Igen. Minden évben írok
róla. És ez így lesz ezek után is. Mindig újabb és újabb érdekességgel bővül az
ismeretek tárháza – de azt hiszem ez nem baj. Egyúttal persze a barackos
receptek száma is nő, ami külön öröm – hiszen újabb ízeket, újabb finomságokat
lehet kipróbálni. A sárgabarackról szóló előző cikkeket és a recepteket a
következő linkeken találhatjátok meg:
További
érdekességek a sárgabarackról:
- Keleti források „a hűség holdjaként”, az ókori perzsák „a nap gyümölcseként” említették
- Európába örmény kereskedők közvetítésével jutott el
- Fontosabb kajszibarack termesztő országok: Törökország, Olaszország és Oroszország.
- Hét sárgabarack fedezi a felnőtt napi A-vitamin szükségletét.
- Magas béta-karotin tartalma miatt segít egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, védi szemünket.
- Sok benne az élelmi rost. Elősegíti a tápcsatorna természetes mozgását, az emésztést.
- Vásárláskor keressük a puha, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el, antioxidáns-tartalma a legkedvezőbb.
- Népies neve: tengeri barack, majombarack, kajszi, kajszibarack, sárgabarack, kapszin.
- Fája 4-7 m magasra nő, akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem.
ÉLETTANI
HATÁSAI
- elsősorban szellemi munkát végzőknek hasznos, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt.
- serkenti az agyműködést, a növekedést,
- javítja a látást,
- növeli az ellenálló képességet.
- szerepet játszik a csontok, szövetek újjáépítésében
- fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.
- növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
- fokozza a vérképzést
- mérsékli az asztmatikus panaszokat
- segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.
- vízhajtó, méregtelenítő hatású.
- megerősíti a nyálkahártyát, így kiváló torok- és garatszárazság ellen;
- az asztmás panaszokat is enyhíti, sőt bizonyos mértékig képes a tüdőt is védeni a dohányfüsttől
- jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre, a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához – különösen nyáron – elengedhetetlen.
HATÓANYAGTÁBLÁZAT
( /100 gramm)
A és C-vitamin
|
(10 mg)
|
niacin
|
(0,6 mg)
|
béta-karotin
|
(1,8 mg)
|
kalcium
|
(13,8 mg)
|
foszfor
|
(20 mg)
|
élelmi rost
|
(3,6 mg)
|
fehérje
|
(0,9 g)
|
likopin
|
(0,5 mg)
|
flavonoid
|
(11,5 mg)
|
oxálsav
|
(14 mg)
|
B2-vitamin
|
(30 µg)
|
Biotin
|
(1,7 µg)
|
Folsav
|
(3 µg)
|
B1-vitamin
|
(20 µg)
|
KONYHAI
TIPPEK
- Ananász- vagy narancslében megforgatva a sárgabarackdarabok megtartják eredeti színüket
- Fagyasztáskor a héja megkeményedik, ezért blansírozzuk: forró, majd hideg vízbe merítjük. Lecsepegtetés után fagyaszthatjuk. Ugyanígy lehet a héjat eltávolítani.
- Ízéhez jól társul a csillagánizs, fahéj, szerecsendió, sós mandula, pisztácia
- Kiválóan aszalható: tehetjük gyümölcskenyérbe, süteményekbe, akár sós ételekbe.
- Különleges, keleti ízt ad a zöldséges kásának.
- Nyersen kerülhet gyümölcssalátába, díszíthet süteményt.
RECEPTEK
SÁRGABARACK-LEVES
Hozzávalók:1 kg
sárgabarack, 2 evőkanál keményítő, 2 evőkanál cukor, 1 rúd vanília, pici só, kevés
citromlé, 1 liter tej
A barackokat annyi
vízben, ami ellepi, megfőzzük (ez körülbelül 2 perc). Egy lábosban a cukrot meg
karamellizáljuk, 2 dl tejjel fokozatosan felöntjük, majd a tej többi részével
csomómentesre kevert keményítőt is hozzáadjuk. A barackokat pépesítjük, és a
leveshez adjuk. Jó sűrűre főzzük – közben folyamatosan kevergessük, mert
könnyen leragad.
ECETES
BARACKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ
Hozzávalók: 30 dkg
sárgabarack, 4 evőkanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál erős mustár, 2 evőkanál
szőlőmag olaj, 1 evőkanál méz, só
A pépesített barackot a
többi hozzávalóval alaposan elkeverjük – tálalás előtt a mártást alaposan
lehűtjük.
SÁRGABARACKOS
PULYKAMELL
Hozzávalók: 1 kg pulykamell
filé, olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, méz, 60 dkg sárgabarack,
bazsalikom, 3 dl narancslé, 5 dl tejszín, 3 evőkanál kukoricakeményítő, fahéj
A pulykamellet vékonyabb
csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk. Szórjuk
meg szárított bazsalikommal, majd adjuk hozzá a mézet. Kicsit karamellizáljuk.
A barackot vékonyabb csíkokra vágjuk. Adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük
együtt. Hozzá adjuk a narancslevet. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, és
hozzáöntjük. Felforraljuk, fahéjjal ízesítjük – és rizskörettel már tálalhatjuk
is.
SÁRGABARACK
KRÉM
Hozzávalók:1 kg
sárgabarack, 2 vaníliás pudingpor, 2 joghurt, 5 szem szegfűszeg 1 darabka fahéj,
2 dl tej, tejszínhab, vaníliás cukor
A sárgabarackot kimagozzuk.
2 deci vizet forralunk, beletesszük a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a
fahéjat. Pár percig forraljuk, majd beletesszük a barackokat is és 2 percig
főzzük. Botmixerrel összemixeljük. Kihűtjük. Közben elkészítjük a pudingot. Hozzáadjuk
a mixelt barackot – alaposan elkeverjük, majd tálkákban elosztva lehűtjük. Tejszínnel
díszítve tálaljuk.
DIABETIKUS
TURMIX
Hozzávalók:40 dkg
kimagozott érett sárgabarack, 4 dl tejszín, fél citrom leve, édesítő ízlés
szerint, csipetnyi só
A hozzávalókat összeturmixoljuk.
Akár le is fagyasztható – kiváló fagylalt
lesz belőle.
TOVÁBBI FINOM ÉTELEK
RECEPTJÉT TALÁLHATOD MEG AZ ALÁBBI KÉT LINKEN:
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése