztatást a Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. vezette konzorcium által mintegy 620 millió forintos fejlesztéssel létrehozott böngésző rendszer - közölte a konzorciumot vezető vállalat az MTI-vel.Az Élmény2Max elnevezésű projekthez a Stratis, a Pannon Egyetem, és a PPT Group konzorciuma az Új Széchenyi Terv piacorientált K+F tevékenység támogatása című pályázatán 432 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A közlemény szerint a konzorcium által kifejlesztett multimédiás élménytár böngésző rendszer a térben és időben közelálló turisztikai szolgáltatások feltérképezésére, a megfelelő programok összeállítására és foglalására ad lehetőséget a felhasználóknak.A Stratis az MTI érdeklődésére közölte: a prototípus továbbfejlesztése jelenleg is folyamatban van. A konzorciumban résztvevő partnerek együtt tárgyalnak turisztikai és utazásszervezői szolgáltatókkal, akik érdekeltek lennének a szolgáltatás elindításában. Véleménye szerint a tárgyalások sikeres lezárását követően a szolgáltatás fél éven belül elindítható lesz.A rendszer kialakítását hosszas kutató munka előzte meg, amelynek eredményeként egy újszerű logikán alapuló utazásszervező rendszer jött létre. A végleges rendszer képes lesz valódi segítséget nyújtani majd a felhasználóknak a térben, időben, valamint preferenciában leginkább megfelelő szolgáltatáscsomagok megtervezéséhez, és az események helyszínének és idejének figyelembevételével programválasztékot is kínál majd a felhasználóknak. A rendszer szorosan integrált lesz a piacvezető közösségi oldalakkal, megkönnyítve így a felhasználók számára a közösségi utazások, programok tervezését is. A közlemény kitér arra is, hogy az alkalmazás úgynevezett reszponzív designnal készül el, ami biztosítja, hogy publikus webfelülete igazodjon a felhasználó eszközének aktuálisan alkalmazott felbontásához, illetve kijelzőméretéhez.

CSÖKKEN AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA

Budapest, 2014. július 12., szombat (MTI) - Évről évre csökken júniustól a regisztrált álláskeresők száma, ami nyilvánvalóan a nyári alkalmi munkák indulásával függ össze - tájékoztatta az MTI-t Hágen Tímea, a Pest megyei munkaügyi központ helyettes vezetője.Hozzátette: májusban közel 38 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván, 39 százalékuk alapfokú, 55 százalékuk középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, a fennmaradó kis hányad felsőfokú oklevelet szerzett. A téli átmeneti közfoglalkoztatási program befejezését követően Pest megye térségéből közel 5 ezren kapcsolódnak be az újabb programba, ennek keretében olyan feladatokat is ellátnak, mint a szemétszedés, bozótirtás, parlagfű elleni védekezés, vagy tereprendezés. Többen növényültetéssel, parkgondozással, zöldség- és növénytermesztéssel, illetve egyéb mezőgazdasági munkákkal segítik az érintett településeket - magyarázta Hágen Tímea. Pest megyén belül a 15 településből álló monori járásban nyáron a 16-25 éves korosztályban különösen vonzó diákmunka a legnépszerűbb - mondta Sárközi Zsolt, a járási hivatal munkaügyi kirendeltségének vezetője. Az önkormányzatok főként irodai teendőket, illetve szabadtéri takarítást, tisztogatást bíznak a fiatalokra. Jelenleg 200-an dolgoznak, de a létszám a duplája is lehetne, ha több pénz jutna a megyei keretből - fogalmazott a kirendeltség vezető.

ORGOVÁNYI TAKARÉK – HŰTLEN KEZELÉS GYANÚJA

Budapest, 2014. július 11., péntek (MTI) - Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében ismeretlen tettes ellen - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-nek. A Népszabadság pénteken írt az orgoványi takarékszövetkezet ügyében indított nyomozásról, és azt is közölte, hogy a pénzintézet tényleges anyagi helyzete sokkal rosszabb a hivatalos mérlegében feltüntetettnél. A Magyar Nemzeti Bank július 4-én közölte, hogy visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből. A jegybank ezzel párhuzamosan felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, valamint a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. Az orgoványi takarékszövetkezetnek mintegy 28 ezer betétese van, működési területe Bács-Kiskun megye egy része.

ÖTMILLIÁRDOS FEJLESZTÉS A ZALA MEGYEI KÓRHÁZBAN

Zalaegerszeg, 2014. július 11., péntek (MTI) - Megkezdődött a kardiológiai és szívsebészeti centrum kialakítása, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés Zalaegerszegen, a beruházás összköltsége 5,5 milliárd forint. A létesítmény alapkövét pénteken helyezték el a Zala Megyei Kórház területén. Mészáros János, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke köszöntőjében elmondta: a most épülő centrum több mint egymillió ember ellátását szolgálja majd. Az új intézményben a betegek jobb ellátási körülmények között, korszerűbb technikai feltételrendszer mellett gyógyulhatnak. Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója az építkezés idejére türelmet kért a kórház dolgozóitól, de azt mondta, a beruházás átadása után, 2015 augusztusától a 21. századnak megfelelő körülmények között tudnak majd gyógyítani. Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte: a megyei kórházban a város és a megye legnagyobb építkezése kezdődött el, amely az egész régió érdekét szolgálja.  Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg alpolgármestere közölte, hogy bár a város nem fenntartója a kórháznak, a zalai megyeszékhely az eltelt évtizedekben minden erkölcsi és anyagi támogatást (a többi között pályázati önrészt, forrást az eszközbeszerzéshez) megadott és jövőben is megad ahhoz, hogy az intézmény folyamatosan tudjon fejlődni.  Kecskés Gábor, a megyei kórház orvos igazgatója hangsúlyozta, a most kezdődő építkezés alapvetően és hosszú távra megváltoztatja a kórház életét.Kiemelte: a jelenleg két telephelyen működő kórház működése is átalakul. Korszerű épületegyüttes jön létre, amelyben helyet kapnak a most külső telephelyen működő osztályok, így egy egységes, centralizált, aktív ellátást nyújtó tömb jön létre. Szólt arról is, hogy a beruházás korszerű berendezések beszerzését, eszközök vásárlását és egyben orvostechnológiai továbblépési lehetőséget is jelent. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, mintegy 4,3 milliárd forint uniós finanszírozással és a magyar állam támogatásával valósul meg. Hozzávetőleg 3,9 milliárd forintot fordítanak építkezésre, további több mint egymilliárd forintot pedig új eszközök (például CT, egyéb radiológiai eszközök) beszerzésére költenek.

DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁL - ÚJÍTÁSOKKAL

Debrecen, 2014. július 11., péntek (MTI) - Új helyszínek is otthont adnak az idei augusztus 20-i debreceni virágkarneválnak: az új Nagyerdei Stadion, a megújult szabadtéri színpad, a Békás-tó és az Egyetem tér is otthona lesz a karneváli programoknak - közölte a város polgármestere pénteken, a Nagyerdei Stadionban tartott sajtótájékoztatón. Kósa Lajos elmondta: a hagyományos karneváli menet a Nagyállomástól indul, a Nagytemplom mellett elhaladva ér a Nagyerdőbe, a stadion előtti rendezvénytérre. Ott véget ér a felvonulás, ami este a Nagyerdei Stadionban folytatódik, ahol a virágkompozíciók mellett a művészeti csoportok is bemutatkoznak. A stadionból a Debreceni Egyetem előtti térre vonulnak majd át az érdeklődők, ahol tűzijátékkal és utcabállal zárul a karnevál Debrecenben - tette hozzá a polgármester.  Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője jelezte: az idén 15 virágkocsit és 10-10 hazai, valamint külföldi művészeti csoportot láthat majd a közönség a karneváli menetben. A külföldi fellépők Boszniából, Bulgáriából, Észtországból, Grúziából, Horvátországból, Lengyelországból, Macedóniából, Olaszországból, Romániából és Törökországból érkeznek Debrecenbe - mondta, hozzátéve, hogy a rendkívül gazdag programsorozat hagyományosan a zene, a tánc, a zászlóforgatók és a sztárfellépők jegyében telik.  Több hagyományos program - a Galiba Gyermekfesztivál, a Debrecen Hangja döntő vagy a 3. Debreceni Cseh Sörünnep - mellett újdonságok is gondoskodnak a szórakozásról. Ezek között sorolta fel Bódor Edit a Karneváli Szieszta keretében a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon fellépő folklórcsoportokat, a Sztárok és Szirmok - Karneváléj a stadionban programban bemutatkozó Made in Hungária Fenyő Miklóssal című show-t és az Egyetem téri "hatalmas bulit".  Bódor Edit elmondta: az idén is ízelítőt kapnak a nagyváradiak a debreceni virágfiesztáról: augusztus 21-én 4-5 virágkocsi megy át a szomszédos, határmenti városba.  Az elmúlt 45 évben több mint 500 virágkocsi-kompozíció, több mint 1000 külföldi és hazai művészeti csoport, több millió szál virág, több tízezer közreműködő, több száz "virágos" program színesítette a rendezvényt - summázta a karneválok történetét a szervező intézmény vezetője.

KIVÁNDORLÁS ÉS GYERMEKVÁLLALÁS

Budapest, 2014. július 11., péntek (MTI) - A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévők hét-nyolc százaléka külföldön tartózkodik - mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára egy pénteki budapesti konferencián. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Magyarság Háza Találkozás és tanácskozás a népesedési világnap alkalmából című rendezvényén Kapitány Balázs azt mondta, az elmúlt öt-hat évben indult meg a fiatalok tömeges kivándorlása, és ma már a gyermekvállalási korban lévők hét-nyolc százaléka külföldön tartózkodik, míg egy évtizede ez az arány egy-két százalék volt. Felhívta a figyelmet arra: tudható és várható volt az elvándorlás, de Magyarország nem készült fel erre a tendenciára. Még arról folyik a vita, hogy miként lehet megakadályozni az elvándorlást, miközben a sikeres vándorlási politika azt segíti elő, hogy az elvándoroltak visszajöjjenek - szögezte le. Hozzátette: a helyzetet nehezíti, hogy nálunk nincs gazdája az államigazgatásban ennek a kérdésnek. A hasonló helyzetbe került országokban, amelyek öt-hat évvel járnak Magyarország előtt ebben a kérdésben - mint például Lengyelország és a Baltikum államai - már születtek úgynevezett jó gyakorlatok arra, hogy a vándorlási veszteséget csökkentség - mondta. Az asszimilációval kapcsolatban kifejtette: a Kárpát-medencében a vegyes párkapcsolatokban született gyermekek általában a többségi nemzethez tartozók lesznek. Ennek részben az az oka, hogy nincs presztízse a magyar nyelvnek, a vegyes családban élők számára nem vonzó a magyar nyelv megtartása. A nyelv presztízsének visszaállítása mellett fontos volna vonzó, színvonalas, jó iskolarendszert teremteni, hogy a vegyes családokban is felmerüljön, magyar iskolába adják a gyereket. Kapitány Balázs azt mondta, Magyarországon tartósan alacsony a termékenység, a statisztikában pedig a gyermekvállalási kedvet nézik, hogy több gyerek szülessen. Ugyanakkor a politikai cél mintha 2010 óta az lenne, hogy a középosztálybeli házaspárok termékenysége nőjön. Míg a termékenység növelése megoldható, a három feltétel együttes megvalósítása nagyon nehéz - jelentette ki. A kutató hangsúlyozta: az elmúlt évek termékenységcsökkenése kizárólag arra vezethető vissza, hogy a házasságban született gyerekek száma csökkent - négy év alatt 60 ezerről 48 ezerre -, miközben a házasságon kívüli termékenység stabil maradt. Jelezte: 2012 óta az anyák többsége házasságon kívül vállalja első gyerekét. A főváros és Győr-Moson-Sopron megye kivételével az országban már mindenütt jellemzően házasságon kívül történik a gyerekvállalás, bizonyos területeken ez az arány kétharmad feletti.

VESZÉLYBEN A DUNÁBAN FÜRDŐZŐK


Budapest, 2014. július 11., péntek (MTI) - A dunai fürdőzés veszélyeire hívta fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Dunai Vízirendészeti kapitánysága pénteki, a fővárosban megtartott sajtótájékoztatóján.A Duna magyarországi szakaszán július 7. és 9. között hatan fulladtak vízbe, többségük a főváros területén fürdőzött. Barnácz István, a kapitányság vezetője ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta: a fő szabály szerint tilos a fürdőzés a Duna valamennyi, városon átvezető szakaszán, így Budapest egész területén, illetve máshol is csak a kijelölt helyeken szabad úszni. Elmondta: az idén már 35-en fulladtak a Dunába, a baleseteket pedig többnyire emberi felelőtlenség okozta. Figyelmeztetett arra, hogy a Duna mint nemzetközi vízi út rendkívül veszélyes. A folyó uszadékokat sodor, kis területeken is szélsőségesen ingadozó a víz hőmérséklete, jelentős a hajóforgalom és az épített partfalak miatt különösen a városokban erős a hullámzás. Különösen frekventált, így veszélyes helynek számít a többi között a Római-part, a Margitsziget, a Hajógyári-sziget és a Kopaszi-gát, közlése szerint ezeken a területeken fokozott ellenőrzést végeznek. Hozzáfűzte: az elsődleges céljuk nem a büntetés, hanem a figyelmeztetés, a balesetek megelőzése. Annál is inkább, mert a Dunában nem elegendő az úszásjártasság. Ugyanis azoknak a 80 százaléka, akik a folyóban lelték a halálukat, tudott úszni, és az emberek általában a parttól mindössze 15-20 méterre fulladnak a vízbe. Különös kockázatot jelent az alkoholfogyasztás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek - tette hozzá. Arról is szólt, hogy 14 évnél fiatalabb gyerekek számára a vízi járműveken kötelező a mentőmellény viselése, illetve motoros hajó csak a megfelelő jogosítvánnyal vezethető. A hajózási szabályzat minden vízi jármű esetében meghatározza a kötelező felszereléseket, amelyeket ellenőriznek is - mondta az alezredes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése